Vänstervindarna viner inom Public Service

MEDIA. Nedanstående är en krönika från Jönköpingsposten av Lucas Kramer. Det finns en ihärdig skara som pekar på att kritiken mot vänstertonerna i Public Service till största del är en vilsen strid mot väderkvarnar. Även Public Service själva.

SVT:S PROGRAMDIREKTÖRER, både Robert Olsson och senast Jan Helin, har de senaste åren tydligt klargjort att det inte finns något fog för anklagelserna om SVT:s lutning åt vänster.

Olsson har bland annat hävdat att kritiken saknar ”någon relevans”, som om det vore en irrelevant diskussion.

Men vilka är då dessa väderkvarnar? Låt oss beröra några exempel.

I SAMBAND med att journalisten Janne Josefsson skulle göra granskande program om våld inom politiken med bland annat fokus på vänsterextremism, bemöttes han av internt motstånd på SVT, eftersom kollegorna ansåg att det vore att gå för långt att ifrågasätta grupper som de ansåg stod för något bra.

Likaså möttes han av internt ifrågasättande i samband med granskning av Vänsterpartiets historia från redaktionsmedlemmar som ansåg att han granskade ”vårt parti”.

Komikern Aron Flam var en av huvudpersonerna i SVT:s webbprogram ”Folkets främsta företrädare” inför valet 2014, ett program med politisk satir som tema.

Flam har redogjort för att det var betydligt mer tillåtande på SVT att driva med de borgerliga partierna, medan han fick ”kämpa i varje avsnitt” mot programansvariga för att kunna få skämta om vänstern.

EU-PARLAMENTARIKERN och tidigare SVT-journalisten Lars Adaktusson (KD) har berättat om hur SVT tvingade honom att sluta formulera sig som om någon annan än Israel bar skulden i samband med rapporteringen av raketskjutningarna mellan Hizbollah och Israel sommaren 2006.

SVT-cheferna hade en rädsla för att uppfattas som allt för Israel-vänliga.

I SVT:s återkommande rapporter om krisen i Venezuela förklaras landets förfall med det ”sjunkande oljepriset” och ”lågkonjunkturen”, medan det socialistiska förtrycket och konsekvenserna av planekonomi lyser med sin frånvaro i rapporteringen.

ATT PROBLEMATISERA vänsterns förtryck tycks vara en tydlig svaghet i nyhetssändningarna hos SVT.

När Donald Trump mötte Kinas kommunistiske diktator tidigare under våren redogjorde reportern för den binära verkligheten med kommentaren: ”Xi har ju stort stöd hemma till skillnad från Trump som leder ett väldigt delat och polariserat land.”

Det finns också de fall där det går att ställa sig frågan huruvida SVT:s journalister ägnar sig åt granskning överhuvudtaget.

Ett av få fall där SVT faktiskt fällts i granskningsnämnden, på grund av bristande saklighet, berörde ett inslag där SVT hade svalt LO:s vinklade problemformulering rakt av.

Nyheten handlade om att en svensk VD tjänar lika mycket som 77 låginkomsttagare. Den fundamentala detaljen som saknades var den att ”en svensk VD” syftade på de verkställande direktörerna i Sveriges 50 största bolag.

VÄLFÄRDSFÖRETAGEN återfinns också ständigt i skottgluggen för reportrarna på SVT.

Med rubriker som ”60 000 elever på börsen – trots politikernas löften” inser den bevandrade att Stefan Löfvens talskrivare fått sina formuleringar populariserade.

Även om inte hela det svenska samhället präglas av verklighetsbeskrivningen från SVT och SR, så är Public Services makt fortfarande betydande.

Frågeställningar, formuleringar, rubriker och valda ämnen – alla dessa komponenter påverkar hur den nyhetstörstande medborgaren skapar sig en bild av samhället, speciellt när det kommer från en medieaktör med den betydande makt som Public Service har.

DEN VINKLADE samhällsbeskrivning som under allt för lång tid präglat svensk Public Service utgör grundproblemet i den klandervärda nyhetsrapporteringen som en stor del av medborgarna inte ens har begärt eller ser som önskvärd.

Bland dessa finns de medborgare som inte vill tvingas finansiera rapporteringen om att Venezuelas förfall beror på en lågkonjunktur, men utelämnar socialistiskt förtryck – eller en avsaknad av granskning och kritik av vänstern för att det skulle kunna hota socialismens ställning det svenska samhället.

OVAN HAR enbart ett fåtal, av många kritiserade fall, berörts.

Det är svårt att se dessa exempel som väderkvarnar.

Det är reella hot mot en nyanserad samhällsdebatt och undergräver förutsättningarna för den licensbetalande medborgaren att få en rättvis bild av det samhälle hon lever i.

Lucas Kramer

Aron Flam, (Ståuppkomiker) Sågar SVT i Publicistklubben! Lägg ner SVT!

5 thoughts on “Vänstervindarna viner inom Public Service

  1. Här samtalar Patrik Engellau och journalisten, författaren, låtskrivaren med mera Jens Ganman om svensk journalistik. Hur ser journalisterna sig själva och hur ser de ut utifrån?

  2. Rapporterat av SVT om tappet i Förtroendebarometern 2017:

    Delcitat

    Public service tappar i Förtroendebarometern
    Allmänhetens förtroende för public service minskar enligt en ny undersökning.
    Under onsdagen presenterades Medieakademins årliga Förtroendebarometer och både SR och SVT tappar i förtroende. Men trots den fallande trenden, från 66 till 60 procent, så hamnar SVT på femteplats i förtroendetoppen. SR hamnar på en tredjeplats trots tappet från 70 till 64 procent. (Publicerad 6 april 2017)

    Slut delcitat

    https://www.svt.se/kultur/medier/public-service-tappar-i-fortroendebarometern

    Rapporterat av Sveriges Radio om tappet i Förtroendebarometern 2017:

    Delciatat

    Minskat förtroende för public service
    Allmänhetens förtroende för Sveriges Radio och Sveriges Television sjunker, visar en ny undersökning.

    Sedan 1997 har Medieakademin publicerat sin årliga Förtroendebarometer. Där uppger 1 200 personer hur mycket de litar på företag, medier, samhällsinstitutioner, politiska partier och vissa andra organisationer.

    Systembolaget toppar årets Förtroendebarometer, medan Sveriges Radio har fallit från delad förstaplats till nummer tre på listan.

    Förra året var det 70 procent som uppgav att de hade mycket eller ganska stort förtroende för Sveriges Radio. I årets undersökning har det sjunkit till 64 procent.

    – 64 procent är fortfarande en väldigt, väldigt hög siffra, säger Sveriges Radios vd, Cilla Benkö, till Ekot.

    – Även om några har lägre förtroende för oss idag än de hade tidigare är vi fortfarande det medieföretag i Sverige som har absolut högst förtroende, tillägger Benkö.

    Andelen som i hög grad litar på Sveriges Television har, på ett år, minskat från 66 till 60 procent.

    ”Vi tar det på allvar”, säger SVT:s vd Hanna Stjärne i ett skriftligt uttalande till Ekot. Toivo Sjörén på Sifo ansvarar för undersökningen och säger att det finns en politisk dimension av det minskade förtroendet för public service-media. (Publicerat torsdag 6 april 2017)

    Slut delcitat

    Fortsätt att läsa och lyssna gärna på ljudfilen som finns på länken nedan.

    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6668378

  3. Hur förklarar SVT att hela Öst Europa pajade under
    kommunismen? Var det också sjunkande oljepriser?
    Att det ska va så svårt att fatta att kommunismen
    inte har, och inte kommer att fungera någonstans,
    inte ens i Sverige där sådana idioter verkar att vara
    inkvoterade överallt.
    Om dessa rödingar idag rest runt i dom forna
    kommunistländerna och sett hur dessa länder blomstrar
    sen dom blev av med oket, K men det är förstås bättre att
    gå här hemma skygglappsförsedda och drömma om
    ett system som aldrig fungerat någonstans!

Kommentera