Troligen inte brottsligt att säga att muslimer inte är 100 % människor


INRIKES. SD-politikern Martin Strids resonemang om att muslimer inte fullt ut är människor har polisanmälts av flera personer. Men uttalandet är troligen inte brottsligt, enligt en juridisk expert. – Det är så klart ett kontroversiellt och på många sätt ett stötande uttalande, men går man över till det juridiska så gör jag bedömningen att uttalandet inte är brottsligt, säger Robin Enander, talesperson för föreningen Juridikfronten som i flera år har bevakat fall som rör hets mot folkgrupp.

Tumregeln när det gäller bedömningen av vad som är hets mot folkgrupp – och vad som inte är det – är att uttalandet klart överskrider gränsen för ”saklig och vederhäftig” diskussion om exempelvis muslimer eller islam, framhåller Enander.
– Utrymmet för att straffa uttalanden som är av politisk karaktär eller ett led i en debatt är väldigt begränsat enligt svensk lag, säger Enander.

Friades i hovrätten: Robin Enander drar paralleller till SD-politikern som skrev i ett kommentarsfält hos Aftonbladet att ”det är djupt rotat i islam att våldta vissa typer av människor”. Hovrätten friade politikern med hänvisning till att en fällande dom skulle inskränka hans yttrandefrihet.

– Bedömningen var att han uttryckte sig i ett debattforum där utrymmet för olika typer av yttranden ska vara särskilt stort.

Enligt Enander ska man ha i åtanke att även kränkande uttalanden och sådana uttalanden som kan karaktäriseras som rasistiska som utgångspunkt är tillåtna enligt svensk rätt.

– Det är bara när dessa uttalanden tydligt överskrider gränsen som straffansvar kan vara aktuellt. Men uttalandet innefattar inget hot eller en uppmaning till våld, säger han.

Kväver det fria ordet: Däremot skulle Strids minutlånga resonemang om hur mycket människor muslimer är eventuellt kunna kvalificeras som missaktning i hetsparagrafen – men även i sådana fall är bedömningarna väldigt restriktiva.

– Det motiveras med att det finns ett starkt intresse av en långtgående yttrandefrihet och att även stötande uttalanden ska vara lagliga som utgångspunkt, för att man inte ska kväva en fri och öppen debatt. Då får man tyvärr på köpet att även stötande uttalanden är tillåtna, säger Enander.

TT: Finns det en gräns för när yttrandefriheten går för långt?
– Absolut, och de gränserna kanske är snävare i svensk rätt än i många andra rättsordningar. Vi har ett ganska bra skydd i Sverige mot yttranden som kan uppmana till etnisk förföljelse eller liknande.

Uppdaterat: Tyvärr verkat det som Martin Strid begär utträde ur partiet efter det kritiserade uttalandet om muslimer,

Från TT.

-Pettersson uppmanar Sverigedemokraterna och ordföranden i det medlemsutskott som utreder uteslutningsärenden, Magnus Olsson, att ta det  lite lugnt med uteslutandet.

Men tyvärr, min erfarenhet är att Magnus Olsson är en skitstövel och han har redan dragit igång ärendet om uteslutning och tidigare uteslutit för många bra människor…

Släng uteslutningsärendet där det hör hemma…


12 responses to “Troligen inte brottsligt att säga att muslimer inte är 100 % människor

 • Amanda

  SD är fega nu när det vankas val. Det är det enda jag tycker är dåligt med dem. Så himla fel att utesluta folk hit o dit. Folk som vill ansluta sig till dem som blir nekade för dem kanske råka ha en rattfylla när dem var minderåriga ! Det blir faktiskt för bra om man frågar mig.

  Gilla

 • Grune

  Varför är det så att normala människor slår ihjäl varandra?
  Jag trodde i min enfald att människan var en fredlig typ av de levande organismer som existerade på jorden, men icke då.
  Människorna dödar varandra för minsta skitsak ( t.ex. att de inte tror på samma sagofigur ). Jag är av den uppfattningen att tillhör man dom som sysslar med sånt så är man ingen riktig människa och stora delar av de islamska och muhammedanska kriteriet gör det.

  Gilla

 • Nils

  Det är totalt godtycke oavsett om han frias eller fälls. Jurister kan bara imponera på lågbegåvade, inte andra.

  Gilla

 • Sea Gull

  Allt behöver inte vara brottsligt. Hans uttalande var förkastligt och orsakar skada för SD.

  Gilla

 • Joy

  SD har en värdegrund som inte får kränkas. Jisses!

  Gilla

 • Claes H

  SD Borlänge skriver om Martin Strid’s yttrande om muslimer på Landsdagarna i Norrköping – inte vänligt alls:
  https://borlange.sd.se/martin-strid-lansdagarna/

  Det här är väl rätt löjligt. Jag skulle kunna säga något elakt om t.ex. hinduerna (som exempel bara) – men än se’n då? Skulle hinduerna brista ut i gråt? Hä.
  Men ett vanligare fall: Någon säger någonting surt om de kristna vårt land. ”De är inte riktiga människor”. Vad händer? Kommer SD att utesluta den personen för hans elakhet?

  Gilla

  • Joy

   Han har avgått frivilligt! Det skulle jag göra också, skulle aldrig stanna i dessa hysteriska kretsar. Det tar aldrig slut! Medans folk får säga vad de vill om SD och svenskar. Svenska kvinnor är horor etc etc. SD kör verkligen i botten, de kommer att käppjaga folk inför valet. Aldrig jobbar jag aktivt inom SD, trots att jag hade funderingar och dessutom ofrivilligt blivit uppringd av SD för att jobba aktivt. Botten är nådd!

   Gilla

 • Kalasbetalaren

  Propagandan i Nordvästkorea på den norra Arabiska halvön maler oförtrutet på!

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sverige-toppar-jamstalldhetslista-i-eu

  Eftersom jag kan Sverigeistan utan och innan kunde jag sätta mitt huvud på att dom länder som inte låter sina gränser stå vidöppna kommer få kritik!

  Mycket riktigt, utan förvåning, det hävdas att Polen, Ungern och Finland går bakåt! Men Sverige, där könsstympning, tvångsgifte, mord på flickor som vill leva sina egna liv och där områden där kvinnor inte har någonting att säga till om brer ut sig, är naturligtvis bäst i klassen!

  Gilla

 • Sea Gull

  Martin. S ”Upp sväva orden, tanken stilla står”

  Gilla

 • ossie

  Hade ingen aning om att muslimer är en ras. Nu går svensk skit och hatmedia på högvarv, minsta sak ska förstoras upp till en planet. Troligen bara början på deras kampanjande inför valet. Patetiskt att höra SVT använda sossefloskler om allas lika värde. I deras värld är massmördare lika mycket värd som hederliga arbetande människor. Ett hyckleri som saknar motstycke.

  Gilla

 • Sverigevänlig Antinazze

  Träffande dass rulle vart får man tag på den????

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: