Transportstyrelsens IT-läcka ”De har gett bort nycklarna till Kungariket Sverige”

INRIKES. Vi börjar först nu förstå omfattningen av IT-läckan och att detta uttalande inte var någon överdrift. ”Det var som att ge dem nyckeln till Kungariket”

Problemen uppstod när Transportstyrelsen skulle byta IT-leverantör. IBM, som hade fått ansvaret, hade utländska tekniker som skulle ta hand om hemlig svensk information, men tiden var knapp och de var inte säkerhetsprövade av svenska myndigheter.

– Vi visste inte om de ur Säkerhetspolisens perspektiv var att betrakta som pålitliga för Sverige, säger David Heed som ansvarade för delar av Transportstyrelsen IT-säkerhet. Som ansvarig för delar av myndighetens IT-säkerhet vägrade han låta okända tekniker komma åt hemlig data. – Jag kunde inte bevilja de behörigheterna. Jag ville inte bryta mot svensk lag helt enkelt, säger David Heed som fortfarande jobbar med IT-säkerhet på Transportstyrelsen.

Transportstyrelsens dåvarande generaldirektör Maria Ågren tog då beslutet att bryta mot svensk lag och låta teknikerna få full tillgång till sekretessbelagd data ändå. Detta eftersom de enligt henne annars hade riskerat att stå helt utan sina IT-tjänster.

Icke säkerhetsklassade tekniker i bland annat Tjeckien fick den högsta behörigheten och hade tillgång till en stor mängd data på myndighetens servrar under hösten 2015 och våren 2016.

– Det var som att ge dem nyckeln till Kungariket, säger David Heed.

Vad kunde de göra? – De kunde modifiera, starta system, stänga system och kopiera hela datamängder, säger David Heed.

SVT Nyheter

-Pettersson noterar att säkerhetsläckan, trots att allt inte är känt ännu, är bland det värsta som hänt sedan överste Stig Wennerström åkte fast för spioneri åt Sovjetunionen 1964.

Detta för att spara några kronor i en upphandling, medan den andra handen ger bort hundratals miljarder till asylinvandrare och migrationsindustrin.

Statsministern håller sig undan, men det är inte första gången. Vid dubbelmordet på IKEA i Västerås där två svenskar mördades, kom inga uttalanden, inget besök, ingenting. Vid skolmorden i Trollhättan på invandrare släppte han allt och åkte dit och höll ett tal mot rasism.

-Pettersson minns när borgerliga ministrar fick avgå för att de inte betalt TV-avgiften men när det gäller sossar gäller tydligen andra måttstockar. Det hjälper inte att straffa en enskilt tjänsteman men ett nytt toppjobb eller hög pension, hela regeringen måste bort…

Misstroendeförklaring. 

27 thoughts on “Transportstyrelsens IT-läcka ”De har gett bort nycklarna till Kungariket Sverige”

 1. Från Åkessons facebook sida.

  Jimmie Åkesson
  Gilla den här sidan · Igår ·

  Den senaste tiden har jag följt rapporteringen om Transportstyrelsen med stigande oro och upprördhet. Det som framkommit hittills kring hanteringen av sekretessbelagd information är oerhört allvarligt och visar på nya nivåer av vårdslöshet hos våra myndigheter.

  Ännu är inte alla fakta samlade, och alla ministrar har inte hörts, men redan nu står ett par saker klart. Utan tillfredsställande svar från ansvariga ministrar måste de avgå. Förmår de inte förstå detta själva får det ske genom en misstroendeförklaring.

  Vi följer utvecklingen noga och är beredda att föreslå, eller stödja alliansens förslag, om detta. Sverigedemokraterna kommer att stödja KD:s förslag om en kriskommission. Det räcker inte att reda ut endast vilka som är ansvariga, en större utredning behövs för att komma tillrätta med vilka åtgärder som måste till för att återställa säkerheten.

  Framför allt: Med oss vid makten hade detta aldrig kunnat ske. Vi har sedan inträdet i riksdagen föreslagit flera satsningar på IT-säkerhet och bland annat budgeterat för en ordning där Försvarsmakten får ta fram säkra system för alla myndigheter. Sekretessklassad information ska helt enkelt hanteras av svenska myndigheter, i Sverige.

 2. It skandalen är i särklass det största skit sossar ställtill till med.geijer affären bleknar i jämförelse.det är inte förhandlingbart .jag anser att ministrar avgår samt löfven.det går inte att snacka bort det här.det här är slutet för regeringen löfven tro mig SD får 30% i valet det är där dom ligger.då spriker alliansen också.och man kan hoppas på ordning och reda.jag har aldrig sett en sån svag genom korrumperad regering.fy fan svetsaren.!!!

 3. Nu har svetsloppan uttalat sig.
  ”Det är haveri på Transportstyrelsen.”
  Han är fan så trög att han inte förstår att det är han som är haveriet!

 4. Spionen Stig Wennerström är väl den som näst Fredrik Reinfeldt skadat Sverige mest. Men nu tror jag socialdemokraterna slår rekord.
  Heja Stefan Löfven.

 5. Det är ju faktiskt inte så mycket av Sverige kvar att ge bort. Reinfeldt och Löfven har ju redan förskingrat det mesta.

 6. Alltså den här regeringen måste gå till historien som den i särklass flummigaste och klantigaste regeringen i mannaminne. Hoppas folket väljer klokare till valet 2018. Annars är vi nog rökt.

 7. En del ministrar får avgå för en obetald tv-licens avgift, sätt
  då denna skandal i proportion mot den obetalda avgiften.

 8. Snart kanske vi får oväntat besök (som i Gevalia-annonserna på sin tid) – Putin et Co står på tröskeln till landet. Allt överlämnat till Ryssland genom Serbien. Försvaret nedmonterat, det är bara att trava in.
  Nyheter idag och Katerina Janouch skriver om att detta kan skada hela Europa, hela EU och få oanade konsekvenser.
  Så går det när man sätter bocken till trädgårdsmästare.

 9. Det räcker nu. Kan vi låta Sverigedemokraterna få en chans? Det är sista chansen. Vinner inte Sverigedemokraterna valet ska jag på allvar fundera på att flytta. Har varit i Polen, Slovakien och Österrike i vår. Man känner sig faktiskt lika mycket hemma där.

 10. Dom har nog vetat om det länge men hoppats på att det skulle glömmas eller gömmas. Hurra om detta blir sosseriets fall sen att de drar med sig MP.

 11. I Godmorgon världen sägs det att det var alliansen som outsourcade detta med transportstyrelsen till Serbien.Har svårt att tro att dom är intresserad av att hela sanningen kommer fram. I gårdagens Expressen kunde man se Reinfeldt glatt flinande därför hans företag gjorde 13 miljoner vinst. Den karlen visste säkert redan då vad som pågick Lita inte på alliansen, dom är inte heller pålitliga

 12. Den förra chefen för Transportstyrelsen, Maria Ågren, har getts alldeles för mycket skuld i det hela. Hon har definitivt ett ansvar för sina handlingar, men det har i allra högsta grad nuvarande och förra regeringen och IBM också. Den förra regeringen tryckte på att privatisera IT-verksamhet och den nuvarande såg en chans att spara pengar hur man nu gör det då avtalet med Trafikverket bara vara att flytta siffror inom myndighetssfären. Dessutom återgick två tredjedelar av lönekostnaden till det allmänna vilket det inte gör nu när personalen befinner sig i andra länder. IBM är väl förtrogen med svensk lagstiftning på detta område men har hittills undgått all kritik.

  Vi får hoppas att SD ställer ett misstroendevotum mot regeringen så får vi se hur de andra agerar.

 13. ” Det är generalknas i hela organisationen…………..”

  ”Transportstyrelsen hör till de myndigheter som Säpo har utsett för att särskilt kunna hantera hemlig information. Detta gör att IT-skandalen på myndigheten är särskilt allvarlig, enligt säkerhetsskyddschef Patrik Fältström vid Netnod, en svensk organisation som arbetar med internets infrastruktur.

  – Man måste fatta att saker är hemligt och att det är det på riktigt.

  Uppenbarligen har det inte utbildats tillräckligt.

  Men i det här fallet handlar det inte om att en enskild person har gjort fel, säger Patrik Fältström.

  – Det räcker inte med att hitta ett huvud som rullar. Det är generalknas i hela organisationen. Senast något av den här omfattningen hände var Stig Bergling-affären.”

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/senast-nagot-i-den-har-omfattningen-hande-var-stig-bergling-affaren

 14. Löfven är och förblir en landsförrädare. Dummare jävla pajas har väl aldrig skådats…

Kommentera