Sveriges förste svarta partiledare avgår efter ett halvår

INRIKES. Feministiskt initiativs (Fi:s) ena partiledare Victoria Kawesa avgår. – Det är på grund av livsomständigheter, säger Victoria Kawesa. I våras blev det känt att Kawesa, som forskar vid Södertörns högskola, anklagas för att ha plagierat en annan forskares verk. I juni delgavs hon misstanke om brott. Hon nekar till anklagelserna och har bett om ursäkt samt publicerat en rättelse. Förundersökningen pågår fortfarande.

– Nej, det har inte med det att göra. Det är fortfarande under utredning, säger Victoria Kawesa.


Victoria Kawesa som valdes till partiledare jämte Gudrun Schyman vid partikongressen i mars väljer nu att kliva av posten.

– Jag är en ensamstående tvåbarnsmamma, jobbar heltid som skolkurator och skriver en avhandling. Det är mycket utöver partiledarskapet och vi jobbar ju ideellt inom Fi, säger Victoria Kawesa.

Hon kommer att vara kvar som medlem i partiet men utan något officiellt uppdrag. Det ideella arbetet har tagit mycket kraft, enligt Kawesa. Kawesa blev Sveriges första svarta partiledare när hon valdes. I rollen har hon blivit utsatt för väldigt mycket hot och hat utifrån.

– Det har varit dagliga trakasserier med hot mot mig och mina barn. Det har blivit till en ständig oro, säger Kawesa. – Jag känner att mitt engagemang för partipolitiken har nått sin höjdpunkt. Jag har inte mer att ge. Men jag är väldigt stolt över den här tiden och över att ha varit den första svarta partiledaren.

Fi:s partistyrelse beklagar att Victoria Kawesa har valt att lämna partiledarposten.
– Det är hon själv som har beslutat sig för att avsluta uppdraget utifrån omständigheter i privatlivet. Vi beklagar men respekterar det. Det är en stor personlig insats att vara partiledare eftersom det är ett ideellt uppdrag som tar mycket tid i anspråk, säger Fi:s partisekreterare Maria Pettersson.

Gudrun Schyman (Fi) fortsätter som ensam partiledare fram till partikongressen i februari. Enligt stadgarna ska partiet ha två ledare och Schymans parhäst kommer att väljas då.

-Pettersson tycker att hela Fi ska lägga ned men undrar om och vem som hotat Kawesa och hennes barn, är det sant är det ena riktiga skitstövlar som varit i farten…

Om Kawesa på bloggen, damen verkar inte vara den skarpaste kniven i lådan…

19 thoughts on “Sveriges förste svarta partiledare avgår efter ett halvår

 1. Så hon skriver en avhandling. Vem plagierar hon denna gång? Denna människa är så lågbegåvad så jag finner det ytterst osannolikt att hon kan producera något eget. Inte ens när det gäller flummig pseudovetenskap som genustrams och dyl.

 2. Klokt beslut av Victoria Kawesa .

  Då den stora majoriteten av svenska medborgare annars hade fått stora problem med sina “livsomständigheter”, på grund av Victorias alla politiska utspel.

 3. Och detta precis efter att de släppt sin nya valfilm (!?)
  Mycket märkligt!

  Fis nya valfilm där Kawesa fått en framträdande roll;

  • Padda javisst.Men undrar om inte liknelsen med ett annat djur ligger ännu närmare till hands..

 4. Är detta utmärkande för alla begåvade “importer”, dvs. att ha huvudet under armen? Gillar hon Gambia eller Uganda eller vad det är bättre är det väl bara att återvända dit och bli partiledare där.

 5. Detta var synd, jag såg fram emot hennes begåvade uttalande under “valkampen” när Gunnsan ligger nerpissad och full i något grönområde.

 6. Herregud, denna Victoria är lika svart och ful som Whoopi Goldberg, men Whoopi G. är en begåvad Oscarsbelönad skådespelerska. Stor skillnad !
  Med eller utan Victoria, förblir F! detsamma – en flugskit i utkanten av politiken.

  • Tack och lov en mindre av dessa stollar. Jag såg att Birgitta Olsson(L) skulle sluta också.Hurra,hurra.

Kommentera