Nej till förbud mot slöja


På Liberalernas pågående Landsmöte fanns förslag om ett förbud mot religiösa friskolor och slöjor på skolflickor.

Landsmötet röstade ned detta trots att partiet vill stärka muslimska flickors frihet och motverka hederskultur.

Beslutet som fattades idag grundar sig på att man är inne på fel spår om man vill påkalla ett förbud mot en religiös symbol som slöjan i skolan. Samtidigt vill man stärka muslimska flickors frihet och hur detta hänger ihop får väl Liberalerna god tid att förklara inför valet 2018. När man ser små flickor bära hijab och chador, är det svårt att se hur dessa plagg skulle bäras frivilligt.

När det gäller religiösa friskolor vill man förbjuda nyetablerade och en utvidgning av befintliga. Däremot ska redan etablerade friskolor kunna ägna sig åt sin verksamhet, men under mer kontrollerade former.

Den muslimska friskolan Al-Zahraa Akademi fick i dagarna skarp kritik från Skolinspektionen som bl.a. påpekade att man könsuppdelat elever i en rad ämnen. Gymnastik, hemkunskap och samlevnad några av dem.

Som exempel har den muslimska friskolan motiverat uppdelningen vid idrotten med att flickor i sjal inte ska behöva ta av sjalen inför pojkar. Borde inte Liberalerna sett till detta problem när man tog beslutet om att inte förbjuda denna religiösa symbol en i vanliga skolor?

Ett antal liberaler ansåg att ett förbud mot religiösa friskolor och slöja på skolflickor spär på islamofobin och Robert Hannah menade att man inte kan förbjuda slöjor så länge man inte förbjuder nazistiska symboler.

Helt uppenbart är att det råder delade meningar inom Liberalerna och under Landsmötet var det falangen som vill tillåta religiösa friskolor och religiösa symboler på små barn som vann.

SVT


9 responses to “Nej till förbud mot slöja

 • Sara från Skåne

  Jag råkade se ett program på Kunskapskanalen, ett tyskt program om muslimska kvinnor sent ikväll. En muslimsk kvinna som var med i Femen, sa ”att vara muslim är som att vara levande död”. Jag vet inte vad programmet heter.

  Gilla

 • angelicaplacet

  Det blir fel att skriva slöja – för oss svenskar är slöja något som används vid bröllop – den fina stunden.

  Det är bättre att nämna muslimsk klädsel vid deras rätta namn.

  Gilla

 • Jhonsson

  Det är uppenbart att liberalerna inte uppmärksammat, att de är nära 4 % gränsen. Ytterligare ett par korkade beslut, så vips hamnar de under riksdagens 4 %-spärr. Vi kan väl alltid hoppas.

  Gilla

 • centurion

  Skolan skall fri från religiösa symboler !!! Det var väl inte så svårt, Janne.

  Gilla

 • gamgubben

  Ett skitparti utan kurage, borde hamna under spärren.

  Gilla

 • pettersonaxeagentlemansgentleman

  Under Sverigedemokraternas landsdagar å Louis De Geer i Norrköping kommer man med all säkerhet att behandla legitimiteten hos denna emblematiska huvudduk och understryka betydelsen av att en gång för alla medelst ett välmotiverat förbudsförslag ta ett kraftfullt avstånd från dödskulten islams primära symbol för förtryck och mänsklig förnedring.
  Andreas.

  Gilla

 • jockfall

  Svarta sopsäckar snart slut på ICA!

  Gilla

 • Falköga

  Jan Björklund, här misslyckades du ånyo. Precis som du erkände i ditt stora tal på mötet.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Är någon förvånad ?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: