Rekord för brott mot privatpersoner – sexbrotten ökade med 70 procent – på ett år


BROTTSLIGHET. Brotten mot privatpersoner har ökat till nivåer som inte skådats tidigare, enligt Brås Nationella trygghetsundersökning. – Det som är mest slående är brotten som ökat, och de mest allvarliga av dessa är sexualbrotten, säger Thomas Hvitfeldt, enhetschef på Brå. Totalt har omkring 12 000 personer i åldrarna 16–79 år intervjuats.

Närmare 16 procent av de tillfrågade säger att de i fjol drabbades av något eller några av brotten misshandel, hot, sexualbrott, personrån, bedrägeri eller trakasserier.

Andelen som säger sig ha utsatts för dessa så kallade ”brott mot enskild person” ligger på den högsta nivån hittills sedan mätningarna inleddes 2006. 2015 var siffran 13,3 procent.

Det är framför allt bedrägerier, sexbrott och trakasserier som ökar.

Medelålders män är den grupp som är mest utsatt för bedrägerier. När det gäller sexbrott och trakasserier drabbas i synnerhet unga kvinnor.

”Unga kvinnor är inte bara mer utsatta för trakasserier, de utsätts också oftare för sexualbrott”, konstaterar Åsa Strid, biträdande enhetschef på Brå, i ett pressmeddelande.

Fjorton procent av kvinnor i åldern 16–24 år säger sig ha utsatts för sexbrott under fjolåret. Bland män i samma ålder var andelen drabbade drygt en procent.

De flesta av brotten som kommer fram i undersökningen polisanmäls inte. Av det gäller sexbrotten, som omfattar ett brett spann från exempelvis blottning till våldtäkter, valde bara 11 procent av de utsatta att anmäla.

Enligt Thomas Hvitfeldt är ”den vanligaste orsaken till att man inte anmäler brottet att den som utsatts inte tror att polisen kan göra något. Det kan också vara att man bedömde att händelsen inte var så allvarlig eller att man själv redde ut det”.

Facket Polisförbundet reagerar kraftigt på den låga anmälningsbenägenheten.
”Att människor undviker att anmäla brott för att de har uppfattningen att polisen inte kan göra något är ytterst allvarligt. Det är en högt ljudande larmsignal till landets politiker och Polismyndigheten”, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz i en skriftlig kommentar.

”Det måste skapas förutsättningar så att det blir fler poliser så att vi klarar hela vårt uppdrag. Det handlar om tilltron till polisen och till hela rättsväsendets brottsbekämpande förmåga.”

Brå:s undersökning ger inga svar på vad brottsökningen beror på, till det krävs mer forskning.

Brå:s pressmeddelande

-Pettersson läser ”Brå:s undersökning ger inga svar på vad brottsökningen beror på” och regeringen vägrar undersöka. Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) tycker att det räcker att veta att det är män som begår de flesta brotten.

Nåväl, vi vet lite…

”Kulturarv ligger bakom invandrarnas brottslighet”

Domar för sexualbrott 2012-2017 (Att skriva ut)

Sexualbrottslighet bland män födda i Sverige och i utlandet


31 responses to “Rekord för brott mot privatpersoner – sexbrotten ökade med 70 procent – på ett år

 • Sexbrott når ny toppnivå | Petterssons gör skillnad!

  […] Vi har skrivit om det tidigare men jag kan inte låta bli att nämna att Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) levererar i socialdemokratiska Norrbottens Kuriren: Ökningen är så pass påtaglig att man inte kan dra någon annan slutsats än att det också är en faktisk ökning, säger justitieminister Morgan Johansson (S). […]

  Gillad av 1 person

  • Stenbock

   Och idag kan den öka med ytterligare två fall !
   Stenbock har sagt ”hej”,till två olika butiksbiträde hos Lidl….Kanske rent av en tredje,om charkuterisan hos City-Gross hörde mitt hälsningsord ! : )

   Gilla

 • Jhonsson

  Stolpskotten Löfven och Eliasson försöker inbilla oss att vi blir tryggare och tryggare.
  Lögnen är politikernas bästa vän.

  Gilla

 • angelicaplacet

  Tror det är huvudsaken att i alla fall allmänheten vet vad det beror på.

  Gillad av 1 person

 • Lena

  Peddona firar en tidig julafton, fy fan !

  Gilla

 • Jhonsson

  Och ändå verkar det som om media är mer intresserad av de sexbrott, som skedde för tio år sedan eller ändå längre bak i tiden.

  Gilla

  • Stenbock

   Jo Johnsson och detta tramset från gångna tider,är något vi nämnde tafsande ! Tycks t.o.m. vara så att om någon lagt handen på en kvinnlig axel,uppfattas detta i dårskapens tid,för ”våldtäkt” !!!

   Gilla

 • Kalasbetalaren

  och tänk då hur brottsligheten hade sett ut om inte svenskarna hade tvingats ändra sina levnadsformer totalt!

  Om vi inte hade varit begränsade i våra liv och gått ut som vi velat!

  Man behöver inte gå längre än till sig själv för att se hur kriminaliteten har ändrat våra liv!

  Gilla

  • Stenbock

   Instämmer helt med dig…Kunde väl aldrig föreställa mig,att nu som åldrad bo mitt i ett mångkulturellt ghetto.Att inte utan försiktighet taga sig från bilen,upp till våningen utan att känna obehag.Att noga tillse att dörren är låst,och be dem som skall komma på besök,att ringa mig i förväg !

   Gilla

 • Rekord för brott mot privatpersoner – sexbrotten ökade med 70 procent – på ett år — Petterssons gör skillnad! – Life, Death and all between

  […] via Rekord för brott mot privatpersoner – sexbrotten ökade med 70 procent – på ett år — Petter… […]

  Gilla

 • Jhonsson

  I stället för att utreda dessa brott, som försiggår i nutid, slänger polisen anmälningarna i papperskorgen.
  Däremot kan de sysselsatta sig med vad som hände i kändisvärlden, dvs bland journalister, jurister och skådespelerskor för tio sedan.
  I synnerhet de 4500 juristernas anmälan bör hålla polisen i arbete under många år framåt.
  En noja sprider sig över landet.

  Gilla

  • Truthfighter

   Det är som klimathotet! Det heter projicering. Det är så man gör för att skyla över den genomruttna verkligheten av idag. ”Skådespel och bröd till folket”. Så de lugnar sig, blir snälla och fogliga. D v s VI! TROR DOM!!! NO WAY!!! Men tyvärr är det alltför många som låter sig luras av propagandaskiten! Dessa fake news!!! Det är därför vår uppgift att upplysa om sanningen, i detta kompakta upplysningsmörker!

   Gilla

   • Truthfighter

    Det är som att peka på influensan, och mörka cancern och stroken att de finns överhuvudtaget. Och sen kanske det inte ens var influensa, utan ett vänsterristiskt dammoln som drog förbi, och gjorde att man nös. För kung och fosterland.

    Gilla

 • Tuppen

  Kvinnor är känslostyrda och inte förnuftsstyrda då blir det så dom måste bli drabbade för att förstå ”whait and see” mer våldtäckter åt folket på Me Too önskar dom säkert att fel personer trackar dom det skall vara färgade kulor i grenen till JUL gott folk.

  Gilla

 • Stenbock


  Vad tror ni sådana skarpa bilder i PK-pressen kunnat påverka en minskning av brotten eller i varje fall underlätta för polisen ? På en sådan bild framgår ju klart vilka som ligger bakom största delen överfall,rån och allt dessa berikare sysslar med.

  Gilla

  • Stenbock


   När jag nu visat en bild som dagligen syns i tyska dagstidningar, betyder detta inte att de skyldiga straffas.Liksom i Absurdistan råder i delar av landet fullständig anarki.
   Ni som minns de svåra kravallerna i Hamburg i samband med G7 mötet.Minns nog också hur vänsterpöbeln bröt sig in i butiker plundrade ,och stal vad de kom över.
   Nu har de första domarna fallit och se det blev frikännande, p.g.a. att dessa vandaler var ”i en akut levnadskris”… 😦

   Gilla

   • Joy

    Är det sant? Frikännande på de grunderna? Vad har samhällsmoralen och personligt ansvar tagit vägen? Rena flummet!

    Gilla

   • Stenbock

    Joy:
    Så går det när domstolarna är infiltrerade av samma art vänstersvin ! Se gärna likheten med Absurdistan och en av anledningarna,till att kriminella arabiska ligor sköter detta själva !

    Gilla

 • OPete

  Mer och mer offer !!! Hur många ska offras innan folket begriper bättre ???Det finns en del som förnekar hjärntvättning men det kan inte finnas någon annan förklaring . Borde inte en normalbegåvad se vad som händer ??? Nä , istället röstar dom vidare på sina idoler med förhoppningar att dom har lärt sig av misstagen. Och vårt parti har minsann stoppat invandringen . Eller hur ! Vad är det annars som har gått så fel i deras huvud ??? Vad är det som är så svårt att förstå ??? Hur många ska offras innan ni begriper ???

  Gilla

  • Truthfighter

   Det går inte att göra något, så länge det socialistiska avskumet har makten. Folket, VI, är tyvärr alkdeles för splittrade och tillbakadragna. Vi måste agera mer, och visa mer kraft. Det går inte att sitta i stugan och knyta näven i fickan. Vi måste ut och visa dom, och skrika i protest, för det godas sak. INTE, som NMR, plumpt nazistiskt hat. NEJ, för vårt folk och våra sunda ide’er, mot det korrupta styret. Vi måste bli en kraft att räkna med. Kunde vänstern mobilisera en gång, till en stark rörelse, kan också vi. DET ÄR VÅR TUR NU!!!

   Gilla

 • Janne

  Polisen kan ju börja med att svara i telefonen när man ringer och vill anmäla brott. Efter att ha suttit i en telefonkö i 40 minuter gav jag upp. Lyckas man komma fram så avskrivs ärendet utan utredning. Den svenska polisen är ett skämt. Tack Dan Eliasson.

  Gilla

 • Joy

  Det är otroligt att de kan säga så korkade saker, på fullaste allvar. Ingen som helst skam i kroppen på BRÅ!

  Gilla

 • Hönsmamman

  Av sexbrott anmäls 11%.
  Enligt rapporten (PJonasson) går 5% till dom av de anmälda.

  Det innebär att 0,55% av alla sexbrott som sker går till medan de resterande 99,45% passerar samhällets grova filter undrar Dan Eliassons ledning.

  Kan en kollaps vara bättre definierad?

  Löfven I står med att hävda diverse rappakalja.

  Feministisk regering.

  Priset för att inte samtala med SD är högt för det svenska folket. Ett lidande som kunde undvikits. Vem är det som är terrorist i detta läge?

  Gilla

 • Jag

  Sverige har aldrig varit tryggare! 😕
  Var håller ”feministerna” Schyffert och Bettner hus???
  Vänsterfacisterna?
  Soran Ismail? = Ja, just ja, våldtäkter!!
  Fredrik Virtanen? = Ja, just ja, ännu fler våldtäkter!!!!!
  Vad hände med ”Inte ställa grupper mot varandra? Och ”allas lika värde”?
  Våra ”pensionsräddare” som skulle ”lyfta oss”?
  Vad är det som händer med vårt land???
  Vi importerar kriminella som skall ”belönas” via skatten! Den skatt som vi vanliga dödliga betalar!!
  Vi skall upprätthålla ”välfärden” medans MENA-folk sitter på caféer och ”umgås” med bidrag.
  Våra RIKTIGA PENSIONÄRER svälter, får taskig pension, sitta ensam hemma, får knappt vård/tandvård utan att betala dyrt men från MENA-länder är det frikort på PRECIS ALLT!!
  Skolan havererar, vården havererar, omsorg havererar m fl.
  Försäkringskassan ”jagar” fuskare, tvingar oss att arbeta trots sjukdom/skador, LSS dras in!
  Mörkrädd är man!!! Dags att fly fältet!

  Gilla

 • Hönsmamman

  Var är Schyffert?

  Gilla

 • Truthfighter

  VEM FÖRVÅNAS!!!

  Fler poliser är inte lösningen, när samhället är genomkorrumperat till utlänningasens fördel.

  För att få till en förändring, måste vi få bort dagens förstörande vänsterstyre. Vi måste rensa vårt land från utländskt drägg. Och vi måste införa ett annat tänk i samhället.

  Om det är ett systemfel i samhället, hjälper det inte att sätta in mer alvedon mot en växande cancer. Cancern måste bekämpas, genom grundläggande medel, mot den. Inte ta huvudvärkspiller mot dess effekter.

  Gilla

 • Lena

  Förvånar mig inte det allra minsta.

  Gilla

 • Rolf

  Vad kan det här bero på? Hur kom det sig att sexbrotten ökat så lavinartat sen 70-80-talen.

  Gilla

  • Stenbock

   Bra fråga,och varför är dessa brott noll mitt under fredagarna ? 🙂
   Borde Svittsaren utreda ”och titta på”.Vad sysslar dessa bastarder med just den dagen,och vid den tiden ?

   Gilla

  • Lagro

   Självklart har sexbrotten ökat genom den okontrollerade asylinvandringen och som kommer att accelerera framöver, därför de som begår de här brotten anser att det är mycket liten risk att åka fast..
   Nu finns det ett parti SD som har insett att åtgärder borde vidtagas för att få bukt mot den här typ av brott.
   Det enda är att få bort den okontrollerade invandringen, som gör att ingen vet vad personen har för bakgrund, det kan vara kriminella personer som kommer in i landet när det finns ingen kontroll.
   Sverige måste ha invandring men den skall vara reglerad och de som önskar komma in i landet skall kontrolleras, nu baseras asylinvandringen på vad personen själva framför, utan att uppgifterna kan kontrolleras. Det som är förvånande att ett fåtal kvinnor lägger sin röst på det partiet som vill få bukt med våldtäkterna, därför måste man fråga sig vill svenska kvinnorna bli våldtagna?

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: