Nej till förbud mot slöja

På Liberalernas pågående Landsmöte fanns förslag om ett förbud mot religiösa friskolor och slöjor på skolflickor.

Landsmötet röstade ned detta trots att partiet vill stärka muslimska flickors frihet och motverka hederskultur.

Beslutet som fattades idag grundar sig på att man är inne på fel spår om man vill påkalla ett förbud mot en religiös symbol som slöjan i skolan. Samtidigt vill man stärka muslimska flickors frihet och hur detta hänger ihop får väl Liberalerna god tid att förklara inför valet 2018. När man ser små flickor bära hijab och chador, är det svårt att se hur dessa plagg skulle bäras frivilligt.

När det gäller religiösa friskolor vill man förbjuda nyetablerade och en utvidgning av befintliga. Däremot ska redan etablerade friskolor kunna ägna sig åt sin verksamhet, men under mer kontrollerade former.

Den muslimska friskolan Al-Zahraa Akademi fick i dagarna skarp kritik från Skolinspektionen som bl.a. påpekade att man könsuppdelat elever i en rad ämnen. Gymnastik, hemkunskap och samlevnad några av dem.

Som exempel har den muslimska friskolan motiverat uppdelningen vid idrotten med att flickor i sjal inte ska behöva ta av sjalen inför pojkar. Borde inte Liberalerna sett till detta problem när man tog beslutet om att inte förbjuda denna religiösa symbol en i vanliga skolor?

Ett antal liberaler ansåg att ett förbud mot religiösa friskolor och slöja på skolflickor spär på islamofobin och Robert Hannah menade att man inte kan förbjuda slöjor så länge man inte förbjuder nazistiska symboler.

Helt uppenbart är att det råder delade meningar inom Liberalerna och under Landsmötet var det falangen som vill tillåta religiösa friskolor och religiösa symboler på små barn som vann.

SVT

9 thoughts on “Nej till förbud mot slöja

  1. Jag råkade se ett program på Kunskapskanalen, ett tyskt program om muslimska kvinnor sent ikväll. En muslimsk kvinna som var med i Femen, sa “att vara muslim är som att vara levande död”. Jag vet inte vad programmet heter.

  2. Det blir fel att skriva slöja – för oss svenskar är slöja något som används vid bröllop – den fina stunden.

    Det är bättre att nämna muslimsk klädsel vid deras rätta namn.

  3. Det är uppenbart att liberalerna inte uppmärksammat, att de är nära 4 % gränsen. Ytterligare ett par korkade beslut, så vips hamnar de under riksdagens 4 %-spärr. Vi kan väl alltid hoppas.

  4. Under Sverigedemokraternas landsdagar å Louis De Geer i Norrköping kommer man med all säkerhet att behandla legitimiteten hos denna emblematiska huvudduk och understryka betydelsen av att en gång för alla medelst ett välmotiverat förbudsförslag ta ett kraftfullt avstånd från dödskulten islams primära symbol för förtryck och mänsklig förnedring.
    Andreas.

Kommentera