Arbetarkamp


Många kallar sopåkarnas strejk i Stockholm för en lyxstrejk.

Jag lägger mig inte i detta, då löner sätts efter avtal mellan arbetsgivare och fack. Kan dock tycka det att det känns fel när sopåkare i Stockholm tjänar 36 000 kronor i månaden, samtidigt som en polis i samma stad tjänar 29 000 och en sjuksköterska 26 000. Som sagt är detta en överenskommelse mellan fack och arbetsgivare.

Det jag däremot reagerar över är att organisationer långt ute på vänsterkanten ger dessa sopåkare sitt fulla stöd. Här talar vi om ett rent manligt yrke, där jämställdheten är noll. Vi talar också om en yrkesgrupp som redan tjänar mer än de flesta arbetare, men som vill ha ännu mer, samtidigt som många kvinnoyrken ligger långt efter lönemässigt.

Fast nu är ju inte vänstersocialister som alla andra.

Arbetarmakt


12 responses to “Arbetarkamp

 • Observator X

  35 000 kronor före skatt kan inkludera övertid, obekväm arbetstid med fler faktorer.
  Det som är intressant är grundlönen vilken är hävstången till summalönen.
  I Sverige idag är det många yrkeskategorier vilka drar in 30-35 000 kr före skatt. Min sektor, energisektorn(den privata delen), har en grundlön på säg 27 000 kronor och går man skift/har beredskap så kommer man upp i 30 – 32 000 brutto.
  De som lyckats nästla sig in i svågerpolitikföretaget Vattenfall har den summan(med ytterst relativ arbetsinsats) medan de inom kommunförvaltningarna/kommunägda bolagen har betydligt mindre samt att det skiljer mellan norra och södra Sverige.
  Men, Ni måste och ska förstå att grundlönerna inom LO-avtalen samt även i tjänstemannafackförbundens avtalsområde i sak har varit stillastående i årtionden…
  Det som har hållit lönerna nere är att vi svenskar har tillåtits låna pengar istället för att hålla upp lönerna på en rimlig nivå och därav haft rimliga amorteringskrav på en betydligt lägre lånesumma.
  På det viset är det i en lånebaserad ekonomi. Tragiskt men så blir det när fackföreningarna står under kontroll samt att det har tillsatts fler kvinnor på tyngre, fackliga poster: Undergivet och konfliktundvikande.
  Kvinnor på sådana poster och positioner leder nära nog alltid till stillastående(läs: på sikt alltid försämring) eller omedelbart nedåtgående resultat.
  Alltid.
  Det är därför kvinnor förordas på tyngre, fackliga positioner.
  Se polisförbundet, se förra LO-ordföranden Wanja L-Wedin, kommunals ordföranden, sjuksköterskefacken, se…

  Det är helt enkelt dags för en storkonflikt där ALLA Sveriges fackförbund ställer upp för varandra och sätter en lägsta grundlön för, exempelvis, en undersköterska vilken arbetar heltid.
  Allt för att ställa om till en rimlig lön att leva på = 28 000 kronor/månad.

  Gilla

 • Argus

  Jeff Ahl, Styrelseledamot SD Norrbotten, Riksdagsledamot: http://avpixlat.info/2017/07/14/var-glada-att-sopgubbarna-tar-striden/

  ”Var glada att sopgubbarna tar striden

  Den ideologiska striden idag står mellan oss nationalister som vill värna våra landsmäns rätt till trygghet och de globalistiska socialisterna, liberalerna samt kosmopoliterna som är beredda att offra tryggheten för ett ”gränslöst Europa”. Det är dags för vanliga svenskar att förena sig, de riktiga arbetarna borde börja med att ta tillbaka fackförbunden från pamparna så att fackförbunden återigen värnar arbetarna och slutar hålla det arbetarfientliga och EU-vurmande socialdemokratiska partiet, som nu aktivt tar del i att försämra för svenska arbetare, om ryggen.”

  Gilla

 • ruben

  Jag misstänkte att de körde på beting. De gör det i min kommun också eller gjorde? Vet inte nu. De gick kanske på 95% effektuttag tills de var klara. Då kan inte arbetsgivaren fylla ut dagen, så det närmar sig 40 timmar i veckan. Ingen orkar med fullt ös 8 timmar om dagen 5 dagar i veckan 47 veckor per år. De hade ändå, för mej oväntat hög lön, om man jämför med andra samhällsvårdande yrken. Kan förstå om det känns orättvist för jämförbart yrkesfolk. Polis t.ex. riskera livet i vissa situationer och de kan bli nog så skitigt för dem också. Nu läste jag att de inte blev godkända i a-domstolen utan måste gå tillbaks till jobbet.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/8yz6r/arbetsdomstolen-strejkande-sopakare-maste-aterga-till-arbetet

  Gilla

 • ulsansblogg

  Regeringen, kommunen, arbetsgivare och de anställda har ett mycket stort ansvar.
  Ska vi undvika sjukdomar mm på grund av medvetna försummelser från olika parter har vi snart tagit ett steg 100 år tillbaka i tiden.
  https://ulsansblogg.wordpress.com/2017/07/14/ar-det-sopor-som-bestammer/

  Gilla

 • Argus

  Vad jag vänder mig emot är att ett utländskt företag som haft allt underlag och lämnat ett anbud som inte bär sig och då börjar mobba personal som antagligen har utfört detta i tiotals år. Samtidigt har detta bolag lurat ett stort antal småsparare att köpa aktier som nu är värda en tiondel så att ägare och ledning slipper stå där med Svarte Petter.

  Vad beträffar lönebiten förekommer det rakt motstridiga uppgifter som inte går att validera men för min personliga del så skulle jag inte köra avfall ens för 40 000 kronor i månaden. Vissa polisers usla löner har inget med detta att göra utan är en prioriteringsfråga för Regeringen och vi vet alla vad de prioriterar.

  Den måttliga arbetstiden beror på att de haft beting som gjort att när de varit färdiga med sitt distrikt har de kunnat ta kväll. Precis som postgången fungerade när brevbärarna hade beting innan någon siffernisse tyckte sig komma på att här kunde det rationaliseras. När sedan brevbärarna fick fast arbetstid och större distrikt fanns ingen anledning längre för dem att jobba häcken av sig och skippa raster utan började jobba i normalt tempo med följd att siffernissens kalkylen sket sig rejält och Postnord AB har inte hämtat sig än.

  Reno Norden hade väl tänkt sig att genom att försämra villkoren för sopåkarna så skulle de säga upp sig och istället anlita nysvenskar med låg lön och generösa bidrag. Det finns ingen annan anledning till att börja med att ”inventera” nycklar annars.

  Oavsett vad man anser om sopåkarnas löneläge kontra ens egen eller andra grupper så kan vi inte hålla ihop mot multinationella företag och globalisterna är vi alla till slut rökta eller som pastor Martin Niemöller uttryckte det:

  I Tyskland hämtade de först kommunisterna, och jag protesterade inte, för jag var inte kommunist;
  Sedan hämtade de de fackanslutna, och jag protesterade inte, för jag var inte fackansluten;
  Sedan hämtade de judarna, och jag protesterade inte, för jag var inte jude;
  Sedan hämtade de mig, och då fanns ingen kvar som protesterade.

  Gilla

  • Roger

   Forettningsideen til Renonorden er å presse lønningene ned ved hjelp av østeuropeer , dette har medført at ingen nordmenn jobber i bransjen , det er total kaos i sophentigen, Oslo komune måtte tre inn og overta selv ,de tidligere ansatte ble komunalt ansatt over natta da bolaget som hadde kontrakten gikk konkurs.

   Gilla

 • RäddSomFan

  Det lustiga här är också att bolaget håller på att gå i konkurs om dom inte lyckas få ner lönerna hos sophämtarna men det verkar dom totalt skita i, istället kräver dom mer och mer tills dom inte har något jobb kvar, och dessa 70 som sa upp sig här om dagen fattar inte hur sjukt bra dom haft det med dessa VD löner, dom kommer nämligen inte hitta ett enda jobb nu med dessa sjuka löner, dom kommer att få ta jobb med halverade löner istället vilket dom gott kan ha.

  Finns ett bra ordspråk för dessa sophämtare.

  ”Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket”

  Gilla

 • Billy Boy

  Om sopåkarna blir sjuka … Ja då står varken S+MP-regeringen med bihanget V eller sosse-facket LO på arbetarnas sida:

  Delcitat

  S lovade göra sjukförsäkringen tryggare – det blev tvärtom
  S gick till val på att göra sjukförsäkringen tryggare. I stället har den blivit otryggare: tre gånger fler sjukpenningsansökningar får avslag. Ofta kommer ansökningarna från välfärdsarbetare. (Publicerat 7 juli 2017)

  Slut delcitat

  Läs mer på länken nedan

  https://unvis.it/aftonbladet.se/debatt/a/PV095/regeringen-ni-sviker-de-svenska-arbetarna

  Citat

  Försäkringskassan för hård mot sjuka
  Det var de nya hårda reglerna som knäckte Försäkringskassan. Kritiken från JO blev stenhård.
  Sjuka ska inte behöva vänta halvårsvis utan pengar. ”Detta kan givetvis inte accepteras”, skrev JO i sin kritik till Försäkringskassan.

  Under våren har Försäkringskassan pressat ner väntetiden till två och en halv månad. Det är bättre än ett halvår, men långt ifrån JO:s gräns på sex veckor.
  Sjuka får vänta

  De sjukskrivna får fortfarande gå och vänta alldeles för länge utan besked och utan pengar. Det är svårt nog ändå att vara sjuk. Nu får de som egentligen borde ägna sig åt rehabilitering jaga runt för att låna pengar. Den hårdare prövningen ökar dessutom osäkerheten hos de sjuka eftersom de inte vet om de någonsin kommer att få några pengar. Den där ständiga oron kan knappast vara hälsosam för svårt sjuka människor.
  Men Socialdemokraterna har bestämt sig för att vara hårda mot både sjuka och funktionsnedsatta. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll vill att sjuktalen ska ner. Hon menar att antalet sjuka har ökat, men det kan delvis beror på att före detta Fas 3:are och förtidspensionärer numera räknas in i sjukpenninggruppen.

  Regeringen smyger
  Alliansen var i varje fall tydlig när den skickade långtidssjuka till Fas 3.
  Dagens röd-gröna regering smyger med sina besparingar. Ambitionen är den samma, att sjukpengarna ska gå till statskassan och inte till de sjuka. Men den nuvarande regeringen använder sig av byråkratin och juridiken. Försäkringskassan ifrågasätter alla sjukskrivningar, man begär kompletteringar och nya läkarintyg. Det blir en utdragen Kafkaliknande process där ingen vet hur det kommer att sluta. Inte ens en cancersjuk patient kan vara säker på att få sjukpenning.
  Det har gått så långt att sjuka och funktionsnedsatta i allt större utsträckning tvingas anlita jurister för att klara korrespondensen med Försäkringskassan.

  Inga bidragsknarkare
  Regeringen vill få ner kostnaderna, få bort fusket. Löfvens ministrar låter som borgerliga politiker som tycker att folk inte ska gå på bidrag. Men svenskarna är inga bidragsnarkomaner, skriver LO-utredaren Kjell Rautio på LO-bloggen[3].
  Han har gått igenom Försäkringskassans skrift ”Socialförsäkringen i siffror” och utgifterna för socialförsäkringarna minskar. I relation till BNP har utgifterna minskat ända sedan början av 1990-talet och det är framför allt utgifterna för sjukdom och funktionsnedsättning som går ner.

  Det finns ingen kostnadsexplosion, det finns bara sjuka människor som får betala ett högt pris. JO kommer att följa arbetet på Försäkringskassan. Det blir en välbehövlig granskning. (Publicerad 2017-07-13)

  Slut citat

  https://unvis.it/aftonbladet.se/ledare/a/wqXkA/forsakringskassan-for-tuff-mot-sjuka

  Gilla

 • Tomas O'Maely

  Förstatliga sophämtningen omedelbart, annars får vi en maffiastyrd (som i Italien) sophämtning även i Sverige

  Gilla

 • Carl edström

  Sopåkarna ska ha bra betalt.Är sossarna avundsjuka eller vad.Dom håller rent efter vänsterdrägget.

  Gilla

 • Kurt

  Pettersson
  Du menar väl 36 000 i månaden och inte i timmen 😉

  Gilla

 • ossie

  Kommunister är sig lika rent hjärndöda.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: