Förbjud inte ”nazistiska” symboler, de tillhör vår historia som är betydligt äldre än nazismen


HISTORIA. Ett trossamfund för utövare av nordisk naturreligion protesterar nu mot ett eventuellt förbud mot tyrrunan, som Nordiska motståndsrörelsen använder som symbol. Samfundet använder själva runan, och vill ta tillbaka tecknet från nationalsocialisterna. 

Samfundet Forn Sed Sverige, är inte så imponerad av förslagen, de använder runan och tycker inte att den är nazistisk.

– Det är en del av vårt kulturarv i Sverige och en del av ett skriftspråk som många fortfarande använder. Dessutom är runorna ett av våra religiösa verktyg, säger Bruse Persson, ordförande för samfundet.

-Pettersson undrar hur det står till med historiekunskaperna hos PK i Sverige?

Nedan några bilder på svenska plan i Finland under kriget mot Sovjetunionen och några uppställda på svenska museer idag. Dessutom det svenska företaget ASEA:s logotyp på baksidan av Svenska Turistföreningens årsbok 1920, mosaik från Paris och Tunis, Indien, Kina, fotbollslag och kvinnligt hockeylag från USA osv.

Svenska frivilliga flygflottiljen slogs på Finlands sida under kriget med statligt stöd och med en socialdemokratisk statsminister som hette Per-Albin Hansson om någon minns honom. Undrar om han också var nazist som lät svenska plan flyga omkring med ett solkors på…

I Oxelösunds hamn får vi då och då besök av indiska fartyg, många av dem har swastikan som symbolen på skorsten och i stäven. Ska vi då förbjuda indiska fartyg i Sverige?

Den 18 mars 1918 informerade överbefälhavare för trupper av Republiken Finland, general vid kavalleriet Gustaf Mannerheim sitt manskap: ” Allt manskap är nu informerat om att våra flygplan kommer från denna stund använda denna symbol (svastikan) i blått på vingarna och flygkroppen, därtill kommer en röd flagga med ett gult kors att målas på stjärtfenan. „

— Gustaf Mannerheim

Den röda flaggan med gult kors användes bara på två plan. Sedan var det hakkorset som gällde och det långt före Hitler. Under Lapplandskriget 1945 beslutade man sig från anmodan av den allierade kontrollkommissionen för att förändra Finlands luftstridskrafters emblem, pilotmärke och igenkänningstecken för flygplan. Hakkorset hade blivit alldeles för mycket förknippat med Nazityskland, trots att det som finsk symbol var äldre än nazisternas.


19 responses to “Förbjud inte ”nazistiska” symboler, de tillhör vår historia som är betydligt äldre än nazismen

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: