KI-professorer: Vad fan får man för vård för pengarna?

SJUKVÅRD OCH SKATTER. När näringslivstoppen Leif Östling frågade sig ”vad fan får jag för pengarna”, som syftade på skatten, reagerade många. Men frågan bör ställas inom den svenska vården, skriver KI-professorn Åke Andrén-Sandberg och den tidigare KI-professorn Leif Ryd på Aftonbladet Debatt.

De tar upp DN:s reportage om 78-årige Bertil Gustafsson som har cancer i bukspottskörten. Han fick vänta en hel sommar på en operation, och då gick cancern inte längre att bota. ”Vad är etiken och moralen i detta?”, undrar debattörerna.

De skriver vidare om förlossningsvården och hur absurt det är att ett välfärdsland som Sverige anordnar kurser i ”bilbarnafödande” eftersom det saknas platser på förlossningen.

”Detta är pinsamheter bortom all rim och reson. Varför reagerar ingen?”

-Pettersson menar att professorerna har fel. Frågan om vad man får för pengarna ska inte ställas till vården utan till politikern och ytterst till väljarna.

Politik är att prioritera och i Sverige har vi inte valt Bertil Gustafsson och hans cancer utan…

30 thoughts on “KI-professorer: Vad fan får man för vård för pengarna?

 1. Ett jättebra inlägg för att vara i Aftonbladet från de två professorerna! Precis som de skriver dör nu fler o fler av våra anhöriga i avvaktan på canceroperationer. Nästa gång kan det vara mina föräldrar! Lägg nån gång ner landstingen, kasta ut alla lättlurade politiker och låt sjukhusen styras av ansvariga chefer på plats. Funkar i övriga Europa och resten av världen!

  • Att de tar in en sådan debattartikel, förvånar mig storligen…………………………….har hela redaktionen drabbats av cancer ????

 2. Jag som är fattigpensionär har blivit uppmanad att söka mig en mindre bostad. Jag vill inte göra det för jag tänker på mina grannar.
  Om jag flytta från min 4-rummare så flyttar det in minst 35 st analfabeter där istället och det vill jag inte. Dessutom betalar de Svenska skattebetalarna hyran för dessa.

  • När min pappa dog för några år sedan ville en frikyrka köpa hans hus billigt och starta en flyktingbostad eller hur man nu ska säga, det är inga förläggningar de bor i liksom, den nya adeln.

   Vi vägrade totalt! Det gick till en man som renoverade upp huset och sålde till en svensk barnfamilj. Det är helt underbart att veta att pappas hus är till glädje för en familj!

 3. Debatten i GP är läsvärd…………………..

  “Skyll inte vår dåliga ekonomi på de äldre.”

  ” Det är inte pensionärerna som är problemet utan framförallt kostnaderna för alla nyanlända som nu vältras över på kommunerna, skriver Sten Larnholt, specialistläkare i geriatrik.

  I Göteborg oroar man sig från politiskt håll för att äldreomsorgen kommer att kräva en allt större del av budgeten under kommande år.

  Man framför detta yrvaket som om ökningen av antalet äldre vore en nyhet (Allt fler äldre blir problem för Göteborgs ekonomi, SVT 4/10).

  Detta har dock för de flesta varit känt i decennier. Ökningen av antalet äldre kommer sannolikt att leda till en höjning av kommunalskatten, effektiviseringar och nedskärningar.

  Det man inte vill eller vågar nämna är att de statliga kostnaderna för effekterna av de senaste årens migrationspolitik, det vill säga flyktingmottagandet, under 2018 kommer att föras över på kommunerna.

  De omtalade tio miljarderna som regeringen anslagit extra till Sveriges 290 kommuner kommer inte på långt när att räcka för att täcka alla ökade kommunala utgifter för nyanlända; skola, försörjningsstöd, övrigt ekonomiskt bistånd, äldreomsorg, äldrevård och andra delar i välfärden.”

  http://www.gp.se/nyheter/debatt/skyll-inte-v%C3%A5r-d%C3%A5liga-ekonomi-p%C3%A5-de-%C3%A4ldre-1.4793159

  • Kostnaden för pensioner och äldrevård ökar, men skatteintäkterna minskar i takt med att det kommer fler och fler analfabeter till Sverige och dom har enligt egen utsago inte kommit hit för att arbeta och göra rätt för sig, utan dom har kommit hit för att få hjälp. Om några år har Sverige gått i konkurs och kan inte längre sköta sina affärer och då undrar man vad som skall hända.

 4. ….gör en intevju som journalist för PETTERSONS sajt och intervjua barnmorskorna i våra huvudstäders BBn och fråga dem om vilka som upptar platser på BB-svaret är “hudingar” av olika valörer som kläcker ungar nonstop…svenska kvinnor flygs till Finland eller Norge för att föda 🙂

  • Eller avvisas och får föda i bilen då de inte har med sig släkten som bråkar, låtsas oförstående och inte kan dra rasist-kortet.

  • Deras förlossningar tar tid eftersom de är omskurna och de spricker och måste sys etc etc. Vissa måste sprättas upp innan barnet kommer ut och måste sys igen efter förlossningen eftersom deras religion och kultur kräver det. Det är en sådan rubbad kvinnosyn i Menaländerna och de måste få leva så även här. Det tar tid och innebär en stor kostnad.

 5. Varför inte generalstrejk då kan man snabbt bedöma, tror att svenskarna skulle rent mentalt må mycket bättre om de för en gång skull samlades inför en framtidsfråga, så enkel stanna eller försvinna ?
  Ni har föräldrar, barn och barnbarn , sätt inte jaget främst !

 6. 7klövern ger sig inte Sverige måste bli ett muslimskt samhälle med självmordsbombare o våldtäkter bedrägerier mord, misshandel vi ser detta dagligen Stefan hur fan har du tänkt ?

 7. Vi får vad vi röstat på. 87 % av det svenska folket borde därför vara nöjda med utfallet.
  Det viktigaste för regeringen och Alliansen har varit, att den importerade nyadeln från Mena-land pysslas om och får vad den vill ha. Dvs förtur till allt och de riktiga svenskarna sist i kön.
  Låt oss sikta på en sverigevänlig regering vis valet 2018.

  • Det finns ju bara ett demokratiskt parti i Sverige och det är Sverigedemokraterna. Det andra partiet ( 7-klövern ) satsar ju alla statens pengar på import av analfabeter från Afrika.

 8. Ja, vad får jag för mina skattepengar? Förutom dåligt underhållen infrastruktur(vägar, järnvägar) får jag tiggande zigenare, läsa om rån och inbrott och våldtäkter var och varannan dag. Jag har olyckan att se somaliska tanter vagga fram omgiven av sin med skattemedel betalade barnskara, jag får se islam breda ut sig över landet, jag får se sk ensamkommande vräka ut sig bland förmåner inga infödda med normala inkomster kan skaffa sig.
  Jag får lyckan(?) att se mitt land falla sönder på grund av idioter till politiker och journalister som har herraväldet och tolkningsföreträdet i landet.
  Jag får höra om problem i vården, i skolan, i polisen och jag får höra politiker dundra: så här får det inte vara. Nej, men det är så här det är och det är ni som velat ha det så.
  Detta tillstånd kallas för utmaningar och sådana älskar politiker. Då känner
  politikerna att de behövs för att lösa de utmaningar som de själva skapat.
  Fan ta politikerna!

 9. “Vad fan får vi för pengarna?”
  Jo vi blir påtvingad 150.000 totala främlingar VARJE ÅR, som vi tvingas ha det tvivelaktiga nöjet att försörja år ut och år in.
  Vi påtvingas över 20.000 grova våldtäkter årligen.
  Vi påtvingas också tusentals bilbränder, skolbränder och andra mordbränder varje år.
  Gammal såväl som ung påtvingas att leva i en mycket otrygg tillvaro i sitt eget land, en tillvaro fylld av för det första stora ekonomiska umbäranden samt rån, misshandel, mord, skottlossning, stenkastning och upplopp i stort sett varje dag.
  Och kanske det värsta av allt, vi tvingas buga svälja och tacka besökarna för deras frälsning och sen hålla käften!
  Dom som ev. klagar bestraffas hårt och besinningslöst!
  Dagens Sverige är som ett enda stort sinnessjukhus!
  Janne

 10. Ja, vad får vi för vård? Har själv en närstående som fick dö i väntan på cancerbehandling. Med behandling hade min närstående haft en chans att leva många år till. Min närstående var inte gammal, en människa i arbetsför ålder, som efterlämnar en familj.

  Känner personligen till fler sådana fall dessutom.

 11. När ska dom börja “bygga landet” som är deras motto? Dom har inte tid ,det ska demonstreras,brännas bilar,våldtas,råna gamlingar m.m
  Vi behöver ingen hjälp av dom att bygga upp Sverige.Det hade vi gjort ,men nu har dom och Löfven raserat det.

 12. De som har reagerat och protesterat har ju kallats rasistfascistnazister av de svenska PK-fascisterna, vi vet ju nu att de svenska PK-fascisterna fullkomligt skiter i svenska medborgare och deras enda prioritet är att importera och försörja så många mena- människor som möjligt.

Kommentera