Slussar regeringen pengar till religiösa samfund?

Jag fick ett tips om en granskning som lagts upp på Flashback.

2015-06-25 utfärdades förordningen och det har gjorts flera ändringar i den, de senaste så sent som i år. 

Hela förordningen handlar om olika former av anställningsstöd inom det arbetsmarknadspolitiska programmet. Alla känner väl till att regeringen förtvivlat försöker frisera arbetslöshetssiffrorna inför komman de val.

Helt klart måste man fundera över varför trossamfund smygs in under rubriken om extratjänster inom ideella idrottsföreningar och varför dessa inte får en egen rubrik. klicka för större bild

Hela förordningen kan du ta del av här

Sammanfattningen som medlemmen MEDSkane gjort får också sammanfatta detta inlägg. Jag är själv inte kunnig i juridik och paragrafernas djungel, men tipset är tydligen inlämnat till mer kunniga som Rebecka Weidmo Uvell, Johan Westerholm och Chang Frick.

Fast nog vore det intressant att få veta om myndigheterna har kontroll över detta, om trossamfund kan ta del av tusentals skattefria kronor varje dag och om detta är en strategi från regeringen för att i valrörelsen 2018 kunna skryta över att allt fler är sysselsatta.

Flashback

7 thoughts on “Slussar regeringen pengar till religiösa samfund?

  1. AF liknar ett dolt bistånd av politiska skäl och kan räknas till särintressen och skall inte finnas överhuvudtaget. Det har ingen relevans vare sig man tror på Gud eller inte. Arbetsförmedlingen har heller ingen nyttofunktion i samhället. Den fungerar som en dyr valarbetare för sittande regering och bör fasas ur fortast möjligt och ersättas av en enkel funktion för utbetalning av försäkring till arbetslösa, som arbetande en gång tjänat in. Där bör inte facket vara med som en bidragstagare heller. AF har långa tider även under alliansen fött vissa kapitalbolag konkurrensmässigt kopiöst orättvist och borde granskas med lupp även bakåt i tiden. Samma kritiska granskningar bör allt utlandsbistånd vara föremål för, som visats vara mycket av politisk art och förmodligen relativt ofta skapat en osäkrare värld på sikt.

    • Menade med ”Det har ingen relevans vare sig man tror på Gud eller inte.” Det skall inte slussas orättvisa ersättningar till något förbund, religiösa eller andra. Sluta med det.

  2. Om pengarna hamnar i Allmäna Arvsfonden, så innebär det, med största sannolikhet, att de går rakt ner i fickan hos Expo !!! De är nämligen bästisar.

  3. Läs gärna Carolin Dahlmans ledare i Kristianstadsbladet: Ska skattepengar gå till jobb i kyrkor och moskéer?

    Trossamfund kan sedan 1 juli få stöd för att anställa arbetslösa. Men ska verkligen muslimska föreningar eller kristna församlingar få bidrag i ett sekulärt samhälle? Ska de få anställa folk för dina och mina skattepengar?

    Enligt en utvidgning av förordningen om särskilt anställningsstöd, vad vi kallar extratjänster, kan sådana numera erbjudas ”inom ett registrerat trossamfund eller inom en ideell förening”. Vem som anställer är tyvärr sekretessbelagt (förutom uppgiften att 97 procent finns i offentlig sektor), så vi som betalar kan inte granska vart pengarna går – men att religiösa organisationer har möjlighet ta del av pengarna är illa i sig.

    En 44-årig Kristianstadsbo som tjänar 45 000 kronor i månaden skulle alltså se hela sin inbetalning till Skatteverket (27 500 kr) gå till en person med extratjänst.

    http://www.kristianstadsbladet.se/ledare/carolin-dahlman-ska-skattepengar-ga-till-jobb-i-kyrkor-och-moskeer/

  4. Ja inget förvånar i det här arma landet längre, det myglas och ges ut stora mängder pengar som tas från alla håll o kanter slängs på Arabiska märkliga sammanslutningar som kommit till för att just suga ut gratispengar. Allmänna Arvsfonden är en sådan där personer som saknar arvingar ger sina livsbesparingar i god tro att dom används till vettiga saker vilket starkt betvivlas!
    Uppmana sådana personer att hellre skänka sina medel till till ex. Barnkancer fonden eller liknande

KommenteraAvbryt svar