Lokaltidningen om det lokala näringslivet

MEDIA. Oxelösund är en liten stad, knappt 12.000 invånare. En gång hade vi 16 poliser och egen polisstation. Det fanns även två tidningar, båda med lokalkontor på plats. Socialdemokratiska Folket och Centerns Södermanlands Nyheter. 

På senare tid hade Folket och Södermanlands Nyheter samma ägare, Eskilstuna-Kurirens stiftelse. Folket försvann från Oxelösund för många år sedan och är sedan 2015 helt borta. Södermanlands Nyheters lokalredaktion är också nedlagd även om en lokalreporter finns kvar.

Det är nu vi närmar hos pudels kärna. Trots otaliga löften om ökad lokalbevakning blir det hela tiden sämre. SN fylls med fler sampublicerade artiklar och mer färdigköpt, billig, spaltutfyllnad allt enligt order från Eskilstuna.

Som om inte det vore nog, finns misstanken om att personliga åsikter och känslor styr nyhetsbevakningen.

Vi har exempel på Harrys restaurang som fick bra reklam när de öppnade och mindre bra när de lade ned av SN. 

Vi har restaurang Sailor som SN då och då skriver om i välförtjänta ordalag och om att det öppnar rökeri och fiskaffär på Femöre, vilket är kanonbra samt att restaurang läget fick ny krögare och restaurang läget får ny krögare igen.

Det är ett par exempel på sådant som i varje fall jag vill läsa om i lokaltidningen.

Men att det öppnat en ny restaurang i centrum. Järntorget kök och bar, som serverar luncher på dagar och är en krog med a la carte meny på kvällarna inkl. pizzeria står inte i Södermanlands Nyheter. Dock skrev SN att det skulle öppna en restaurang där i början på juni.

Totalt sex nyöppningar i den lilla staden Oxelösund. SN skrev om fem. Undrar om det beror på nyhetsvärdet eller om inte lokalreportern hann med. Men vi måste ha klart för oss att SN och Eskilstuna-Kuriren bestämmer vad som ska stå i SN.

Nåväl, den nya krogen ligger i anrika f.d. Folkets Hus som Södermanlands Nyheter blivit fällda för grova publicistiska övertramp  när de skrivit om.

Vi på bloggen har varit minst sagt kritiska till lokaltidningen Södermanlands Nyheter. Det är inte av elakhet, en lokaltidning av bra kvalité behövs och bättre journalistik kan det bara bli om läsarna intar ett kritiskt förhållningssätt till ledningen och innehållet i tidningen.

För att kunna inta ett kritiskt förhållningssätt måste man givetvis även ha kunskap om vad SN:s och tidningarnas huvudsakliga uppdrag är, nämligen att att producera en oberoende, granskande, saklig och objektiv journalistik som ifrågasätter makten och hjälper medborgarna att göra medvetna val. Det är en central grundpelare i varje demokratiskt samhälle.

Det publicistiska ansvaret för demokratin tar inte Södermanlands Nyheter och de flesta andra tidningar på allvar. När SN:s tidigare och den nuvarande ansvarige utgivare exempelvis hävdar att det är god publicistisk sed att i den egna tidningen märka ut Oxelösundsföretagaren Åke Holmström som nazist och nonchalant underlåter att granska den Vänsterpartist som på ett liknande och graverande sätt uttryckt sig kränkande om nämnde Holmström visar man ett bristande ansvar för sin roll i samhället.

Och då är vi tillbaka i Folkets Hus, Åke Holmström med familj äger nämligen fastigheten där Järntorget Kök och Bar ligger men har inget i övrigt med krogen att göra. Dessutom är Åke, Petterssons systerson så jag är jävig, men strunta i det, så här ser det ut på Oxelösunds nya centrumkrog…

 

 

 

 

5 thoughts on “Lokaltidningen om det lokala näringslivet

  1. Lycka till säger jag till Järntorget kök och bar.

    Det behövs helt klart en restaurang i centrum.

    Läget är ju inte så tokigt heller. Då lite upphöjd med utsikt över den vackra parken.

    Hur den blev till kan man se i denna dokumentär. Från 3.50 in i filmen så kan man känna igen sig och se var nya Järntorget kök och bar huserar idag.

    Tror även en och annan ”känd lokalpolitiker” lär hitta dit, så småningom.

  2. Likadant i Kalix i norrbotten. Här slår politikerna (S) sig för bröstet och gör flera urusla beslut som skattebetalarna får betala.

Kommentera