Invandrad afghan: Höj kraven rejält på de nyanlända

INVANDRING. Hamid Zafars pappa till Göteborg som flykting i mitten på 1980-talet. Några år efteråt kom resten av familjen. Nu är Hamid rektor på den skola där han och hans syskon gick som barn, Sjumilaskolan, Biskopsgården, Göteborg. 

Varje fjärde kille som gått Sjumilaskolan i Biskopsgården är i dag dömd för brott, visade nyligen SVT:s Uppdrag Granskning.

I förorten finns en brist på förväntningar och en övertro på begrepp som ”mångkultur” – som i dessa områden betyder avsaknad av svensk majoritetskultur, skriver Hamid Zafar, rektor på Sjumilaskolan.

I Sverige har utanförskapsområden funnits i decennier. Flertalet betecknas som särskilt utsatta med hög kriminalitet, narkotikaförsäljning och parallella samhällsstrukturer.

Ett av dessa är Biskopsgården i Göteborg, där Hamid växte upp och där jag i han idag arbetar som rektor.

Något Zafar märker dagligen är hur det hos beslutsfattare finns stor välvilja och solidaritet kring att ta emot många nyanlända, men sällan tydliga strategier för hur dessa ska anamma svensk lagstiftning, normer och värderingar. Det underlättas samtidigt inte av de skrämmande låga förväntningarna på nyanlända.

Många av de nyanlända erbjuds valfri samhällsinformation. Man kan alltså välja bort att gå på den, trots att det för de flesta av dem är det första mötet med det svenska samhället. Jag möter också nyanlända som är frustrerade över de låga kraven från exempelvis SFI-undervisningen. Dessa låga förväntningar på människor som tagit sig tvärs över jordklotet är i det närmaste att betrakta som rasism. Att de skulle vara oförmögna att prestera.

Läs hela Hamid Zafars inlägg på Expressen som han avslutar med …En bra början är att inte låta nyanlända bosätta sig i utanförskapsområden. Skolkommissionen har presenterat förslag om att skolor behöver ta ansvar för sin elevsammansättning. Samhället behöver ta ansvar för själva befolkningssammansättningen i städerna.
Se också till att SFI blir obligatoriskt och låt utbildningen omfatta fler timmar i veckan. Höj kraven och förväntningarna på de nyanlända avsevärt. Det är det minsta man kan begära av dem som tagit sig hit genom svåra umbäranden.

-Pettersson skulle gärna se att antalet nyanlända diskuterades, att arbete eller utbildning blev obligatorisk, att grova brott utan undantag ska leda till utvisning, att vi börjar repatriera, men att höja kraven är en bra börja och de som inte försöker ska skickas hem…

…intressant är också att Expressen gillar detta, hade en Sverigedemokrat sagt samma, vilket de gjort åtskilliga gånger hade det låtit annorlunda.

15 thoughts on “Invandrad afghan: Höj kraven rejält på de nyanlända

 1. Hur kan PK-nötterna inbilla sig att muhammed har kommit hit för att arbeta. Att en ockupationsmakt invaderar ett annat land i syfte att bidra med eget arbete, har garanterat aldrig inträffat i världshistorien. Men kolonialisatörer har det funnits gott om. Syftet med detta har varit, OCH ÄR, kaos, plundring, makt, förslavning, narcisism/hybris, etc. Där är vi nu.

 2. Ju färre opportunister som släpps in, desto bättre chans till assimilering. Integration glöm det!
  Mera krav, mindre bidrag en bättre chans till ett liv mer liknande det vi skattebetalare lever.

 3. Höj kraven på dem rakt över..!! Du skiter i SFI och efter tester kan du ingen svenska visar det sig. Du har gjort dig oanställningsbar på arbetsmarknaden och ska stoppas från socialförvaltningen. Du kan inte betala hyran, dina problem..!!

  • Fick höra utav en Eritreaner som jobbar inom hemtjänsten att
   många ställa sig dum för att underkännas, speciellt kvinnor ha satt det i system, så länge de gå på SFI flödar bidragen, klarar man SFI måste man anmäler sig på Arbetsförmedlingen och stå till Arbetsmarknadens förfogande. Så med andra ord de sabotera det medveten. För att kunna leva på bidragen.

   • Allmänt känt att du kan gå på SFI i evigheter. Se bara till att inte bli godkänd, så kan du gå kursen en gång till. Och en gång till. Och det tycks räcka om du är neger att du visar upp dig lite då och då för att bli avprickad på närvarolistan. Kravlösa, fantastiska Sverige….

   • PS. När jag kom till Sverige 76 började jag och en annan Tysk på SFI, men snart kände vi att det va meningslöst. Hade vi gått kvar där hade vi nog pratat Finska istället för Svenska.
    Så vi tog saken i egna händer och efter ca. 4-5 månader kunde vi prata och göra oss förstådd på Svenska (med finsk brytning) 😉

 4. Vi svenskar HAR en röst och lyssna, vi ställer inte längre upp på den här galna ockupationen av främmande makt i VÅRT land.
  Enkelt som tusan , inga bidrag , inga bostäder, ingen mat , inga kläder, ingen undervisning för främmande makt i sverige !
  Kom inte hit och de som är här UT !
  En enkelbiljett är det som gäller tillbaka dit där ni kommer ifrån !

 5. ”Parkarbetare tvingas bära personlarm efter hot” – Rubrik i DN:s Stockholmsdel idag. Och vilken är nästa yrkeskategori som behöver larm…?? Det nya, spännande Sverige….

 6. Den mannen ser i varje fall hur illa tillståndet är i landet. Han har sett,och tvingats fly från ett islamskt diktatoriskt land,och upplever nu raka motsatsen, i anarkins Absurdistan.

 7. ” …En bra början är att inte låta nyanlända bosätta sig i utanförskapsområden.” — Jaha, vill du ha dom i ditt bostadsrätts- eller villaområde…?? Du är högst troligt skuldsatt i detta liv och nästa för att du köpt hus eller bostadsrätt i nåt bättre område. Då ska du få till grannar, något som för dem är gratis (du betalar..!!), MENA-folk, som högst troligt skulle göra värdet på husen i området till näst intill noll. Vem köper en villa om du får somalienegrer till grannar (eller nåt ännu värre)..?? Jag bara frågar..??

 8. Fråga de som kom hit för 25 år sen hur det funkar. Fråga polacker, juggar och andra som kom hit på 90-talet och som hamnade på samma ställe, och ingen ställde krav på dem.

  Fråga dem vad som händer när man föser ihop alla från samma folk på en plats.
  Ingen bryr sig om att lära svenska
  Ingen bryr sig om att integrera
  Ingen bryr sig om att söka utbildning
  Ingen söker jobb

  Och det ä rjust dessa polacker, juggar etc. som idag jobbar som är mest förbannade på slappheten, och krypandet för ”berikarna”.

  Jag har fått frågan många gånger av dem:
  ” – Varför gör ni svenskar inget åt saken??”
  – För att svenskar är världmästare på att knyta handen i fickan, och skulle vi ta upp handen och säga stopp, så blir vi nedsablade och kallade rasister…

Kommentera