När börjar polisen med nolltolerans och får stöd av politiker och journalister


BROTTSLIGHET. Central Park i New York i slutet på 1980-talet var ett ställe dit man helst inte gick. Parken var ökänd för knarkhandel, våldtäkter, misshandel och uppgörelser i undre världen.

Likadant var det i kvarteren en bit söderut på Manhattan, liksom norrut mot Harlem. Det var fattigt, smutsigt, farligt och våldsamt. Eller som man säger på svenska nu för tiden: typiska utanförskapsområden.

I dag är Central Park en av världens mest levande och hyllade parker, ett friluftsområde mitt i staden. Nätterna tillhör kärleksparen, inte tjuvarna. Helgerna är barnfamiljernas, inte ungdomsgängens. Kvarteren runt parken är lugna, Harlem är ett uppsnyggat medelklassområde.

När löparna i New York Marathon kämpade sig runt hela staden i går söndag sprang de genom en ganska stillsam jättestad och gick i mål i en höstlig blomsterprakt i Central Park.

Kriminaliteten är nere på 1960-talets nivå. New York är USA:s säkraste stad och den tionde säkraste större staden i världen.

Den dramatiska skillnaden i USA mellan det sena 80-talet och nu beror på olika faktorer. Kriminologerna har genom åren pekat på ekonomisk tillväxt, det framväxande islams nykterhetskultur och friare abort som minskat antalet oönskade barn.

Men en alltmer oomtvistad faktor är den kamp mot kriminaliteten som drogs i gång i början av 1990-talet, som accelererade under borgmästaren Rudy Giuliani och som i Sverige fick namnet ”nolltolerensmodellen”.

I korthet går modellen ut på att se och bekämpa sambandet mellan småbrott och grövre brottslighet. Ringa misshandel, vandalism och drogbruk i parken och i kvarteren runtomkring gör att vanligt folk inte går dit. Folk blir rädda för kvällar och nätter, för akvedukter och tunnelbanenedgångar. I värsta fall drar sig även ordningsmakten undan. Därmed lämnas område efter område åt kriminella som nyttjar dem för sin handel och vandel.

Läs mer på DI.se…

-Pettersson minns att det gjorts försök med nolltolerans i Sverige också bland annat av en polischef i Karlstad som sa att buset ska jagas tills de skärper sig eller flyttar härifrån.

I Nyköping hade vi en gång en polischef som sa att det är två saker man inte ska göra i livet. Det första är att steka fläsk med bar överkropp, det andra är att jävlas i mitt distrikt.

Tyvärr ställer sig politiker och journalister vid sådana satsningar på bovarnas sida för att man tar i för hårt mot smårövarna, men efter några år börjar snattarna råna och misshandla, sedan plockar de fram vapen och skjuter varandra för att sedan börja bekämpa polisen med våld och hot.

Allt medan politiker och journalister årtionde efter årtionde pratar om socioekonomiska effekter…

 


5 responses to “När börjar polisen med nolltolerans och får stöd av politiker och journalister

 • Mimi N.

  Allt är inte rosa och trevligt i Rumänien. I Bukarestperiferin ligger Ferentari, en horribel håla, knarkarghetto. Dit kommer inte många av Bukarestpoliser, ambulans eller räddningstjänst. Då får Alexandru Gaitan hoppa in och hjälpa till. Han har varit polis i ghettot i 22 år och kan hantera de farliga stackars tvåbenta djuren där. De har tidvis tagits hand om, de har legat på avvänjning i minst två omgångar, och fått ekonomisk hjälp, men allt är förgäves.
  De flesta känner Gaitan, men snart kommer han att gå i pension och polisen som tar över är en tjej, Alexandra Ghinea. Hon har inte gått i vanlig polisskolan, utan i en särskild kurs för knarkagenter och innan dess var hon fotomodel. Alexandra valde att börja sitt yrkesliv som polis inom polisstation nr.24 i det värsta och farligaste området: knarknästet Ferentari kallat för Ferentexas. Hon har redan skaffat sig bostad och flyttat in. Hennes hjälpreda i Ferentariinfernot kommer att bli också en tjej, Narcisa som varit polis i samma område vid Gaitans sida i 10 år.
  I filmen som följer ser ni Gaitan som introducerar Alexandra för jobbet. Narcisa dyker upp också – hon är en skönhet med. En längre variant av denna video – en dokumentär på nästan en timme TV-sändes i programmet: PROLEX (för lagen): Värdighet, Tillit, Professionalism – vi står på din sida.
  Jag såg hela dokumentären – skrämmande !!!
  Otroligt, men sant. Vackra människor tyglar horder av desperados ! Receptet borde tillämpas. ”Mia”, dags för dina spydiga kommentarer.

  Politist in Ferentari Alexandru Gaitan – politist texan in Ferentexas.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Nolltolerans fungerar Inte, är bara det korkade Sverige som tror det !

  Gilla

 • Mia

  ”Dom små poliserna sitter varmt och gott på sina stationer, vänder papper hela dagarna, och tar det lugnt.”

  Du borde få följa med poliserna i deras bilar i studiesyfte och se vad de får göra under ett arbetspass.
  Då skulle du nog ganska snart ändra uppfattning.

  Gilla

 • odalkvinnan

  Efter terrorhandlingar med tågsprängningen i Madrid gjorde man samma sak. Man åkte på allt. Det var sirener hela tiden. Väskryckning, snatteri allt utreddes och blåljus och full rulle. I år har man en kampanj som handlar om kvinnofrid och misshandel av barn. Även trafikolyckorna.
  Det som händer mellan Spanien och Belgien nu är ett ganska spänt läge mellan länderna. Puigdemont och några ur den fd lokalregeringen drog till Bryssel. De har samma advokat som försvarade ETAs terrorgren. De kallar sig för en exilregering som söker skydd i ett EU land där de inte lämnas ut. Att beskriva Spanien som en diktatur vinner poäng hos vänsternissarna som nu tagit över. De har Puigdemont som galjonsfigur. Ekonomin i Katalonien har minskat med 40%.2000 företag har flyttat. Det är gränsfall vad som blir med VW och då rasar det totalt.
  Det handlar om förskingring av skattemedel och de är i finkan en del av dem. De talar om frihet-för vem? Belgien har många terrorceller och de kan hålla på, många ”svenskar” åker dit.
  Att stoppa brottsligheten är problemet för små länder. I Sverige är det fritt fall men i Europa försöker man. Det kom ganska många båtar förra veckan för övrigt. Många afrikanska män som är på väg uppåt, man diskuterar också ökningen av TBC.
  Det är därför som EU måste skärpa sig för att klämma åt, den ny mur runt Europa är frågan.
  Brottsligheten i Sverige räknas i absoluta tal. Man hamnar fel då brottslighet utförd av europeer minskade innan BRÅ slutade räkna…De tog över den och la sedan till flera gånger om

  Gilla

 • Orvar d.ä.

  Polisen i vårt avlånga land har under många årtionden haft annan inställning, än nolltolerans.

  Alla anmälningar om brott, oavsett art, läggs omedelbart ned och arkiveras.

  Detta har haft som resultat, att brott lönar sig och är helt ofarligt att ha som sin dagliga gärning.

  Dom små poliserna sitter varmt och gott på sina stationer, vänder papper hela dagarna, och tar det lugnt.

  Meden medborgarna blir utsatta för rån, inbrott, tillgrepp, våldtäkt med mera utan något visat intresse från polisens sida.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: