Register och utredningen om zigenares brottslighet som försvann


BROTTSLIGHET. Nedanstående är ett inlägg från 25 oktober 2013 men gäller i allt väsentligt än idag. Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, gick tidigt ut och kritiserade polisens register.

 

När han nu får höra polisens motiv om varför de valt att kartlägga romer säger han: – Det är inte helt orimligt att man i samband med en stor konflikt som den i Staffanstorp gör en kartläggning för att se vilken sida i konflikten personer tillhör, det kan vara logiskt. Men om de här personerna registrerats för att de har begått brott är jag rätt förvånad över att man går ut med det. Det känns inte relevant att tala om. SvD

Ändamålet för registret måste vara det centrala, inte om personen där i är dömd för brott eller inte, menar han.

– Romerna är redan en oerhört utsatt minoritetsgrupp, därför anser jag inte att den uppgiften behöver lämnas ut.

-Pettersson säger inget mer än att ni kan läsa vad Jerzy skrivit till mig tidigare om en annan utredning om zigenare och zigenares brottslighet, det är kanske dags att leta upp den gamla utredningen och damma av den eller göra en ny…

Tidigare. Igår kväll var Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi med i TV-programmet Min Sanning” där nämndes lite kort en utredning om romer och deras påstådda brottslighet som aldrig blev färdig eller offentliggjordes. Vi har tidigare sökt den utredning och försökt få svaren och delvis fått dem…

Utredningen om romers brottslighet försvann

Jan Guillou påstod i Aftonbladet 1996 att Brå tillsatt en utredning om romer som inte gav önskat resultat, länk och ett kort utdrag nedan.

”Det statliga forskningsorganet BRÅ tillsatte en utredning för att visa att zigenare verkligen inte stal för mycket. Utredningsresultatet gick emellertid dramatiskt åt motsatt håll, varför utredningen hemligstämplades. Denna gällande politiska moral, att förtiga olämpliga fakta, hindrade alltså länge all vettig journalistik i ämnet invandrare och brott”

− Pettersson skrev till BRÅ och undrade vart denna utredning tagit vägen och om det fanns möjlighet att få tillgång till den.

Hej. Tack för ditt mail.

Jag har nu hört mig för med personer som arbetat en längre tid på Brå angående den utredning som du söker. Mycket riktigt så startades det en pilotstudie som bland annat studerade romers kriminella belastning. Projektet lades dock ner relativt snabbt, då förutsättningarna för att skilja romer mot andra inte kunde göras på ett representativt sätt. Enligt de uppgifter som jag fått fram ledde en man vid namn Jerzy Sarnecki denna studie. Han arbetar inte kvar på Brå utan arbetar nu på Stockholms Universitet.

 Med vänliga hälsningar Anna Mannberg, Brottsförebyggande rådet, Box 1386, 111 93 Stockholm 08-401 87 16

− Pettersson skickade då frågan vidare till Jerzy Sarnecki och fick omedelbart följande svar från…

Tja….Detta är nästan sant! Företrädarna för Romerna och socialtjänsten var mycket bekymrade för sina ungdomar. Det ville göra en undersökning. Jag tyckte att det var en bra ide. Projektet startade i samarbete med dessa grupper och vi började få data. Men BRÅ:s styrelse ansåg att det var olämpligt och lade ner undersökningen. Data låstes i ett kassaskåp utan att bearbetas. Jag antar att de ligger fortfarande där. Det var en enda gången i mitt liv då jag drabbades av politisk censur.

Hälsningar Jerzy

− Pettersson har nu fått klart att utredningen finns och att BRÅ:s styrelse ansåg att den var olämplig och att professor Jerzy Sarnecki drabbats av politisk censur. Det är också ett svar även om vi inte vet vad som står i utredningen så kan vi gissa på mycket goda grunder.

Jag minns också polisen som sa att givetvis har vi ett register över romerna, men vi för inte registret för att de är romer utan av helt andra orsaker…


6 responses to “Register och utredningen om zigenares brottslighet som försvann

 • Rätt skall vara rätt.

  Vad tycker då Petterssons att man skall göra åt romers inblandning i brott?

  Gilla

  • Pettersson

   De utländska ska helst stoppas vid gränsen, kommer de in i landet och gör något olagligt ska de straffas och skickas hem.

   De inhemska ska sluta särbehandlas positivt, ingen grupp har i modern tid fått så mycket positiv särbehandling. Det har inte hjälp, trots vitbok, miljoner på forskning, speciella skolor med mera med mera.

   De har haft 500 år på sig att bli som andra folk i Sverige men inte lyckats, det är inte svenskarnas fel…

   Gilla

 • Joy

  Var på adventskonsert i en kyrka och kom nyss hem. Tiggare stod och höll upp dörrarna och hade muggen framme, kyrkans dörrar! Både när vi kom dit och när vi gick. Tvi!

  Gilla

  • Mimi N.

   Joy
   Zigenarnas idé om allmosor byggdes upp utifrån en premiss om att människorna är generösare än vanligt när de går i kyrkan och det är tradition att de sitter vid kykornas dörrar. Det kan hända också att folk är mindre uppmärksam när man kommer ut ur kyrkan och då har zigenarna lätt att plocka sina offer när de minst väntar sig.

   Gilla

 • Falköga

  Det är politiskt farligt att låta väljarna få veta sanningen. Särskilt i en ”demokrati”,

  Gilla

  • eva

   Att det kan vara politiskt farligt med sanningen hördes idag i SRP1 Ekots lördagsintervju med M:s rättspoliska talesperson Tomas Tobé där intervjuaren hela tiden med upprepade frågor ville sätta fast Tobé och M för att man vill ha klargörande statistik över vilka som begår våldtäkt och var de kommer ifrån.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: