Rättsrötan och moralen hos politiker och jurister

BROTTSLIGHET. Från Hanif Balis (M) Facebook: Polischef Carin Götblad satt i TV-morgonsoffan i morse och sa: ”Idag kan vi ta en person med skarpladdat vapen på sig som släpps ut efter några timmars förhör”

Hanif Bali (M)

Som bakgrund kan man känna till att i Sverige anhålls eller häktas man inte för brott som har mindre än två års fängelse på straffskalan om det inte finns särskilda häktningsskäl. Vid brott som ger minst två år fängelse i straffskalan sker sk obligatorisk häktning.

Så då uppstår frågan – hur i helvete har Sverige infört en rättsordning där någon som grips med ett fulladdat automatvapen blir släppt direkt efter förhör?

Vi kan väl börja 1973 då den Olof Palmes ökände socialdemokratiske justitieministern Lennart Geijer som hade gjort det till sin uppgift att minska straffen i Sverige la en proposition till riksdagen om ny vapenlag. I denna lag saknades det grov vapenbrott och därmed var straffskalan från bötesbelopp till max två år. Vilket betyder att man släpps om det inte finns särskilda skäl för häktning.

1993 införde Carl Bildts justitieminister Gunn Hellsvik en rad straffskärpningar. Man införde bland annat grovt vapenbrott där man höjde minimistraffet till 6 månaders fängelse och max 4 år. Fortfarande leder grovt vapenbrott inte till obligatorisk häktning.

1996 får vi en helt ny vapenlag, främst görs anpassningar för inträdet i EU. Det är Ingvar Carlssons regering och justitieminister Laila Freivalds (S) som är ansvariga. Utredningen bibehåller dåvarande straffbestämmelser. Fortfarande leder grovt vapenbrott inte till obligatorisk häktning.

2014 inför Beatrice Ask en ny rubricering, synnerligen grovt vapenbrott som ger minimum tre års fängelse till högst 6 år- men den gäller enbart när det är en större mängd vapen inblandat. Minimistraffet för grovt vapenbrott höjs från 6 månader till 1 år. Fortfarande leder grovt vapenbrott inte till obligatorisk häktning.

2016 utannonserar Morgan Johansson (S) att man ska skärpa minimistraffet för grovt vapenbrott till två års fängelse och synnerligen grovt vapenbrott till fyra års fängelse. Detta för att man ska få till obligatorisk häktning vid grovt vapenbrott.

Två siffror ska ändras i Vapenlagen. En etta ska bli en tvåa och en trea ska ändras till en fyra. Det preliminära datumet för ikraftträdande är 1 januari 2018. Två år för två siffror.

Samtidigt som Johanssons årslånga sifferändring utreds tillsatte Anders Ygeman (S) en utredning om häktningar i Sverige där förslaget är att man avskaffar principen om ”obligatorisk häktning”. Doh.

I dagsläget finns det möjlighet att anhålla och häkta kriminella som grips med skarpladdade vapen. Det görs också. Men då måste domstolen gå med på att särskilda anledningar till häktning föreligger. Ex risk för fortsatt brottslighet och fara för allmänhet.

Här har lagstiftaren gett domarna friheten att utveckla praxis med gott omdöme – ändå väljer domare och åklagare att som i fallet Carin Götblad tar upp att försätta ligister med skarpladdade vapen på fri fot.

Nu blir vi tvungna att skriva domstolarna på näsan och ta ifrån dem sin praxis i denna fråga. På grund av dåligt omdöme. Lägg därtill att nästan varenda tingsrätt, hovrätt har på någon sätt varit inblandande i samtliga gånger man petat i vapenlagen. Helt utan synpunkter på detta hål i lagen. Hovrättspresident Fredrik Wersäll som kritiserade mig idag ledde personligen Påföljdsutredningen där man inte åtgärdade detta laghål.

Att kritisera praxis är korrekt och nödvändigt. För ej så länge sen vägde domare in kvinnors klädsel vid våldtäkt. Inte längre, helt utan att lagändring. Just på grund av kritik från allmänhet, opinionsbildare och lagstiftare.

Alla bör erkänna sitt ansvar i den uppkomna situationen, Både lagstiftaren (där jag ingår), de juridiskt lärda utredarna, domares utformning av praxis och domstolarna som remissorgan.

Men istället lackar de ur på en tweet jag skrev till en kompis igår natt. Jag har inget bättre ord för det faktiskt än: Syltryggat.

***

-Pettersson håller naturligtvis med Hanif Bali i att det finns alldeles för många Syltryggar som märker ord i stället för diskuterar sakfrågan, men vi får inte glömma att moderaterna hade makten i åtta år mellan 2006 och 2014 och problemen var väl kända men de gjorde inget åt dem trots flera förslag från bland annat Sverigedemokraterna.

Stå på dig Hanif. Du har trampat på den ömma tå som kallas rättsröta hos dem som tror att dubbelmoral betyder dubbelt så bra…

8 thoughts on “Rättsrötan och moralen hos politiker och jurister

  1. Det är ett milt ord, milt uttryck! Fredrik Reinfeldt sa värre saker om oss svenskar, men menade säkert oss som jobbar och betalar skatt och alla i hans ögon, lata svenskar, barbarerna.

    Nu är det ju politiker som stiftar lagar, men de ska ju efterföljas av rättsväsendet. Så låt pajkastningen börja, ingen har ju ansvar i detta land, utom rasister som ska hålla truten så våldet inte ökar. Jisses!

    • Men det är det naiva väldresserade svenska folket som själva väljer sina makthavare, sådana väljare sådana politiker !

  2. Carin Götblad låtsas vara upprörd och vill ha skydd för polisfamiljer.
    Jag vill jag också ha skydd, nyss var vi alla lika värda.
    Politiker har redan ordnat så de har skydd.

    • Nej, vi det där s.k vanliga folket som katten släpat in får som vanligt ta smällen vi behöver eller ska inte skyddas och polischef g C.Götblad tillhör ju inte det s.k vanligt folket hon frotterar sig i de finare salongerna bland det övriga PK-etablissemanget !

Kommentera