Flera döda i våldsamma islamistiska demonstrationer i Pakistan


ISLAM. Minst sex människor har dödats och runt 200 skadats i de våldsamma demonstrationerna som spridits till flera stora städer i Pakistan.

I flera veckor har vägar blockerats av protesterande som vill att landets justitieminister ska avgå sedan en ed som folkvalda ska svära tillfälligt ändrades. Militär har nu kommenderats ut i Pakistans huvudstad Islamabad.

Rök och tårgas fyllde delar av Islamabad i går sedan över 8 000 poliser och halvmilitära styrkor försökt skingra de runt 2 000 islamister som i veckor blockerat en viktig väg i huvudstaden.

De protesterande tillhört partiet Tehreek-i-Lab-aik, TLP – ett nytt hårdfört islamistparti som hävdat att justitieministern måste bort för att han ska begått blasfemi – hädelse. Orsaken ska vara en tillfällig ändring som gjordes av den ed som folkvalda ska svära. Politiker säger att förändringen var ett rent skrivmisstag och att den snabbt ändrades tillbaka.

Men det har inte fått de protesterande att dra sig tillbaka och flera försök från myndigheter att förhandla med demonstranterna har misslyckats.

Bildäck antändes och de protesterande kastade stenar mot polis som i sin tur svarade med tårgas och vattenkanoner. Och när protesterna spred sig även till andra stora städer i landet kommenderas militären ut för att säkra parlamentet och andra viktiga statliga institutioner. Men militär har inte setts ute på gatorna.

Pakistans högste militäre ledare har manat båda sidor att undvika våld. Militären har många gånger gripit in att tagit makten i Pakistan när det blivit oroligt.

Inrikesministern sa i TV att regeringen haft tålamod med demonstranterna men att de nu måste bort från gatorna nu.

– Det finns de som bara vill skapa kaos, sa inrikesministern till lokal tv.

Men det finns också kritik mot att regeringen inte försökt stoppa protesterna tidigare. All media är nu blockerad från att direktrapportera från händelserna.

Samtidigt protesterar nu USA mot att Hafiz Saeed släppts fri. Han misstänks vara hjärnan bakom terrorattentaten i Bombay 2008 då bland annat det berömda hotellet Taj Mahal sattes i brand och drygt 160 människor dog. Han har suttit i husarrest sedan i januari i år.

”Om inte Pakistan agerar för att frihetsberöva Saeed och åtala honom får det följder för bilaterala relationer och Pakistans rykte världen över”, skriver Vita Huset i ett uttalande.

AP News

-Pettersson tänker på det gamla fotbollsreferatet av Sven Jerring från OS i Berlin 1936, japaner, japaner, japaner… fast nu är det muslimer, muslimer, muslimer, överallt där det är jävelskap på gång…


One response to “Flera döda i våldsamma islamistiska demonstrationer i Pakistan

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: