Tvingas spara länge


Bostadskrisens Sverige slår till med all kraft i hela landet. Nya bostäder poppar upp som svampar, men med oerhört höga hyror eller dyra insatser som följd.

Hyror på 10 000 är inte ovanliga för normalstora treor i mindre städer som Nyköping och vill du köpa nya bostadsrätter lär du få punga ut med närmare 2 miljoner. I Stockholm är det förstås ännu värre, men det gäller inte alla.

Vill du köpa en liten lägenhet på 60 kvadrat i Stockholms innerstad, tvingas du spara i 35 år för att ha råd med den kontantinsats på 15% av lånet du tvingas ta. Vill du köpa en lika stor lägenhet i exempelvis Ekerö, behöver du ”bara” spara i 5 år. Bägge siffrorna gäller om du varje månad sparar 10% av den disponibla inkomsten.

SvD (tyvärr är det en betallänk och jag betalar inte för sådana)

Däremot kunde man i Dagens Industri läsa om den överhettade bostadsmarknaden i juni. ”Det är väldigt tufft”, sade Länsförsäkringars privatekonom om de höga kontantinsatser som förstagångsköpare måste bidra med vid köp av bostäder. 4 000 kronor varje månad i 5 år tvingas man spara för att ha råd med den nödvändiga kontantinsatsen.

DI

I dagens Sverige gäller detta förstås inte alla.

I det Stockholm där vanliga medborgare måste spara i 5 till 35 för att ens ha råd med kontantinsatsen, köper kommunerna bostadsrätter till Sveriges nya adel. Jag talar givetvis om de nyanlända som i allt fler svenska kommuner får flytta in i både bostadsrätter och villor som vanliga medborgare finansierar med sina surt förvärvade pengar. Här behövs vare sig kontantinsatser, lån, avgifter eller andra nödvändiga utgifter som vanliga medborgare tvingas betala för sitt boende. Dessa kommunala köp sker inte bara i Stockholm, utan i allt fler svenska kommuner.

SvD (också detta en betallänk, men det finns andra exempel ni kan googla fram)

Jag tror alla begriper hur detta sticker i ögonen på folk, kanske inte minst på förstagångsköparna som ofta tvingas börja på noll. Lek med tanken att du bor i en radhuslänga tillsammans med grannar som alla skuldsatt sig resten av sina liv, som tvingats ta alla sina besparingar för att ha råd med kontantinsatsen, som betalar tusentals kronor i avgifter till föreningen och självklart andra nödvändiga utgifter. Plötsligt får de nya grannar som flyttar in och som inte behöver betala en krona i vare sig lån, kontantinsats eller avgift. Hur tror ni grannsämjan blir och vad tror ni sägs på kommande föreningsmöte?


4 responses to “Tvingas spara länge

 • Ståfräs

  Grattis alla PK, hoppas Era egna Barn tvingas på hemma ills döddagar! Hur mår Ni mentalt som ger bort vårt land gratis?

  Gilla

 • malmobon

  När remisser skickas ut till olika myndigheter och andra organisationer som Hyresgästföreningen och Fastighetsägarföreningar m.fl. tar detta minst ett år få svar. Sen skall förlag bereddas och därefter beslut i RD. Krångel Sverige.

  Det behöv inga nya bostadshus om politiker lyssnat på andra (läs mig bl.a.).
  Är ändringar i kommuner med detaljplaner som behövs.

  Här är några förlag:

  I befintliga fastigheter som är avsedda som lägenheter finns idag kontorslokaler. Dessa skall bort och kontoren skall återgå till lägenheter.

  När jag sist var uppe i Stockholm fanns det konsulat och ambassader i fina fastigheter på Östermalm hyresfastigheter. Ut med dessa och omvandla igen till HR alt. br.

  Underlätta byggandet av hyreslägenheter på vindar. Hisskrav skall bort.
  I Malmö har sossar och miljöpartister gjort ändring i detaljplan så att kupor inte får byggas där sol finns. IDIOTISKT. I en fastighet vid Folket Park där jag efter 6,5 månad fått bygglov, men måste vänta på ärendet skall godkänna i Byggnadsnämnden innan jag får bygga, där fick jag inte ha kupor utmed gatan om är en liten gata. kulle jag lägga in om ändring i detaljplanen, var jag tvungen betala 100 000 kr/fastighet., SJUKT.
  Fastigheterna sidan om finn det kupor. Byggda innan S+Mp satte igång ändra detaljplanen.

  I Malmö gapar allt fler affärer tomma. Detta p.g.a. byggandet av stora affärscenter ute vid Hyllie på den bördiska jordbruksmarken i Europa.

  Detta förankrat av Miljöpartiet. Fattar inte studenter för de är så j-a indoktrinerade i skolan.

  I befintliga villor finns det stora möjligheter bygga lägenheter till studenter i källare. Även borde Attefallhus kunna bli större. Nyproduktion av Attefallhus går inte få ROT. Höj ROT och låt fastighetsägaren få ROT på nyproduktion.

  Så mycket mer vi kunde gjort utan förstöra en hel stad med förtätning av dessa. Att Centerpartiet numera satsar på städers väljarkår har inte uppmärksammats. Att vi har en Miljöpartist som bostadsminister utan kunskap är lika korkat som släppa in en räv i hönsgården.

  För h-e vakna svenskar, så Sverigedemokraterna kan rätta till allt.

  AKB, EBT och Björklund måste bort. I annat fall kan dessa partier börja planera med rensa sina skrivbord. SD tar över rummen.

  I

  Gilla

 • larslindblog

  Om Sverige inte fyllt upp allt med utlänningar hade vi ju haft gott om bostäder. ” Ris & Rotting ” till dom ansvariga. + Dagens Tistel !!

  Gilla

 • Blodsven

  Den gamle miljömuppen Peter Eriksson är Sveriges bostadsminister. Behöver jag säga mer…

  Gillad av 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: