Stäng

K-märk Vilhelm Moberg – för Jorden doftar gott

INVANDRING. Första delen i rubriken kommer från dagens nummer av den Eskilstunastyrda lokaltidningen Södermanlands Nyheter, där reportern Joakim Lundberg skriver om utvandring och invandring. 

Lundberg avslutar sin krönika så här….”Inga historiska händelser går egentligen att jämföra eftersom varje sådan är unik. Men något som kan jämföras är människors tankesätt och drivkrafter. Att varje människa har som ambition att försöka göra tillvaron så dräglig som möjligt för sig själv och sin familj kan omöjligen ses som något misstänksamt. Det ­ligger i människans natur. Tack för den påminnelsen, Vilhelm Moberg. Går det att k-märka en författares verk? Om ja, bör det ske så fort som möjligt.”

-Pettersson antar att Joakim på något vis vill kulturskydda Vilhelm Moberg och det är ingen dum idé, men jag undrar om herr Lundberg läst nedanstående rader av herr Moberg?

17 thoughts on “K-märk Vilhelm Moberg – för Jorden doftar gott

 1. Den lyriske Lundbergs genuina intresse för Vilhelm Moberg och den proponerade kulturminnesmärkningen av den episke författarens och dramatikerns verk, finns med tanke på pressaktörens agendaorienterade arbetsgivare, starka skäl att spekulera över.

  Reporterns huvudsakliga intention synes fastmer vara nöjet att begå den delikata globalistfint som definierar Karl Oskar och Kristina som lycksökare, vilket för övrigt är en jämförelse vilken icke blott haltar, utan fastmer framstår som en tankevillans vanskapliga foster.

  Den prosaiske paskillanten får, sin högstämda ambition till trots, en rungande reprimand som respons för tilltaget att jämföra hederlighetens och strävsamhetens litterära emigrantikoner med dagens slugt beräknande migrationshyenor.
  Andreas.

 2. Lite Off Topic … men det rör ändå Sörmlands Nyheter. Handlar om ett annat ämne, nämligen Nyköping Pride som nyligen togs upp till debatt. Nedan länkar jag till två av trådarna.

  Lägg märke till hur massivt mycket tummar ner som kommentarerna har spammats med. Man kan ana att redaktionerna på SN, E-kuriren och alla deras trogna följare i den Sörmländska TROLLFABRIKEN har mobiliserats för att kraftigt markera mot Petterssons inlägg och debattörernas postade kommentarer i för SN m fl hyperkänsliga frågeställningar.

  Pride 30 juni, 2017

  https://petterssonsblogg.se/2017/06/30/pride/

  Medias rapportering om Pride i Nyköping 3 juli 2017

  https://petterssonsblogg.se/2017/07/03/medias-rapportering-av-pride-i-nykoping/

  Här är det inte bara ”Tummen Ner” Mia här på Petterssons som varit framme och diss-klickat !

 3. Något som lätt glöms bort när man vill dra paralleller mellan utvandringen till USA och dagens folkvandring till Europa, är ursprungsbefolkningens hårda lott. ”Rödskinnen” jagades som djur och trängdes till slut ihop i reservat, men inte ens där fick de vara i fred, om inkräktarna upptäckte mineral och annat som gick att exploatera. Invandrarna hälsoundersöktes också, och sjuklingar släpptes inte in. Sedan var det vinna eller försvinna som gällde för dem som tilläts in i landet.

  • Du och Thomas har rätt. Hur D-märkt kan Joakim vara, när han inte förstår att utan historia har han inget lärt.

  • Jag har alltid stört mig på att folk som jämför dagens flyktingar med Karl Oskar och Kristina aldrig ifrågasätter de senares rätt att ta landet i väster i besittning. Det verkar som om det bara är en själklarhet att ta indianernas landområden och göra eget land av det. Konstigt egentligen, med tanke på allt vurmande av minoriteter och ursprungsfolk. Vem tänkte på indianerna?
   För ca 30 år sedan såg jag en skylt i bakrutan på en bil: Svenskarna – Nordeuropas indianer! Hur sant var det inte och vilken insikt om framtiden.

   • Svenska politiker verkar helt sjuka. De tar ju bort sin egen befolkning.

 4. Det är väl tveklöst så att Karl-Oskar och övriga som utvandrade till Amerika sökte ett bättre liv. I Sverige förtrycktes många av prästerskapet och lantbruket drabbades av svår missväxt. Hungersnöd på många håll.
  Men de trodde inte som dagens invandrare, att de skulle bli försörjda av någon annan och att man skulle få gratis bostad. Det var det egna arbetet, som avgjorde, hur deras framtid skulle bli. Där fanns ingen socialbyrå, inga barnbidrag,,ingen gratis sjukvård etc. Där fann inget, som var gratis. Man fick klara sig på egna meriter. Det var det egna arbetet, som gav mat på bordet och en bostad. Det är inte mycket de svenska emigranterna har gemensamt med dem, som i dag kommer till Sverige som flyktingar.

  • På deras tid fanns det åkermark i USA. Idag i Sverige finns det ingenting – det är redan fullt och har varit det redan på 90-talet. Jag förstår inte varför politikerna tar hit så mycket folk??????!

 5. Invandringen till Sverige spårade ut redan på 1990-talet. Infödda svenskar gick inte jobb och var tvungen att flytta utomlands. Det är väl inte meningen att folk ska tvingas flytta utomlands för att politiker vill rädda människor från andra länder-vill rädda de från fattigdom och arbetslöshet. Jag har förstående för att Sverige tar emot riktiga flyktingar från krigsområden i Syrien.

  Men de flesta invandrare som kommer är arbetskraftsinvandrare och fattiga människor dom drömmer om ett bättre. Svenskarna tvingas arbetskraftsinvandra till andra länder. Det är väl inte meningen att det ska vara så? Att vi svenskar ska flytta omkring?

  Invandringen har gjort att många socionomer, lärare och poliser har blivit sjuka på grund av sitt jobb!!!! Det är väl inte meningen att det ska vara så?????!

Kommentera

Back to top
%d bloggare gillar detta: