”Ett hån mot normalt bildade och begåvade medborgare”

MEDIA. Susanna Birgersson är en fristående krönikör på Expressen. Så pass fristående att Expressen varnar för innehållet ”Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal”.

Birgersson började som frilans på Expressen i mars 2017 och har hunnit med några tänkvärda alster. Nästan så man kunde tro att hon skrev på alternativmedia.

Hon har som många insett att ”svenska politiker saknar djup och bildning och borde ägna sommaren åt att läsa på”

”Alla som såg den senaste partiledardebatten i SVT förstår vad jag menar: ett hån mot normalt bildade och begåvade medborgare”,

Birgersson menar att politikerna borde ha ”bildningsplikt” men där är jag lite tveksam. För att kunna bli bildat måste man faktiskt ha någon sorts begåvning i botten.

Birgersson uppmanar också SVT att ”förse licensbetalarna med seriös politisk journalistik” och där kan man inte annat än hålla SVT måste börja förklara opartiskt och ordentligt vad som blir konsekvenserna av olika förslag.

Nåväl, Susanne Birgersson som bor i Köpenhamn har en krönika i gårdagens Expressen på nätet, kanske i dagens papperstidning. Jag vet inte.

Susanne skriver att man ”Man blir faktiskt lite lyckligare i Danmark” och ”Skaka, häll upp drinkarna och det visar sig att den danska smakar bäst.”

Birgersson skriver att hon blir lyckligare i Danmark och att man mår bättre för att primärvården fungerar, alltså vårdcentralerna och att man blir avsevärt lyckligare av att följa dansk politik i stället för svensk. Här har robotidealet ännu inte fått fäste hos politikerna.

Och att många journalister, till och med på tv, försöker förklara själva politiken – inte bara spelet bakom. Här nöjer sig politikerna inte med jättestarka fördömanden av IS utan skickar både piloter och bombplan för att också i handling bekämpa mördarsekten.

Det är välgörande att bo i ett land där den försvarspolitiska debatten utgår från insikten att Europa har USA att tacka för decennier av fred och säkerhet.

Och medan Stefan Löfven fortsätter mässa sitt meningslösa ”alla måste ta ansvar”, resonerar danska socialdemokrater kring möjligheten att starta läger i Nordafrikanska länder, varifrån människor skulle ha möjlighet att söka asyl. Syftet skulle vara att stoppa människosmugglingen och drunkningskatastroferna, samt hindra den ström av ekonomiska migranter vars antal de europeiska samhällena inte kommer att kunna hantera framöver.

En gång till, läs: Och medan Stefan Löfven fortsätter mässa sitt meningslösa ”alla måste ta ansvar”, resonerar danska socialdemokrater kring möjligheten att starta läger i Nordafrikanska länder, varifrån människor skulle ha möjlighet att söka asyl. Syftet skulle vara att stoppa människosmugglingen och drunkningskatastroferna, samt hindra den ström av ekonomiska migranter vars antal de europeiska samhällena inte kommer att kunna hantera framöver.

”Danmark – lite enklare, lite ärligare”

Läs hela hennes krönika på Expressen.

-Pettersson är förvånad för att hon får arbeta kvar. Men något har hänt, även om det är väldigt lite…

Susanna Birgersson har varit med på bloggen tidigare…

14 thoughts on “”Ett hån mot normalt bildade och begåvade medborgare”

 1. Vi, som bor i södra Sverige, har alltid älskat Danmark. Det är något visst som händer med en, när man korsar sundet. Vet inte vad det är men men blir lyckligare på något vis. Det märks redan, när man kommit ombord på färjan. Allt verkar vara mycket bättre, där på andra sidan. Och det är det nog också. När smakar en dansk öl bäst? Hvergang! Hoppas att vi kan få asyl där, nu när Sverige snart kommer att klappa ihop. I alla fall vi sydölänningar.

 2. OK, det är ju bättre än Sverige. Men Visegradsländerna ställningstagande är det enda acceptabla. Ser ut som om även Österrike kommer att ansluta sig till Visegradsländerna.

 3. Normalt bildad ock begåvad betyder inte så mycket när det gäller Sverige, man kan bara konstatera att de ”normala” har beseglat ödet för Svea Rikes fall, alltsedan kanske vi var på topp på sjuttiotalet. Numera, ligger vi långt ner på listorna, förutom just då, otrygghet, dåliga resultat, hög belåning,

  Numera är det terror, rädsla som är det som folk känner, handen är knuten mer än nånsin i byxfickan.

  De normala räknar jag som idioter, kan låya bryskt, men jag anser att de har förstört landed, dessa ”Do-gooders”

  *Do-gooders

  ”See bleeding heart liberal. Someone who thinks they are helping society by championing oppressed minority groups, when in fact they are ruining society and crippling free speech. ”

  http://www.urbandictionary.com/define.php?term=do-gooder

  • Ser att Stefan Löfvens löfte om att förse hela den
   fattiga Världen med vatten och avlopp börjat att
   installeras?

   En Afrikansk Harley Davidsson?

  • Tack Lena för den underhållande videon!

   Jag kunde bl a se en blandning av några s k ”enkla jobb” … men de flesta verkade vara ”komplicerade jobb” och dessutom fullkomligt livsfarliga.

   Finns det inga skyddsombud öht i Afrika?

 4. Undrar om denna Susanna Birgersson har någon anknytning
  till Petter Birgersson ledarskribent på Ystads Allehanda, för
  i så fall borde hon börja med att få in denne på rätt spår?

 5. Delcitat ur Petterssons startinlägg ovan som ursprungligen skrivits av den fristående krönikören Susanna Birgersson:

  ”… möjligheten att starta läger i Nordafrikanska länder, varifrån människor skulle ha möjlighet att söka asyl. Syftet skulle vara att stoppa människosmugglingen och drunkningskatastroferna, samt hindra den ström av ekonomiska migranter vars antal de europeiska samhällena inte kommer att kunna hantera framöver .”

  Slut delcitat

  Jag har hört en svensk politiker tjata sig blå i minst 10 – 15 års tid …

  ”Hjälp flyktingarna på plats”

  … d v s i de någorlunda säkra områdena t ex i grannländer dit de flesta människorna redan flytt från krigs-zoner och där det trots allt inte begås några direkta krigshandlingar.

  Flyktingar i sådana områden skulle ju kunna skyddas militärt av t ex FN-trupper.

  Gissa vilken svensk politiker jag syftar på?

 6. Och den jävla riksfikusen och linslusen Gardell roar sig friskt i Svensk TV med danskarnas nationalsång ”det står med breda bögar….” och tycker det är jättekul. Bøger betyder bokar, alltså BOKTRÄD. Snacka om att ha en 7-årig tös mentalitet.

  • Ja han tror att han kommer att stå högre bland Muslimer
   om han gör sig löjlig över sådana som vågar stå
   upp mot deras religion, inget kan vara mer felaktigt,
   i deras ögon är han paria.

Kommentera