Skröna av Afganistans ”barn”…

INSÄNDARE. Det finns en gammal skämtsam slogan inom media att aldrig kolla fakta, det kan förstöra en bra nyhet. Sveriges största mediebolag sänder ut medarbetare så fort en myra blivit överkörd i någon provins i världen, men intresset av att på plats rapportera om  mottagandet av hemvändande afghaner i Kabul har varit tämligen svagt. Där har man istället köpt afghanernas egna historier om avrättningar så fort dessa  satt foten i hemlandet. Nu visar sig detta vara en skröna, en  lögn som så mycket annat runt afghanernas asylansökningar.

Heder åt Uppdrag granskning som tog sitt journalistiska uppdrag på allvar och verkligen kontrollerade fakta på plats i Kabul. Varför inte andra svenska mediebolag gjort det långt tidigare kan nog var och en räkna ut själv. Det skulle riskera att förstöra medias bild av afghaner med utvisningsbeslut som dödsdömda i hemlandet.
Det tråkiga med UG:s program var valet av dramaturgi med den afghan som fått avslag på sin asylansökan och tagit sitt liv. Personliga tragedier som leder till självmord brukar media ha som policy att inte rapportera om. Vi vet heller ingenting om bakgrunden till afghanens självmord. Generellt är självmord ofta betingat av psykisk sjukdom, långvarig eller akut. Att som UG nu gjorde ställa Migrationsverkets generaldirektör som ansvarig för att den avlidne afghanen begått självmord var direkt osmakligt. Mycket fult gjort av Josefsson. Ponera att någon kastar sig framför ett tåg på järnvägsspåret (vilket visst inte är så ovanligt). Ska vi då ställa SJ:s direktör som ansvarig för självmordet? Helt absurt.
Generaldirektören gjorde för övrigt ett lugnt och sansat intryck och förklarade att flertalet asylsökande hänvisar till att personen ifråga riskerar att dödas, torteras eller fängslas i hemlandet och att Migrationsverkets uppgift bland annat är att bedöma den eventuella korrektheten i dessa berättelser. Han menade att det inte alltför sällan istället handlade om att den asylsökande sökte sig bättre livsvillkor i Sverige än vad som står att finna i Afghanistan, vilket dock inte har något med ett eventuellt skyddsbehov att göra. Den FN-representant i Kabul som uttalade sig i UG bekräftade  också att det stora problemet i Afghanistan inte är säkerheten utan svårigheten att kunna försörja sig. Afghanerna själva som kom till tals i programmet kan förbigås med tystnad efter att på punkt efter punkt avslöjats som lögnare. Den amnesti för afghanerna som vissa beslutsfattare kräver kan likaså lämnas därhän då deras enda argument för sin sak är att det är synd om afghanerna och att dom hunnit rota sig i Sverige. Det senare till största delen beroende på alla lögnaktiga uppgifter man lämnat till Migrationsverket vilket avsevärt försvårar arbetet med asylhandläggningen.
Anonym

14 thoughts on “Skröna av Afganistans ”barn”…

  1. Afghanistan har varit en oroshärd under lång tid och flyktingar har tagit sig till Pakistan och Iran som är grannländer.
    Pakistan har haft 2,5 -3 miljoner flyktingar från Afghanistan.
    Iran har haft 1,5 – 2 miljoner flyktingar från Afghanistan.
    Nu har läget blivit helt annorlunda i Afghanistan än tidigare och ca 1 miljon flyktingar från Pakistan och Iran har kunnat återvända till Afghanistan.

    Det kommer alltid att finnas oroshärdar och länder som kommer i naturkatastrofer, men den enda lösningen är att upprätta flyktingläger i grannländerna och att de som flytt får där skydd av FN och även från andra hjälporganisationer.
    Det är hjälpen på stället som gäller, för att kunna hjälpa folkmassor som det är frågan om, sedan när problemen i landet är passerat, kan flyktingarna återvända till sina hem.

    • Somalia hade en torkkatastrof i två år som gjorde att det blev hungersnöd och problem för människorna, som gjorde att ca 2 miljoner flydde till grannländerna och flyktingläger där som stöddes av FN och andra hjälporganisationer..
      I dag är torkan passerat och även oroligheter har mer eller mindre försvunnit och alla flyktingar har kunnat återvända.
      Syrien har haft ett krig mot terrorister sedan 2011 som gjort att det blivit ca 8 miljoner flyktingar.
      4 miljoner har flytt inom landet till regeringskontrollerade områden och ca 4 miljoner har flytt till grannländerna och flyktingläger där som FN och andra hjälporganisationer har stött flyktingarna.
      Efter att Ryssland och Iran gick in i kriget mot terroristerna har terroristerna i stort sett blivit krossat, och nu kontrollerar den syriska regeringen 95% av landets yta,
      Nu har flyktingar börjat återvända till sina hem och under en kort tid har nu 1 miljon flyktingar återvänt.
      Ett stort problem i Syrien är hjälp med förnödenheter till de nödställda, som matpaket m.m.
      Mycket av bostäderna är också fördärvade genom bombningar och terrorister som sprängt dem.

      • Den svenska hjälpen till flyktingar i Syrien och Afghanistan är obefintlig när man ser till helheten.
        Sverige har lagt ut miljarder kronor till ett fåtal ekonomiska flyktingar som sökt sig till Sverige för att få en bättre ekonomi genom generösa bidrag.
        Det är inga riktiga flyktingar som betalar upp till 100.000 kr för att bli smugglad till Sveriges gräns och därigenom kan söka asyl och uppehållstillstånd.
        Det som har hänt är att genom den flyktingpolitiken som bedrivits har det blivit stora problem inom landet, med våldtäkter, grov kriminalitet som skjutningar, mord m.m.
        Politikerna har skapat början på ett klassamhälle och gettoliknande områden, där underklassen kommer att vara bosatta.
        Politikerna har lagt ut miljarder på integrering av asylinvandrare som har varit totalt bortkastat.
        Det finns endast en sak att göra och det är att helt stoppa den här asylinvandringen och anhörighets invandringen.
        För att hjälpa de utsatta människorna är hjälp på stället som gäller och ingenting annat.
        Sverige behöver invandring men det skall vara en kontrollerad arbetskraftinvandring, och kvotflyktingar som det finns en kvot från FN för ett visst antal varje år.

  2. Tänk så dessa ”ensamkommande barn” från Afghanistan skämmer ut och förnedrar sitt eget folk som finns kvar i hemlandet.

    Genom lögner av den värsta sort .

    Otroligt nog finns det alldeles för många naiva svenskar som köper detta. Hur är det möjligt egentligen, att detta spektakel kan fortgå i en rättsstat? Som Sverige gärna vill kalla sig.

    Trovärdigheten för svensk migrations politik skjuts ju i sank.

    Då för alla de människor som verkligen behöver den humanitära hjälpen. Som ett bra fungerande och tryggt asylsystem ska generera med full kontroll.

    Sverige har under senare år, gjort bort sig åtskilligt, med hjälp av flertalet riksdagspolitiker, på det området.

  3. Gammelmedia arbetar efter devisen :
    ”skit i sanningen, huvudsaken är att sälja lösnummer”

    Snart kommer Schyffert, Ernman och andra B-kändisar och hävdar att ovanstående reportage var riggat.
    Men, jag undrar när Schyffert och de andra ska upptäcka verkligheten?

    • anne:
      Detta kan enbart ske i Absurdistan !
      I alla andra länder skulle sådana person sändas direkt till psyket för behandling.
      Men med tanke på att ”landsfadern” klart uttalat,att ”döda och levande flyr för sina liv” måste han bli betrodd av de sina. ( c.a 75 %-en) av befolkningen.

  4. Hur farligt är egentligen ett land, eller snarare delar av landet, eller någon provins här och där? De många och regelbundna charterresorna till diverse ”länder i krig”, ger vid handen att medias överdrifter är agendastyrda och ofta helt felaktiga.

KommenteraAvbryt svar