Moderat trovärdighet


Moderaterna som i åtta år vid makten gjorde en redan generös asylpolitik ännu mer generös, kallade varje försök till sansad debatt för främlingsfientlighet. Moderaterna har i tio år vänt SD ryggen i alla frågor som behandlar migration.

Under det elfte året vände opinionssiffrorna nedåt och plötsligt såg Moderaterna till att karbonkopiera Sverigedemokraternas migrationspolitik, dvs samma politik man vänt ryggen till och kallat främlingsfientlig i mer än tio år. Är man trovärdiga?

Moderaterna vinner förvisso tillbaka väljare från SD, men också från Liberalerna och Centerpartiet. Den impopulära och oerhört bleka Anna Kinbergs-Batras avgång är förstås en orsak, men återvändarna från SD har säkert ”hittat hem” p.g.a. den moderata omsvängningen i just migrationsfrågor.

Gör man rätt när man återvänder från originalet till kopian? Kan man lita på att Moderaternas omsvängning inte bara är chimär? Kan man lita på en omsvängning som varken liberaler eller centerpartister accepterar, bara ett år före valet? Kan man lita på att dagens moderater är trovärdiga?

Nja, jag gör det inte. Ulf Kristersson ville öppna Sveriges gränser helt under sin tid som MUF-ordförande och under Reinfeldts olyckliga era, stod han i kulisserna och applåderade sin chefs tal om öppna hjärtan. Ett annat exempel hämtar vi från Växjö-moderaten Oliver Rosengren.

Oliver Rosengren i Aftonbladet 2014:

”Att sätta system framför människor är fel…//…Vi har inte blivit fattigare eller drabbats av att människor har kommit hit…//…Sverige kan kombinera öppenhet och sammanhållning…//…När främlingsfientliga röster höjs behöver vi samlas för frihetliga idéer som öppenhet och respekt för olikheter”

Oliver Rosengren i SvD 2017:

”Ylva Johansson vill se en gräddfil för ny­anlända till bostadsmarknaden…//…Vilka andra grupper ska ha förtur, före hårt arbetande medborgare och unga som är redo flytta hemifrån…//…nödvändiga reformer för att Sverige ska klara av de stora integrationsproblem som finns, och de ännu större som väntar”

Unge herr Rosengren beklagar sig över regeringen och förvisso med all rätt, men glömmer att hans eget parti haft ett direkt ansvar över den situation Sverige befinner sig i. Den öppenhet han förespråkade för tre år sedan har skapat de undanträngningseffekter vi ser på bostadsmarknaden, arbetsmarknaden och i vården. De sju förslag han skrev under i tisdags, skulle han möta med ordet främlingsfientligt 2014.

Det är bara ett par år sedan som de moderater som nu beklagar den misslyckade och överdimensionerade asylinvandringen, stod upp och hyllade den.

Hans Lignell tar upp detta på sin blogg Fristad. När ni läst den och detta inlägg, får ni själva avgöra hur ni ser på Moderaternas trovärdighet i frågan migration.

Oliver Rosengren har varit med på bloggen tidigare…


9 responses to “Moderat trovärdighet

 • DÖskallepartiet

  Det konservativa partiet Moderaterna existerar inte längre.
  Moderaterna har kuppats och vad de numera är eller står för är jag osäker på.
  Nya Moderaterna är lite som Kina i vissa avseende råkapitalistiska kommunister. Så N.M globalistiska, råkapitalistiska kommunister som lurar sina uppdragsgivare folket och jobbar för dolda damer och herrars agenda!?
  Nya Moderaterna seglar under falsk flagg, likt ett piratskepp, detsamma gör övriga partier i riksdag och regering. Förutom SD som är ett oskrivet kort.

  Våra pengar duger dock och de ger sig själva höga löner och stora fina skattebefriade förmåner.

  Moderaterna=Liberalerna=Centerpartiet=Kristdemokraterna=Miljöpartiet=Socialdemokraterna=Vänsterpartiet kommunisterna dvs ett enda parti.
  Vi är som en enpartistat. De lurar oss och delar upp sig under olika namn.
  Decemberöverenskommelsen gav oss deras verkliga namn DÖskallepartiet.
  Finns ondska?

  Gilla

 • Jhonsson

  Röstade på moderaterna i många decennier. När Reinfeldt kom till makten, insåg jag som väl var, att hans politik skulle leda till att det skulle gå rakt utför för Sverige.
  Inga nutida löften från moderaterna skulle kunna få mig att åter rösta på dem.
  De har givit vårt land skador, som inte går att reparera.
  Vi måste få en sverigevänlig regering vidmvalet 2018

  Gilla

 • Elsa

  Ingen skall luras tro att Reinfeldt är borta.
  Han syns inte, men han finns i kulisserna och styr med järnhand, helt enligt DÖ.
  Batra var bakbunden att följa hans direktiv.
  Därför kunde hon inte slänga ut sossarna, inte heller Kristersson kommer att kunna göra det, så länge Reinfeldt sitter bakom ryggen.
  Hela den Moderata flocken applåderade Reinfeldts blåsning av sina väljare, men Kristersson applåderade mest.
  Nu låtsas Moderaterna att det hela är glömt.
  Ordföranden för Kullabygdens Moderater skriver att : ”Vi tjänar ingenting på att blicka tillbaka alltför mycket, nu måste vi se framåt och återta väljarna vi tappat”.
  Nu försöker de blåsa samma väljare en gång till.
  Det är enbart genom att blicka tillbaka som man får erfarenheter och kunskaper.
  ”Den senaste veckan har moderat på moderat framträtt i media och försvarat partiets nya och skärpta invandringspolitik”.
  De försöker blidka folket och säger att vi skall minska intaget av migranter, genom att ”bara” ta emot kvotflyktingar.
  Samtidigt som de röstar för större kvoter bakom ryggen på folket i EU.
  Moderaterna ökar just nu samarbetet med Sossarna, och avsikten är att utöka December-Överenskommelsen och göra en ny kartell med Sossarna.
  Lyckas det, är Svenskarna riktigt illa ute, och vår så kallade demokrati är fullständigt borta.
  Moderaterna är opålitliga, det finns bevis på det.
  En röst för Moderaterna är en röst för Sossarna, och tvärt om.

  Om du köper en begagnad bil av en bilfirma som heter ”Moderaterna”.
  Och det visar sig vara ett vrak som måste skrotas.
  Köper du då en till av ”Moderaterna”?

  Gilla

 • Ulli

  Jag röstade M 2006 med hoppet att lite sans skulle avlösa S styret, det blev tvärtom, vannsinnet tilltog.
  I mina ögon är därför M värst av alla, dels för de 800’000 PUTs som delades ut 2006-2014, dels p.g.a. sveket mot allt vad de en gång stod för. M är för mig parias. Jag förstår inte återvändarna. Efter 2010, 2014 blir det för mig SD även 2018, då något parti (av någon som helst betydelse) med mer vett förnärvarande inte kan skönjas.

  Gilla

 • Monica

  Kanske opinionsiffrorna inte stämmer. Om de nu är korrekta så är dessa väljare lättlurade.

  Gilla

 • Grune

  Den moderat som talar sanning är ännu inte född.

  Gilla

  • Kenth Andersson

   Finns ingen trovärdig och icke mytomanisk politiker från V till SD bara maktgalna !
   Att svenska väljare desperat lutar sig mot J.Å och SD är inte konstigt men att SD kan eller kommer att kunna göra något Sverige av idag är nog att ha en övertro på politiken, J.Å och SD:s övriga politiker tillhör etablissemanget lika mycket som 7 klöverns politiker och detta etablissemang har inte något till övers för det s.k vanliga folket som alla partier kallar oss hederliga arbetande infödda svenskar som står för välfärdsnotan för i debatter.

   Gilla

   • Hans Nilsson

    7 Klöverns politik har bevisligen misslyckats på många områden då är det mest naturliga och prova något annat sämre kan det knappast bli.

    Gilla

 • Avmaskad

  Det förvånar att folk går tillbaka till M.
  Vem skulle köpa mer av en entreprenör som byggt fel och orsakat högre bokostnader för hela livet?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: