Rubrikerna från 1943 ekar bekant

HISTORIA. Det är kusligt när historiens eko blottläggs, skriver Andrev Walden i en krönika i Aftonbladet. Han har tagit del av bilder från krigsåret 1943 som forskaren Tobias Hübinette publicerat från Folkets Dagblad – ”1940-talets svar på Avpixlat vad gäller så kallad folklig (och vulgär) stil och tonalitet”.

Då ställdes flyktingar mot svenskar med anekdotiskt förankrade rubriker och ingresser som bildade en löst sammanhängande berättelse om hotet utifrån och sveket inifrån, konstaterar Walden. När det klär en historia kallas flyktingarna för ”rika judar”. När det passar en annan historia kallas de för ”lösdrivare” eller ”vandaler”.
Förvirringen kan sammanfattas i två stridsrop, slår Walden fast. ”De tar våra jobb!” och ”De jobbar inte!”

”Det är väl också därför det ofta är poänglöst att ’ta debatten’. Den som bestämt sig för att ”flyktinghopen” är en farsot kommer aldrig ha några större problem att driva sin linje.”

-Pettersson tycker det är intressant att Andrev Walden jämför 1943 med dagens Avpixlat. Walden verkar inte kunna sin historia så vi får väl påminna honom om Aftonbladets och socialdemokraternas bruna förflutna.

Det finns inte en chans att ta med allt så vi får göra en mycket kort sammanfattning av folkhemsnazisternas historia:

Att Sverige och S låg i täten när det gäller rasbiologi vet ni ni säkert. Hitler lärde mycket av de svenska socialdemokraterna och Aftonbladet var med och förmedlade nyheterna 1925…

Minns ni Judepassen, införda i Nazi-Tyskland 1938 efter önskemål av den svenska regeringen representerad av inte obekante Tage Erlander.

Ett rött J. En svensk socialdemokratisk idé.

1941 skrev Aftonbladet på sin ledarsida ”Det av västmakterna inringade Tyskland har sprängt sina bojor och går nu med fri och ökad styrka till sin europeiska, sin världshistoriska mission att krossa den röda regimen som utgjort ett ständigt hot mot själva frihetens princip…” I Aftonbladets värld var tydligen Hitler en frihetskämpe.

Ovan en ledare som publicerades av Aftonbladet samma dag som Hitler inledde kriget mot Sovjet – den 22 juni 1941.

Här kan vi sticka mellan med en kort fråga till herr Walden: Vilka utvisade 1946 fler än 2000 flyktingar till dödsstraff eller koncentrationsläger i Sovjet. Sverigedemokraterna eller Socialdemokraterna?

Ända till 1948 fanns i Sverige 14 koncentrationsläger ”Enligt vad som erfarits har det cirkulerat ryktet, att flyktingar i Sverige åtnjuta fritt uppehälle och dessutom erhålla pengar, utan att behöva prestera något som helst arbete. Det torde icke vara något som helst tvivel om, att detta och liknande rykten i hög grad bidragit till att ett relativt stort antal mindervärdiga element sökt sig till Sverige. Dylika förespeglingar locka givetvis framför allt arbetsovilliga, arbetsodugliga och i övrigt mer eller mindre asociala stundom även kriminella element…”

Regeringen var socialdemokratisk, den socialdemokratiske socialministern Gustav Möller var högste ansvarig, och den högste tjänstemannen och chef för lägren var statssekreterare Tage Erlander (S). Aftonbladet protesterade inte trots att många av den inspärrade var norrmän som flytt från tyskarna.

1955 sa socialdemokraten Ulla Lindström så här…

1965 socialdemokraten och landsfadern Tage Erlander i ett tal inför riksdagen, apropå rasupploppen i USA: ”Vi svenskar lever ju i en så oändligt mycket lyckligare lottad situation. Vårt lands befolkning är homogen, inte bara i fråga om rasen utan också i många andra avseenden”.

Ni har säkert hört talas om Luciabeslutet 1989 när den socialdemokratiska regeringen med hjälp av Moderaterna stängde gränserna för att Sverige var fullt och det i riksdagen lät…

Statsrådet MAJ-LIS LÖÖW (S) 1989: ”Herr talman! Jag har bett att få ta kammarens tid i anspråk för att informera om ett regeringsbeslut i dag, föranlett av att det svenska flyktingmottagandet befinner sig i en kris…”

Sverige var fullt sa statsminister Ingvar Carlsson (S) och stängde gränsen

1995: ”de senaste årens invandring har i betydande grad åter blivit en invandring från Europa. Dessa invandrare har ett humankapital och ett etniskt kapital som ligger närmare svensk arbetsmarknad än 1980-talets invandrare…” det är också ett uttalande av arbetarrörelsens pionjärer, så sent som 1995Håll med om att det låter som en Sverigedemokrat, fast den som sa det var en socialdemokratisk regering.

Nåväl, nu har vi framme i nutid och har en statsminister (S) som knappt kan öppna munnen utan att ljuga ”Mitt Europa bygger inga murar”

-Pettersson tycker det var bättre förr, speciellt socialdemokraterna var mycket bättre, men om det vet herr Walden inget för sådant lär de sig inte på journalistutbildningen och sunt förnuft tillsammans med allmänbildning är ett okänt begrepp på Aftonbladets redaktion…

13 thoughts on “Rubrikerna från 1943 ekar bekant

 1. ”Konstigt” att personer och tidningar går från kommunism till nazism, men mycket sällan tvärt om. W:”Folkets Dagblad Politiken var en svensk socialdemokratisk och vänstersocialdemokratisk tidning, senare kommunistisk. Från 1929 Socialistiska partiets organ som senare närmade sig nazismen. Tidningen kom ut som en pro-nazistisk morgontidning på slutet. Tidningen gavs 1916-1940 och 1942-1945 ut i Stockholm under olika namn: Politiken, Folkets Dagblad och Folkets Dagblad Politiken.”

 2. Brukar läsa PI som är en tysk sida,som trycker ocensurerade nyheter.
  I dag har man två aktuella och talande rubriker….Den första som ser ut så här,berör den minnesstund som skedde senast igår i EU över H.Kohl, denne ”grundare av Unionen”.:
  http://www.pi-news.net/merkel-und-die-schwarze-witwe-es-war-eine-schoene-beerdigung/
  Då skall ni veta,att Merkel var definitivt ingen som Kohl gillade….
  Nästa talande rubrik rör det i veckan beslutade legaliserade äktenskapet för bögar/flator.Nu undrar man om inte nästa beslut kan tillåta bigami,och att Harem kommer att upprättas i Tyskland.
  http://www.pi-news.net/wp-content/uploads/polygamy-150×150.jpg

  • Finns kanske orsak att ge en förklaring kring den ”svarta änkan” ,
   som nämnes tillsammans med Merkel.Denna var under många år Kohl älskarinna,vilket många kände till,dock inte hans hustru Hannelore,som levde i Sydtyskland långt från maktens boningar.
   När detta långt om länge avslöjades,orkade hon inte längre leva utan kortade av sitt liv.”Den svarta änkan” flyttade sedermera in i bostaden,och spärrade ute Kohl`s barn från villan.Dessa fick inte ens besöka sin fader,och långt mindre deltaga vid begravningen !

   • Var det bilden på din släkt som störde dig Ali ? Du har blivit så blyg numera,och uppträder allt mer sällan med ditt Alias !Hade du inte tryckt ”tummen ner” för allt och alla,skulle man tro du flyttat hem !
    😉

 3. Anekdotiskt förankrade rubriker, vilka otvivelaktigt fyllde en nog så maktpåliggande funktion i dåtidens Sverige, och vars språkliga estetik vi nu i den sunda nationalismens namn kunde ha den största nytta av.
  Dylika underverk lär sannolikt låta vänta på sig, alldenstund de prostituerade pressekvilibristerna, vars egentliga uppgift är att granska makthavarna, nu skamlöst allierat sig med etablissemanget.

  Den uteslutande journalistiska ambitionen är att följa den politiskt korrekta agendan och agera i egenskap av proglobalismens antipatriotiska propagandister.
  Synd på den unge Andrev Walden, vilken låtit sig förledas av den vilt grasserande pest vi bland annat känner som kognitiv dissonans, enär man tydligt förmärker att den förtappade upptågsmakaren har en utpräglad lingvistisk intelligens.
  Andreas.

 4. Från att ha varit en stat med relativt ordnat förhållande,enda sedan Bundesrepubliken instiftades l918,är landet Tyskland numera ett delat land.
  Merkel har lyckats att efter återförenandet 1990,skapa ett kaos utan like.
  Gröna och f.d. SED-kommunister från DDR har fått en vågmästarroll,utan att anstränga sig.Merkels dåraktiga politik med öppen dörr,för allt avskum från världen utanför sitt hemland har välkomnats.Dagligen ser man bevis för detta, i den än mer vinklade PK-pressen än vår inhemska !
  Såg i dagens utgåva i Berliner Morgenpost,en bild av storformat utanför den rödaste av röda teatrar i Berlin.
  ”Volksbühne” som de röda döpt den till,var ursprungligen en folkets teater med undantag av,en mörk period under Adolfs tid då namnet på denna centrala byggnad,var ”Horst Wessel-teatern”.Döpt efter en av kämparna för NSDAP som mördades av kommunister under 30-talet.
  I går firades någon speciellt vänstervridet,och då var som framgår av bilden, ”de stackars EU-medborgarnas” orkester naturligtvis inbjudna.
  Tja av det Tyskland som spåddes ljusnande framtid för 25 år sedan är inte mycket kvar idag,Landet sjunker liksom Absurdistan allt djupare ner i dy`n.
  https://img.morgenpost.de/img/berlin/crop211097841/7540935139-w820-cv3_2-q85/DSC0033-10035.jpg

 5. Socialdemokraterna med deras dåvarande representanter var nästan som en systerparti med Tyskland Nationalsocialisterna (nazisterna) .
  De såg upp till Hitlers politik. Vilket gör Löfvens uttalanden om Sverigedemokraterna än mer krystad och verklighets frånvänd.

 6. Och det är alltså PK-maffian som hävdar att (SD) har en historia med rasism och nazism..?

  Snacka om Fake news…!

Kommentera