SVT Opinion bevisar vad som menas med vänstervridning


Från Rebecca Weidmo Uvells Facebook.

Jag har en bra relation med SVT Opinion sedan länge. Men jag måste skriva den här texten. För gårdagens Opinon Live (26/10) var ett riktigt lågvattenmärke. Den höll genomgående så låg kvalitet att om det inte vore live hade ingen vettig redaktör släppt igenom programmet utan stekt det.

Rebecca Weidmo Uvell

Att ställa Hanif Bali, visserligen proffs och riksdagsledamot men för OPPOSITIONSPARTIET, framför inte en, inte två utan en hel studio faktiskt med motsatt åsikt, bevisar exakt vad vi kritiker till Public Service menar med vänstervridning.

Hur gick det till när ni resonerade hur programmet skulle se ut? Jag undrar ärligt. Och varför ställde inte en enda person den helt relevanta frågan ”är detta bra journalistik?”

Fatemeh Khavari är en duktig aktivist. Men hon är aktivist. Opinionsbildare. Hon ska betraktas som alla vi som är opinionsbildare, det vill säga att hon företräder en specifik åsikt. Och få talartid i relation till alla andra. Hennes förening Ung i Sverige har dessutom nära kopplingar till Ung Vänster och diverse fristående andra vänsterorganisationer. Det var bland annat Ung Vänster som smugglade in henne som publik till partiledardebatten.

Hon företräder dessutom en åsikt som delas av en liten minoritet av svenska befolkningen, och av de politiska partierna. Det är bara Vänsterpartiet som håller med dem. De har 6 % i riksdagen.

Jag har varit med i programmet själv ett antal gånger genom åren. Jag har aldrig sett att en person som först får ordet och prata i en särskild debatt sedan får ordet om och om igen när personen satt sig ner i publiken och man går vidare. Hon fick dubbelt så mycket talartid som någon jag någonsin sett medverka i programmet.

Och de kritiska frågorna de övriga fick?

Hon stod och påstod saker hon inte har någon koll på alls och fick inte en enda kritisk fråga om det från er. Hon har ingen koll på säkerhetsläget i Afghanistan eller Iran. Hon behöver inte ha det. Hon är aktivist. Hon kan påstå vad som helst. Det är ERT jobb som journalister att bemöta det hon och vi andra som bildar opinion påstår. Är det sant? Vad är din källa? och andra relevanta följdfrågor.

En annan reflektion.

Varför bjöd ni inte in en riksdagsledamot från regeringen?

Hanif Bali är en, ja kanske den, skickligaste opinionsbildaren online just nu. Och riksdagsledamot. Men det är inte hans parti Moderaterna som styr Sverige. Det är inte hans parti som stängt gränser, som infört passkontroller, som genomfört utvisningar.

Det är Socialdemokraterna. Och det är Miljöpartiet.

Riksdagen och regeringen är full av dem. Men inte en enda ville ställa upp och försvara den politik DE, inte någon annan, ansvarar för?

Eller var det så att det bara ”blev roligare TV” av att ha med Bali?

Varför fick inte Khavari ställa Gustav Fridolin mot väggen istället? Som smög runt på Medborgarplatsen med ledsna ögon men är en av de som faktiskt bokstavligen hållit fingret på avtryckarknappen vad gäller utvisningar etc.

Eller Ardalan Shekarabi. Om det nu vore viktigt att ha med en person från Iran, vilket det ju verkar vara för er. Han kom till Sverige ungefär samtidigt som Bali.

Fel nummer två: att ni ens bjuder in en person vars bror tog livet av sig nyligen i värsta sortens snask-TV, en person i sorg. Detta tycker ni statlig TV ska kalasa på live? Återigen, ni är Public Service. Inte Aftonbladet.

Och återigen, fanns inte en enda person på 4,5 miljardersimperiet, en enda duktig journalist på er redaktion som frågade om detta är lämpligt. Att utnyttja en individ i sorg. I en live-sändning. En person som inte ens kan svenska och aldrig varit i TV. En person som inte är aktivist som Khavari.

Och inte bara det, ställa Migrationsverket eller Hanif Bali till svars för det? Skäms på er.

En sista sak jag vill ta upp är fuldumpningen av Hanif Balis tweet om att ”strejka ihjäl sig”.

Är det verkligen så att ni som är journalistutbildade inte vet att ”ihjäl sig” är ett vedertaget förstärkningsuttryck i svenska språket som inte alls syftar på något bokstavligt?

Det är helt obekant för er att man i dagligt tal säger saker som ”ska man köa ihjäl sig här eller vad är det frågan om?” ”Ska du äta ihjäl dig av den där godisskålen eller får jag också några?” Och så vidare.

Jag ser bara en ren fultolkning, ett medvetet missförstånd som ni givetvis spelar med i. Från Twitter. En sak är att saker alltid fultolkas på Twitter. Men igen, ni är Public Service.

Ni, alla ni på redaktionen, trodde på allvar att Hanif Bali menade att han hoppades att de skulle dö? Hoppar ni bokstavligt in i bilen med ett skutt också undrar jag då stilla.

Att förbereda en fultolkad tweet ryckt ur sitt sammanhang, som om inte en hel studio med meningsmotståndare mot Bali vore nog, och slänga upp på skärmen för att ytterligare ge fler belägg på att ni inte ens är rimligt intresserade av ett balanserat program, det tyckte en enig erfaren redaktion var en bra ide´. Uppenbarligen.

Igår kändes det som ni gav upp.

Ni orkade inte ens försöka ge en balanserad bild, en objektiv rättvis bild där flera sidor kommer till tals. Men jag kan inte ens beskylla det för att vara slappt. Det var oerhört ambitiöst. Och därmed medvetet. Ett oerhört ambitiöst upplägg att sätta Bali ensam mot en kaskad av motstånd. Ett ambitiöst vinklat inlägg i debatten.

Igår var ni på SVT Opinion Live aktivister, på bästa sändningstid. Ni borde rannsaka er själva.

Detta var inte ert bästa ögonblick. Kanske ett av de sämsta programmen ni gjort faktiskt.

Tur att Hanif Bali är så skicklig och kommunikationschefen på Migrationsverket gjorde ett fint jobb.

Traditionell medias famlande i det nya medielandskapet har aldrig illustreras så väl som igår. Ni gjorde tyvärr hela branschen en björntjänst, inte minst public service själva, genom att producera ett av de tydligaste bevisen på att ni inte är objektiva.

Rebecca Weidmo Uvell


19 responses to “SVT Opinion bevisar vad som menas med vänstervridning

 • SvtärNordkorea

  Bra inlägg. Värre vänsterpack går inte uppbringa. Att de ska skattefinansieras är värre än Nordkorea.

  Gilla

 • Fredde

  Dags att dra in sändningstillståndet för SVT, då de helt tydligt inte följer reglerna!

  Gilla

 • Falköga

  Rebecca ensam klarar av det som välbetalda ”journalister” i skatteunderstödda media inte törs skriva.

  Gilla

 • Nils Dacke

  SVT=Sveriges VänsterTelevision.

  Gilla

 • Lena

  Det lilla som jag har läst om det vidriga mellanöstern ( islam) är bara död och makt , för helvete se till att de inte befinner sig på vår mark !
  ( jag har läst mer än lite )

  Gilla

 • ruben

  Ja, det är den andan, som gör att vi har för få poliser och för stor brottslighet. Det är den andan, som gör att mig.verket utan ansvar förser Sverige med inte bara bidragsflyktingar utan stora procentandelar fullfjädrade brottslingar varje dag, som kan förstärka den överdimensionerade förortskriminaliteten. Det är den andan, som får kriminella att smyga fram till polisers privata hem och utsätta polisen och dess familjer för mordförsök. Lägg ned! Låt Sveriges vakna invånare styra sakerna till rätta. Tyvärr kan det ta 20-30 år, men det är värt besväret. Ge Sverige möjligheter att blomma i utveckling igen.

  Gilla

 • Roland Salomonsson

  Detta var således ett ”pilotprogram”! Det är detta vi skall betala indoktrineringsskatten för.
  Kan det bli värre? Ni anar inte hur mycket värre det kan bli under en diktatur – även om det inte kör runt svarta bilar under efternätterna, som gör ”hembesök”. Men även hembesök á lá öststaterna kan börja i landet om allmänheten envisas med att tycka annat än vad som beordras av globalism och kultur-marxism – vem vet?

  Gilla

 • Leif

  BRA Rebecca!!!

  Gilla

 • weasel

  Fatemeh Khavari förklarade ju att hon med sitt påstående ”Alla som utvisas till Afghanistan dör” egentligen menade att dom dör ”psykiskt”.
  Då är det väl bara för Bali att säga att hans ”Låt dom strejka ihjäl sig” -tweet syftade på att dom skulle strejka ihjäl sig rent psykiskt …?

  Rena mordhot är , om jag har förstått det hela korrekt, numera helt i sin ordning, eftersom avsändaren av mordhotet bara behöver hävda att han menade att personen skulle dö psykiskt och inte fysiskt…? 🙂

  En sak som är intressant, som inte Uvell nämner, är att SVT lät miljöpartisten Per Garthon debattera mot Hanif Bali.
  Enligt Garthon verkade det vara Balis fel att inte alla afghaner får stanna, när det är Garthons eget parti som sitter i regeringen och har beslutat det !?!?!

  Gilla

 • Kapten Bölja

  Ord och inga visor, tror ni att public service tar åt sig av
  kritiken? Hur många är det som inte har riktat samma
  kritik mot public service som Uvelll utan att SVT/SR
  bryr sig det minsta?

  Gilla

 • Galten

  Mina komplimanger åt Rebecca som åskådliggör det välregisserade spektaklet.

  Gilla

 • Adolf Nilsson

  Svt i nötskal.Kommunist propaganda som skattebetalare försörjer. Lägg ner skiten,lägg ner dagens regering okså som har mer gemensamt med nazister.Nazism =socialdemokrati= kommunism.Enkelt smärtfritt lägg ner allt skit.Låt Sverige fortsätta som förut,utan massa idioter .Mvh Adolf

  Gilla

 • Lena

  Vem och vilka har skickat ut individen för att slutligen krossa vår kultur ???
  Handlar det hela om en djävulsk plan för att muslimerna skall ha en plattform i norr ????

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: