Ett hopplöst fall: Aftonbladets män – Nazistiska, sexistiska, och förtryckande


MEDIA. För snart 40 år sedan tröttnade Aftonbladets kvinnliga medarbetare på sexuella trakasserier. De samlade sina erfarenheter i ett dokument – som startskottet till en förändring. Till våren kommer en dokumentärfilm – Dokumentet – som skildrar deras berättelse.

Karin Alfredsson arbetade på Aftonbladet under det sena 1970-talet. Enligt henne en kreativ arbetsplats – men samtidigt en plats där mellanöl såldes i automaterna och det var högt i tak för fylla. Sexuella trakasserier tillhörde vardagen.

Män tog sig friheter, tafsade och tryckte ned sina kvinnliga kollegor. Knappt en fjärdedel av de som då jobbade på Aftonbladet var kvinnor, många var unga och nästan alla var utsatta.

– Man kunde bli inträngd i ett hörn av en kollega som tyckte att man skulle gå med honom någonstans. När man inte ville fick man höra att man inte hade någon humor, säger Karin Alfredsson.

1978 började Anette Kullenberg på Aftonbladet. Hon ansåg att situationen för tidningens kvinnor var hemsk och samlade därför sin kvinnliga kollegor. Genom en rad möten samlade de berättelserna om trakasserier i ett dokument. – När vi läste rapporterna kände vi att det måste spridas, det här måste våra manliga kollegor läsa.

En morgon placerades dokumentet, utan förvarning, på varenda skrivbord på Aftonbladet. – Många av de män som inte var utpekade blev förskräckta över hur den jargong, som de också var delaktiga i, uppfattades, säger Karin Alfredsson.

– De som var värst var tystast. Men det gjordes ett radioprogram om dokumentet där några av männen tog bladet från munnen.

I den kommande dokumentärfilmen medverkar bland andra Sven Melander. Han arbetade på Aftonbladet under 1970-talet och vittnar om hur kulturen såg ut då.

– Vi hade ju klara vänstersympatier, de flesta av oss som jobbade där. I den vänsterideologin finns något sorts element av att ”vi är progressiva”, säger Sven Melander.

Läs mer och titta på SVT…

-Pettersson säger att Aftonbladet var sexistiska fyllon för 40 år sedan, nazister för 80 år sedan och idag har Aftonbladet har inte blivit bättre. Sedan känns det rätt löjligt när Aftonbladets delägare LO kräver att Aftonbladet reagerar, jag menar med LO:s meriter av sextrakasserier, sprit och extravaganser är det nog bäst att vara tyst…


7 responses to “Ett hopplöst fall: Aftonbladets män – Nazistiska, sexistiska, och förtryckande

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: