Anonyma vittnen, ett SD-förslag från 2012

BROTTSLIGHET. I december 2016 gick flera beväpnade män in på ett kafé i Rinkeby och mördade bröderna Sakarie och Faysal Warsame födda i Saudiarabien med somaliskt urssprung, några personer har anhållits som misstänkta men släppts. Ingen vågar vittna och nu läggs utredningen ner. 

Varje år får hundratals rättegångar ställas in för att rädda vittnen inte infinner sig. Detta trots att det i Sverige råder vittnesplikt. Den som har bevittnat ett brott har skyldighet att berätta det i domstol.

I våras skedde ett mycket grymt och brutalt dubbelmord i Hallonbergen, fyra män trängde sig in hos ett par och högg ihjäl dem med knivar. Motiven tros vara att mannen varit vittne till ett mord och nu hindrades från att vittna.

När man riskerar att bli ihjälhackad som vittne väger svensk vittnesplikt lätt och fungerande vittnesskydd finns inte.

Då har vi två val, lämna över makten till invandrargängen eller tillåta anonyma vittnen vid mycket grova brott. Anonyma vittnen tillåts redan i en rad länder som Danmark, Norge och Nederländerna med flera. Europadomstolen har gett sitt tillstånd efter stränga villkor.

Nu öppnar Moderaterna för att tillåta anonyma vittnen vid rättegångar, rapporterar SR Ekot. Partiets rättspolitiske talesperson Tomas Tobé betonar att möjligheten att vittna anonymt bara bör tillåtas i undantagsfall. Han menar att många människor inte vill vittna i dag vilket gör det svårare att lagföra gängkriminella.

Tidigare har även Liberalerna och Kristdemokraterna krävt samma sak.

-Pettersson hittade dock att det som vanligt är gamla förslag från Sverigedemokraterna som kopieras, förslag som en gång röstas ned just för att de kommit från SD.

År 2012 föreslog SD detta och i oktober 2015 lämnade Sverigedemokraterna Kent Ekeroth och Adam Marttinen in Motion 2015/16:2841 om införande av en DIKO-lag. Deltagande i Kriminell Organisation (DIKO). Förslagen hade rest redan 2012 men inte vunnit gehör.

Där förslogs bland annat:

  • Anonyma vittnen
  • Nolltolerans för övergrepp i rättssak
  • Kronvittnen, d.v.s. där strafflindring för den kriminella som vittnar mot andra kriminella.
  • Lättare att förverka tillgångar hos gärningsmännen
  • Obligatorisk utvisning vid grova brott
  • Längre straff utan möjlighet till frigivning tidigare
  • Hårdare gränskontroller

Trots att fem år gått sedan SD:s förslag så har socialdemokraterna inte vaknat, men de kanske tar i med hårdhandskarna och tillsätter en utredning snart…

5 thoughts on “Anonyma vittnen, ett SD-förslag från 2012

  1. Det finns snart inte några nya förslag som kommer från
    sju klövern idag utan som kommit från SD innan, och då hånats
    av sju klöverns företrädare? Hur skulle det va ifall ni istället
    lyssnade till SD innan ni förgör det, och sedan återkommer med
    exakt det som ni ratat och sagt vara rasistiskt?? Brackor!

  2. Sverige har varit naivt, kan användas än en gång, som förklaring. Att vara naiv, betyder barnsligt oförstående för verkligheten. Att använda det uttrycket är naivt i sig. Vilket dom inte verkar förstå, vilket också bottnar i att vara naiv.
    Sådana människor har ledande roller i vårt land. Ledare som inte begriper konsekvensen av sitt handlande är farliga för landets fortbestånd.

  3. Fast det här vete fan om det är så bra, allt som har en påverkan på den enskildes rättssäkerhet ska man vara försiktig med.
    Det har man sett vid varje sak som implementerats för att stärka statens kontroll, ta bara FRA-lagen som exempel, från att det skulle vara en lag för att kontrollera främmande makter har den blivit ett elektroniskt koppel på den egna befolkningen.
    Åsiktsbrott straffas du för redan, och detta lagförslag kommer att innebära att när, den införts i välmenande syfte, att det kommer att ske såkallad ändamålsglidning, och kommer att användas i mycket grumligare syften.
    Till exempel är det enkelt att sätta dit regimkritiker då du blir anklagad men har mycket svårt att försvara dig då du inte har en aning om vem du slåss emot, vilka syften vittnet har, eller kunna bevisa eventuella kopplingar till en agenda bakom anklagelserna. Och då har vi redan infört scenariot från Orwells 1984.
    Samma sak med den kopierade RICO-lagen, här kallad DIKO, USA införde den för att komma åt Cosa Nostra, men har sedan årtionden låst in kreti och pleti på långa, ibland livslånga straff med hjälp av lagen bara genom att påstå att man ingår i en brottslig sammanslutning.
    Jag säger det ännu en gång, stiftar man sådana lagar är det bakomliggande syftet av mycket allvarligare art för folket, och enbart syftar att skapa verktyg för kontoll åt staten.
    Sovjet 2017?

  4. Självklart kommer sjuklövern kalla detta för sitt eget förslag, och totalt förtiga att de tidigare röstat ner samma förslag när det kom från SD.

    Tydligen är ärlighet något okänt för PK-maffian.

KommenteraAvbryt svar