Stäng

Ta ert ansvar kvinnor och säg ifrån om ni vill slippa sexuella trakasserier!

INSÄNDARE. Innan kampanjen Metoo startade på sociala medier skulle jag aldrig tro att så många kvinnor har blivit utsatta för sexuella trakasserier. Några amerikanska skådespelerskor verkar ha startat en lavin också i Sverige. Handgrepp, foton, tafsande, våldtäkter etc. – det verkar som männens kreativitet är obegränsad.

Det finns dock flera olika saker som förbryllar och förfärar mig. Vad är det för kvinnor som hör av sig nu? Varför reagerade de inte när de blev antastade eller direkt efteråt? Varför väntade de på Metoo kampanjen?

De som har berättat i medierna om sina upplevelser har angett oftast att de var rädda eller att de skämdes. För mig är dessa skäl besynnerliga för att inte säga helt absurda.

Många kvinnor säger att de var de rädda för konsekvenser framför allt oroliga för att bli av med jobbet, bli utpekade eller bli utsatta för fler trakasserier. Men skulle det verkligen bli sådana konsekvenser som kvinnorna befarade? Kan en kvinna trots att hon har rätt meriter bli av med jobbet bara för att hennes chef tafsar på henne? I Sverige av alla länder? Nej, jag tror verkligen inte på det. Jag har jobbat sedan 35 år på många olika företag men aldrig hört talas om någon som har blivit uppsagd utan mycket starka och tungt vägande skäl.

Jag tror mer på Hollywood syndromet. Där verkar det inte räcka att kvinnor är bra skådespelerskor. De skall dessutom ”förtjäna” sina roller sängvägen. Jag tror att på motsvarande sätt också i Sverige i vissa miljöer kvinnor anser att måste acceptera oförrätter för att få rätt roller, uppdrag eller att avansera. Men det beror på att kvinnorna antingen saknar rätt kvalifikationer eller har den uppfattningen att de är helt i händerna på chefen eller någon annan makthavare.

En del kvinnor berättar att de skämdes när männen tafsade på dem och därför höll de tyst. Det skälet finner jag om möjligt ännu mer besynnerligt. Det är inte kvinnor som skall skämmas! Det är männen som uppför sig vidrigt så det är männen som borde skämmas.

Snälla kvinnor börja tänka logiskt!

Om en kvinna accepterar att en man tafsar på henne så naturligtvis ökar risken att han kommer att tafsa på henne fler gånger. Eftersom det finns män som gillar att berätta för varandra om sina ”erövringar” så riskerar kvinnan att andra män kommer att uppföra sig lika illa. Om en kvinna får en penisbild i sin mailbox och inte protesterar är det väl inte konstigt att hon får två bilder till i snabb följd. För övrigt med penisbilder som bevis borde varje kvinna med lite sund förnuft våldsamt protestera. Om hon inte gör det får hon faktiskt skylla sig själv.

Dessutom om kvinnor accepterar tafsandet lär sig inte mannen att låta bli och tafsar på andra kvinnor också.

Och tvärt om. Om alla kvinnor protesterar när de blir utsatta för sexuella trakasserier så slutar männen att uppföra sig illa. Logiskt eller hur? Om en man inte fattar att han utsätter en kvinna för sexuella trakasserier så måste han inse detta. Det bästa sättet att lära mannen är att säga ifrån. Direkt! Om en man tycker att p.g.a. sin ställning har han rätt att tafsa på kvinnor så kommer han att fortsätta tills någon sätter stop för det. Och vem skall sätta stop för honom? Det måste vara någon som blir utsatt och, ifall det behövs, tillsammans med en annan relevant person.

Det är dags att vakna! Alla ni som vill att män skall uppförra sig korrekt måste reagera när de inte håller måttet. Om jag vill att ekkorhjulet skall sluta snurra då skall jag själv sluta att springa. Det är upp till varje kvinna att se till att män i hennes närvaro skall uppförra sig som gentlemän. De är också upp till kvinnor att uppfostra sina döttrar och söner att respektera andra på samma sätt som de vill bli respekterade.

Och mina egna erfarenheter? Trots över 35 år inom näringslivet är mina erfarenheter av tafsande män obefintliga. Ingen man har tafsat på mig eller ens försökt. Trots att har hela livet jobbat huvudsakligen med män, har varit anställd på flera stora svenska och internationella koncerner bl.a. ett stort speditionsföretag, ett företag med ”grabbig” kultur och träffade inte bara chefer och kollegor på huvudkontoret utan också förare och män som jobbade på terminaler. Trots att jag har jobbat och rest i hela Europa, träffat män från många olika länder och kulturer har jag faktiskt aldrig träffat någon som uppträdde illa mot mig. Trots att vanligtvis var jag den enda kvinnan i deras sällskap de flesta män var mycket vänliga och hjälpsamma eller betedde sig åtminstone korrekt.

Varför har jag inte blivit utsatt för sexuella trakasserier? Enligt min man räcker det med min blick för att en man skall hålla sina händer i sina egna fickor. Mitt ansiktsuttryck och mitt kroppsspråk räcker för att avskräcka de eventuellt ”modiga” som skulle komma på dumma tankar. Uppenbarligen har han rätt.

Sedan Metoo kampanjen har startat gjorde jag en mycket liten undersökning bland mina kvinnliga bekanta: läkare, jurist, professor, IT konsult – samtliga har jobbat främst med män. Intressant nog ingen av dem har heller blivit utsatt för sexuella trakasserier.  Mina kvinnliga bekanta verkar också ha aura som skrämmer bort potentiella tafsare.

Och om min uppsyn inte skulle räcka och en man började kladda på mig? Det skulle jag aldrig acceptera. Jag skulle direkt tala om för honom högt och tydligt med iskallt tonfall att hans beteende är fullständigt oacceptabelt, han skall be om ursäkt och aldrig komma på tanken att göra om det. Om han inte hade lyssnat ordentligt så skulle jag gå vidare exempelvis till en personalchef, en annan chef högre upp i organisationen eller i värsta fall vid nästa försök skrikit på hjälp och ställa till ett liv utan dess like.

Jag är uppriktigt besviken på alla kvinnor som utsätts för trakasserier och sedan biter ihop och förtiger händelsen i många år. Och själva mår dåligt dessutom. Tyvärr, ni är också medskyldiga om männen fortsätter. Sluta en gång för alla att vara rädda och skämmas. Ställ upp för varandra och lär era döttrar att säga ifrån på skarpen och era söner att visa respekt. Gör ni det så kommer ni att slippa sexuella trakasserier både ni själva och andra kvinnor också.

Jag tycker att självklart är det männen som utnyttjar kvinnor och begår sexuella övergrepp. Det är självklart att männen uppför sig illa. Men, med risk att jag blir anklagad för mina åsikter, tycker jag också att kvinnor skall ta sitt ansvar och inse att också de skall ändra sitt eget beteende.

Kristina

14 reaktioner på “Ta ert ansvar kvinnor och säg ifrån om ni vill slippa sexuella trakasserier!

 1. Jag väljer att tro att 80% till 90% är fake news, jag tror inte för ett ögonblick på att alla dessa miljontals tjejer har råkat ut för det dom påstår. Om ni tjejer tror att ni kommer kunna hitta er en kille efter detta har lagt sig så tror ni helt fel, och till er killar så föreslår jag att ni håller er så långt ifrån tjejer som det bara går, att leva ensamstående är bra mycket bättre och ni kommer garanterat att vara och leva lyckligare och ha ett bättre och lugnare liv, det är jag säker på för fruntimmer skapar bara mer problem än dom löser.

 2. Om man blir antastad på en arbetsplats så är det väl bara högt
  och tydligt säga ifrån så att vederbörande får skämmas inför
  dom andra arbetskamraterna, om det är tillräckligt grov tafsning kan en rungande hurring vara effektiv. Att vänta år på att säga ifrån är i
  vart fall ingen lösning.

 3. Samtyckeslagstiftning behövs om asyl”rätt” så att överfallsgruppvåldtäkterna av nyhitfugna aliens kan minska när stoppas på Arlanda.

 4. Bra Kristina, en kvinna med lite skinn på näsan inger respekt och behövs förmodligen i dessa tider då männen tydligen inta har lärt sig veta hut.
  Alltså, kvinnor uppfostra era söner och döttrar i en anda då vi alla ska respektera varandra.
  Det är väl vad alla våra invandrare kräver och måste självfallet ge respekt tillbaka, eller?

 5. Bra skrivet.Man skall reagera omedelbart när man blir antastad, högt och tydligt eller spark mellan benen.Inte 10 år senare.Kvinnor försvara er det har ni rätt att göra.Mvh Adolf

 6. Lägg inte ansvaret på kvinnorna! Hånflinen och mobbningen som följer på om man säger ifrån, de glömmer man aldrig! Alla fula ord och skvallret som går om slampan som lockade den tafsande mannen är oändliga, här på bloggen som på andra webbsidor och i verkliga livet. Män och kvinnor deltar i utpekandet och förfäljelsen av utsatta kvinnor. Man måste vara enormt stark för att våga säga ifrån och sätta ner foten!

 7. Vilken hysteri och vilket trams och joller! Den kollektiva svenska fördumningen blommar nu ut i hela sin prakt och får naturligtvis all den uppmärksamhet som dom inte alls gjort sig förtjänt av i skitmedia.
  Nu säger jag inte att sexuella trakasserier inte förekommer, naturligtvis existerar det här och där.
  Men det som nu sker är ju rena rama häxjakten på svenska män. Alla träder dom nu fram och berättar snyftande om hemskheterna när dom fick en arm runt midjan, en klapp på kinden eller t.o.m. på höften!
  Alla typer av närmanden till det motsatta könet tycks nu blivit helt tabu och förbjudet och benämns inte längre som närmanden utan som trakasserier!
  l alla tider har ju normala män alltid uppvaktat det motsatta könet och så ska det naturligtvis vara, hur ska vi annars kunna bilda familj och föröka oss om man inte längre får ge kvinnor komplimanger, vinkar och inviter, en arm runt midjan, en kyss och…ja Ni vet vad jag menar, jag behöver inte fortsätta.
  Det verkliga problemet börjar när vissa män inte begriper vad ett NEJ betyder, eller rättare sagt inte accepterar ett nej.
  Då börjar trakasserierna, våldet och dom bestialiska gruppvåldtäkterna och även mord.
  Det är det som vi ska reagera emot, det är här som samhället ska agera och förebygga.
  Men det är precis här som samhället inte alls vill reagera, därför angriper dom dumheter och rena fabler!
  Eller är det kanske så att dom inte vill att vi svenskar ska föröka oss längre, utan det skall vara förbehållet alla dom utlänningar som finns i landet?
  Vi försvinner och dör ut medan dom förökar sig lavinartat både genom höga födelsetal och en skyhög invandring.
  Så medias och myndigheternas joller kanske ändå inte är tomt joller utan en djävulsk plan för att vi ska försvinna så fort som det bara går.
  Många andra tydliga tecken visar tyvärr i samma riktning!
  Janne

  1. Det du beskriver gäller ju inte svenska män, vi hade inte dessa problemen innan invandringen och det är ren fakta!.

 8. Whats in it for me, kanske det kan finnas en vinst att bli sexuellt trakasserad….. Lite lättare karriärväg, en extra slant vid löneförhandlingen!!
  När det upphör, ökar benägenheten att anmäla.
  Man kan ju undra över Kroners flickvän att anmäla sex på nätet. Borde det inte vara nåt som är mellan de två…
  När man vill ha kontrollen över sina barn vid en skilsmässa, kanske de finns en benägenhet att beskylla barnens far för sexuella övergrepp…

 9. Jag blev själv daskad i baken av barnmorskan när jag föddes , kan det kallas för sexuellt övergrepp månne ?

Kommentera

%d bloggare gillar detta: