Åkesson vill stå utanför klimatavtalet


KLIMAT. Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson är kritisk till att Sverige skrev under klimatavtalet i Paris. I en intervju med DN (betalvägg så ingen länk) säger han att det vore bättre om vi stod utanför.


Jimmie Åkesson anser istället att Sverige bör verka för att utsläppen minskar i andra delar av världen. Åkesson säger att klimatavtalet är en ”dålig och ineffektiv politik” och fortsätter – Det är väldigt dyrt att minska utsläppen och vi är redan väldigt bra globalt sett. Kina, Indien och USA släpper ut oerhört mycket mer, där är varje minskad enhet koldioxid betydligt billigare att stoppa än vad det är här, då tycker jag vi ska göra det i stället. 

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin kallar SD-ledarens uppfattning för obegriplig. – Det sinar brunnar på Gotland och i östra Afrika står vi inför den kanske värsta humanitära katastrofen i mannaminne. Att då vilja följa Donald Trump i spåren är obegripligt för någon som vill bli tagen för en seriös partiledare, säger Gustav Fridolin som tycker att Åkesson ställer upp med Syrien!!! och Donald Trump.

Fridolin anser att konsekvenserna blir  ”enorma, Sverige är det landet som tar klimatledarskap, när Donald Trump försöker dra USA ur klimatavtalet tittar stora delar av världen på Sverige”. 

-Pettersson undrar först vad Fridolin menar med att Åkesson ställer upp med Syrien? Sedan tror jag varken sinade brunnar på Gotland eller humanitära katastrofer i Östra Afrika beror på Sveriges utsläpp. Sveriges befolkning utgör 0,15 procent av världens befolkning så jag är övertygad om att Fridolin och andra överskattar vår betydelse.

Däremot så har naturligtvis Åkesson rätt i att klimatet är globalt och det är effektivare att lägga pengar där de har mest effekt, men det är väl inte lätt för Gustav Fridolin att räkna ut, han är ju ledare för den svenska skolan.

Globalt sett är tendensen tydlig (blå linje) under hela 1900-talet: utsläppen av koldioxid i atmosfären ökade för varje år. För svensk del (röd linje) skedde dock ett trendbrott i början på 1970-talet. I stället för att följa den globala trenden med ökande utsläpp, började Sveriges koldioxidutsläpp då att minska. Det kan vi tacka kärn- och vattenkraft för.

Mer på Ekonomifakta…


19 responses to “Åkesson vill stå utanför klimatavtalet

 • Hönsmamman

  Om grundvattnet är på upphällningen finns det ju anledning att se över asyllagstiftningen. Om man inte kan erbjuda vatten så finns det ingen som kan erbjudas skydd i vårt land.

  Gilla

 • Mimi N.

  För några år sedan skrev jag en parodisk dikt på klimattemat – det är på engelska, ett språk med vilket jag känner mig mer ‘at home’ än med svenska.

  För klarhetens skull, har jag dock översatt min parodi från engelska till svenska strof för strof – sex stycken sammanlagt. Översättningen har en vanlig språklig form, nästan bokstavligen just för att innehållet och budskapet inte skulle bli missförstådda. Hoppas att jag inte tråkar ut er.

  CLIMATE CHANGE: MENACE OR MYTH ?
  [sv.övers.> KLIMATÄNDRING: HOT ELLER MYT ?]

  (A Parody On The Menace of Climate Change)
  [En parodi på klimathotet]

  1.The climate is changing – a sensitive topic.
  Its advantage of truth is quite microscopic.
  The feeling of panic has taken proportion,
  It reaches high levels and causes distortion.

  [sv.> Klimatändringen – ett känsligt ämne med en ganska mikroskopisk chans till att besannas. Ändå har panikkänslan fått stora proportioner och orsakat snedvridna föreställningar]

  2. The ultimate judgement, the Doomsday is near,
  Anonymous prophets are making career
  Polluting the minds with ominous rumour,
  Malignant in thoughts, deficient in humour.

  [sv.> Yttersta domen – Domedagen – är nära enligt namnlösa yrkesprofeter och strebrar. De förorenar vårt sunda förnuft med illavarslande rykten, giftiga tankar, humorlösa sägner]

  3. Ecologists, analysts, pacifists, leftists,
  Vegans, empiricists, naturists, anarchists –
  They grow up like mushrooms after the rain.
  What is the substance they have for a brain?

  [sv. > Miljöaktivister, analytiker, pacifister, vänsteraktivister, veganer, empiriker, naturister (=nudister), anarkister – de växer som svampar efter regn… Har dessa myglar gröt mellan öronen?]

  4. You hear a lot from such ”scholarly” gents
  At their green meetings, conventions, events:
  ”Reduce your personal carbon footprint,
  Prepare yourselves for a real big sprint”.

  [sv. > Man hör en massa snack från sådana ”lärda” snubbar på deras gröna möten, konferenser, event: ”Reducera koldioxidavtrycket, var redo, vakna, snabba ryck!”]

  5. Deforestation, urbanization, modernization,
  Reforestation for recreation, and then – radiation.
  Burning more fuel will lead to excesses
  And global emissions of greenhouse gases.

  [sv,> Skogsavverkning, modernisering, urbanisering … Skogsplantering igen för trivsels skull. Och slutligen: strålning! Mer bränsleförbränning leder till globala utsläpp av växthusgaser.]

  6. Balance the system, get clean atmosphere
  Or else, our planet will soon disappear.
  Turn down – switch off, recycle and walk!
  I’M KIND OF FED UP WITH SILLY SHOPTALK!

  [sv.> Balansera ekosystemet, gör jordens atmosfär ren, annars kommer vår planet att dö. Skruva ned, stäng av, återvinn, vandra och gå! Jag är rätt så trött på sån tokig shoptalk!!!]

  Gilla

 • Fredde

  De grymmaste torkperioderna i Sverige var i mitten av 1800-talet och även i slutet av 1930- och 1950-talet.

  Det hade inget att göra med co2-utsläpp att göra.

  Att idag komma och påstå att Parisöverenskommelsen skulle ändra på brunnarna på Gotland är inget annat än fånigt och ett bevis på okunskap.

  Dessutom är inte Parisöverenskommelsen bindande, och Kina har inte förbundit sig att minska utsläppen förbehållslöst.
  Om Kina och Indien verkligen begränsar sina utsläpp, skulle det ändå märkas mindre än naturliga fenomen som El Nino.

  Sverige har snart skattat ihjäl landet, sedan kan vi sitta där med lång näsa och utan arbete.
  Nej, just det: flyktingarna ska ju rädda landet. Så var det…. voine,voine.

  Gilla

 • angelicaplacet

  Om solen bestämmer klimatet så luras väl den som säger att klimatet går att förändra.
  Om månen bestämmer över ebb och flod så går det ju heller inte att förändra och bestämma över den.

  Gilla

 • Mia

  180 länder har skrivit på, därav Sverige och det är något som Åkesson aldrig kommer att kunna ändra på genom att gå i Trumps fotspår.

  Han kan hålla sig till asylinvandring så kan Fridolin fokusera på klimatet.
  Det bägge är bäst på.

  Gilla

 • Gruvmor

  Börjar det inte bli något skrattretande att hävda att CO2 och människan påverkar planeternas klimat mer än självaste solen? Tittar man på de olika cykler solen genomgår (och då menar jag tusentals år, och även större skala, inte bara hur det var kanske på 1980-talet), så blir det plågsamt uppenbart att solens påverkan är det som styr, inte lilla människan. CO2-ökningen verkar egentligen vara en påföljd av uppvärmningen vid vissa faser i cyklerna, inte orsaken.

  Kolla tex på Youtube kanalen ”Adapt 2030”.
  https://www.youtube.com/user/MyanmarLiving/videos

  Vi är på god väg mot en ”grand solar minimum” vilket innebär kort sagt mycket svängningar i årstider så att odling av matproduktionen blir mycket svårt. Och när skördarna blir mindre, vilket de redan nu blivit, höjs priserna.

  Ygeman menar utopiskt att om det blir kris så kan man alltid handla mat från andra länder, men det verkar som ogrundat önsketänkande. Om skördarna blir mindre på många håll, så är det inte säkert att någon vill sälja till Sverige. Blir det dessutom svårt med transporterna så blir det svårare att bo här i Norden.

  Sverige satsar hysteriskt på fel saker hela tiden. Man borde förbereda befolkningen för betydligt kallare klimat, och skapa beredskapslager som landet faktiskt hade förr i tiden.

  Gilla

 • Arvid

  Såg att ni undra vad han menade med att Sverige följer syrien och Trump. Syrien och USA är dem enda länderna som inte är med i Paris-avtalet. Finns ett land till som inte är med, kommer tyvärr inte ihåg namnet nu men den valde att inte gå med för dem tyckte Paris-avtalet gjorde för lite så dem räknas knappt.

  Gilla

 • Trynbald

  Där jag bor har våren och sommaren varit betydligt kallare än tidigare. Om dom oberoende klimatforskarna i bl.a. England får rätt vilket är mycket troligt. Blir klimatet nu kallare.
  Om nästa vinter blir sträng så faller hela miljöpartiets klimatpolitik ihop även för dom mest hängivna alarmisterna. Tänk vad befriande att slippa Fridolins Sverigehatande nuna.

  Gilla

  • Mia

   Så hela klimatpolitiken skulle falla om nästa vinter blir kall i Sverige?

   Det är jordens medeltemperatur som räknas och den bör inte stiga mer än 2 grader efter den målsättning man har. Men ett mål som kommer blir svårt att nå.

   Gilla

 • Hans Nilsson

  Jag instämmer till fullo med Åkesson.

  Gilla

 • Lisa

  Stora delar av världen hånar Sverige, några skrattar åt Sverige, resten vet inte var det ligger.
  I Almedalen glömde Miljöpartiet bort miljön.
  Ormen Fridolin är galen.

  Gilla

  • Stenbock

   Så sant som skrivit !!
   Tillägger Pettersson procenttal av landet Absurdistans totala utsläpp, av världens a l l a länder är vårt bidrag blygsamma 0.15 %… Nog finns det fog för oss,att bli utskrattade ! 🙂

   Gilla

   • Kurt

    Sverige igen ”hela världen titta på oss” klart de gör med de politiker vi ha, är vi väl världens driftkucku/Pausclown.

    Gilla

 • Steve

  Sveriges befolkning motsvarar bara 0,0015% av jordens befolkning.

  Brukar försöka förklara att vi borde hjälpa tredje världen att sänka CO2 utsläppen då det här hemma kostar miljardtals kronor för att få ner tiondels procent utsläpp. Medan att det i tredje världen kan motsvarande pengar sänka CO2 betydligt mer.

  Som vanligt så fattar inte folk. Trolig anledning kan vara, hjälpa på plats för lägre kostnad med högre effektivitet är för likt migrationsfrågan. Det vill säga hjälp på plats för lägre kostnad med högre effektivitet än att låta alla komma till Sverige.

  I miljöfrågan så är man klimatförnekare och i migrationsfrågan är man rasist.

  Suck, vad man än säger så blir det fel!

  Gilla

 • Bengt Westerberg

  Helt rätt av Åkesson. Det riktiga är att visa andelen CO2 i atmosfären, vår luft, 0,042%. Tillsammans med din kurva kan man konstatera att CO2 utsläpp av människa inte har någon betydelse. Lite mer CO2 ger en grönare planet, mer växtlighet, mera mat. Låt oss diskutera detta öppet i Sverige, men det är tyvärr locket på.
  Kan så lite(CO2), betyda så mycket?

  Gilla

 • angelicaplacet

  Är det verkligen så att stora delar av världen tittar på Sverige som klimatledarskap?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: