Vellinge beslutade om tiggeriförbud i kommunen

TIGGARE. Moderatledningen i Vellinge kommun vill bli först i landet med att förbjuda tiggeri i delar av kommunen. Under tisdagskvällen beslutade kommunstyrelsen i frågan och då Moderaterna har egen majoritet gick förslaget igenom.

– Jag är medveten om att det är en svår fråga, men jag tror inte att vi bekämpar fattigdom genom att tillåta tiggeri, säger kommunens M-ledare Carina Wutzler.

Wutzler hoppas att frågan om tiggeriförbud ska aktualiseras även på riksplanet. Tidigare i dag intervjuades hon av TT och sa att hon fått många signaler från näringsidkare och andra kommuninvånare om att tiggeriet ställer till problem.

-Pettersson undrar vad som är problemet. De flesta kommuner har redan tiggeriförbud. Följ de lagar och regler som gäller. Hade politiker och poliser tagit tag i den första tiggaren som kom så hade vi sluppit resten.

Förresten är det någon som begriper vad zigenarna levde på innan gränserna öppnades?

TIDIGARE 2016-08-19. Det behövs inget tiggeriförbud – det finns andra lagar att använda

TIGGARE. Civilminister Ardalans Shekarabi (S) gamla SD-förslag om tiggeriförbud behövs egentligen inte. 

-Pettersson tycker att vi ska använda den lagstiftning som finns. 

Det finns redan flera lagar som går att använda. Egenmäktigt förfarande är i svensk rätt ett tillgreppsbrott enligt 8 kap 8 § Brottsbalken.

Påföljden är böter eller fängelse i högst sex månader.

I Brottsbalkens 8 kapitel regleras stöld, rån och andra tillgreppsbrott. De tillgreppsbrott som inte särskilt reglerats i 8 kapitlet har samlats under beteckningen egenmäktigt förfarande.
Det finns tre situationer då ett brott utgör egenmäktigt förfarande.

  1. då gärningsmannen olovligen har tillgripit något men inte har någon avsikt att behålla det tillgripna.
  2. då annans besittning olovligen rubbas på så vis att den rättmätige ägaren hindras att använda föremålet som det är tänkt.
  3. då gärningsmannen med våld motsätter sig laga självtäkt. Utövningen av våld omfattar inte bara personvåld utan kan även vara oriktat våld där gärningsmannen sliter i en sak.
  • Om den allmänna ordningen störs och polisen uppmanar någon att lämna platsen kan det även bli åtal för ohörsamhet mot ordningsmakten. Om du håller fast dig i andra eller i föremål när polisen försöker få bort dig räknas det som våldsamt motstånd.
  • Att olagligt ta sig in på annans mark, hus, fabrik, båt osv. Olaga intrång ger böter och grovt olaga intrång ger fängelse i högst två år.
  • Man får inte bo utan avlopp och sophantering.

I de flesta kommuner finns det kommunala ordningsstadgar. Där det anges var och när man får campa, var man får dricka alkohol, spela musik etc. Dessutom behövs ofta tillstånd för att samla in pengar vid den lokala butiken.

2015-08-11_2110

– Det finns fler lagar och exempel så varför diskuterar flata myndigheter självklarheter i åratal?

Dessutom undrar jag varför inte hatmedia och PK-politiker går i taket och kallar myglaren och den illegale invandraren Ardalan Shekarabi för rasist och fascist som de gör när Jimmie Åkesson säger samma sak?

Ardalan Shekarabi, en illegal invandrare och fascist
Ardalan Shekarabi, en illegal invandrare och fascist

 

17 thoughts on “Vellinge beslutade om tiggeriförbud i kommunen

  1. Vi bespetsar oss således på att detta högst nödvändiga, om än förbannat senkomna, och efterföljansvärda initiativ skall bli vägledande.
    Det råder inget som helst tvivel om den gränslösa politikens destruktiva konsekvenser, där den allmänt tillämpade nonchalansen inför den befintliga lagstiftningen bland annat välsignat oss med det publika spektakel som alltjämt utspelas på det numer internationellt beryktade Mynttorget.

    Någonstans går gränsen även inom det etnopluralistiska och ockuperade Sverige, där den ordinäre genomsnittssvensken för länge sedan fått mer än nog av samhällskaos, kriminalitet och politikernas uttalade folkförakt.
    Andreas.

  2. Sitter och ser på Rapport och som vanligt är vänsteråsikter överrepresenterade. Som alltid i svensk TV numera (de sista 50 åren, ungefär så länge TV funnits). Gäller reportage om tiggeriförbud i Vellinge.

  3. Carina Wutzler tycker det var en svår fråga.
    På vilket sätt det var svårt kan man undra över.
    För de flesta svenskarna är det snarast en självklarhet.
    Kanske också för Carina men skräcken för att kalla en spade för spade är total inom de politiska kretsarna.
    Men besluter är trots allt ett fall framåt.

  4. Det brukar heta att de tvingas till kriminalitet om de inte får tigga så jag antar att alla tiggare var kriminella innan.

  5. Bara att gratulera Vellinge-borna, måtte nu resten av Sveriges kommuner följa efter detta goda initiativ.

  6. Tror att dessa Vellingebor liksom jag,läser utländsk press…Det är ju nu bara ett år tills nästa val.
    Minns ni SD`s plakat på Östermalms T-bana ?
    Hur dessa så fort blev nedtagna,eller nedrivna av vänsterpacket. Minns själv hur PK-organen skrev tårdrypande berättelser om dessa ”stackars fattiga EU-medborgare” och samtidigt förklarade för oss,att detta tiggeri inte var styrt av kriminella ligor,som SD så riktigt ville förmedla.Nu har det gått tre år och i mellantiden finns det otaliga rättsfall,om hur dessa zigenare tvingats hit av maffian.
    Mord,prostitution och övergrepp mot zigenare som inte utfört vad dessa ligor föreskriver dem.Har sedan födseln insett att dessa blandfolk inte hör hemma hos oss och har inte ändrat mening,trots intensiv propaganda från kartellpartierna,och deras media….

  7. Det finns som sagt föreskrifter som säger att man inte får samla in pengar hur som helst. Hade varit hur lätt som helst att förbjuda tiggeriet. Viljan finns dock inte! Dessa tiggare är INTE Sveriges ansvar!

  8. Helt otroligt, det finns moderater där tummen inte vuxit fast nånstans. Att de får tummen ur, i exempelvis denna fråga, är ju bra. De partier som gör trovärdigt att det ska bli nya hårdare tag mot det nya ”buset” kommer att gynnas i nästa val, helt klart!

  9. Det låter bra men jag tror inte de ger upp så lätt om man inte är bestämd. Många tiggare på Södermalm har tex blombuketter och träslevar som de säljer.

      • Närmar sig en kontrollant från skatteverket kommer de inte att förstå ett ord, tills personen ger upp. Tillhör man en ”utsatt” grupp ger myndigheter ofta upp delvis för att inte anklagas för rasism o främlingsfientlighet.

  10. Märkligt att de skall ta sån tid.
    Nu är det ju inte tiggeriet i sig som är största problemet.
    De är vad de sysslar med när de inte tigger.

  11. Skönt att se att demokratin fungerar ibland.

  12. Det var tre partier i kommunstyrelsen som röstade för ett tiggeriförbud:
    Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna.
    Röstsiffrorna blev tio för och tre emot.

    Sedär! Flera partier som tillsammans verkar för ett bättre Sverige!

    Bra jobbat av (M) och (L) som istället för att ständigt lägga energin på att motarbeta (SD) istället lägger energin på det de är valda till: att företräda folket och förbättra samhälllet.

  13. Problemet är att avståndet mellan de som skrivit lagarna och de som läser dem växer för varje dag. Sådant som lagstiftarna tog för givet att jurister förstår, måste nu förklaras i detalj. Därtill kommer den ”politiska viljan” att sedan tillämpa lagen som det var tänkt…

    Så numera måste alltså kommunen exakt på en karta rita upp vad som är förbjudet inom ett område. Men… nu kommer man att skjuta sönder ordet ”tiggeri”. Vad är det? ”Det är inte tiggeri att be om pengar”. ”Hon ber om pengar utanför ICA, det är inte tiggeri”.

    Vellinge har inte sett slutet på denna lag-fars.

Kommentera