Eldade upp hus och konst, erkände, åtalet läggs ned och gärningsmannen slipper straff

INRIKES. För drygt tre år sedan brann Grafikens Hus i Mariefred ned. Stora värden, både ekonomiska och konstnärliga gick till spillo. Byggnaden, en ladugård från 1700-talet samt ett stort antal grafiska verk av bland andra konstnärerna Karl Fredrik Reutesvärd och Axel Fridell förstördes. 

Efter en tids utredning greps och häktades några personer, tidigare kända av polisen, misstänkta för grov mordbrand.

En av dem erkände att han orsakat branden men det blir inget åtal. Branden orsakades av ett misstag, men inte tillräckligt grovt misstag.

Tre personer var på plats för att se om de kunde göra inbrott och hitta något värdefullt att stjäla. En av dem tände en cigarett, rökte och slängde den på marken, de såg att det började brinna men struntade i att ringa brandkåren och åkte därifrån. Nu har åklagaren beslutat att det inte blir något åtal!

Sveriges Radio 

17 thoughts on “Eldade upp hus och konst, erkände, åtalet läggs ned och gärningsmannen slipper straff

  1. grebom5 – Sweden – Retired male with more than 25 years experience of overseas work, mostly in Africa and Asia but also Europe. Convinced that Islam is a dangerous religion present in our time but still using medieval ways of practising their religion.
    gamgubben skriver:

    Absurdistan i sin prydno!

  2. Eva, finns det något annat parti än SD, de är åtminstone inte med och fattar dessa beslut som gör Sverige handlingsförlamat

  3. Menar du den kriminella Ygeman som inte gör rätt för sig, struntar att komma till rättegången, är det den typen, som Löfven valde till minister.
    Oj inte undra på att det ser ut så här i Sverige.
    Vilket moras.

  4. Inte alls förvånande när man ser att personen som är högsta hönset inte klarade av att komma till skott och ta ansvar för sitt boende och ekonomi redan som ung, med påföljden att andra hamnade skiten.
    Ygeman är en av de värsta bromsklossar som någonsin funnits i en regering och det säger inte lite med en regering fylld av så många inkompetenta och handlingsförlamade individer.

  5. Rättsväsendets alla delar … polis, åklagare, domstolar och kriminalvård visar tydliga tecken på ett nära förestående sammanbrott.

    Inrikesminister Anders Ygeman (S) har upprepade gånger sagt både i riksdagen och i media bl a SVT att regeringen har tilldelat Polisen miljarder kr i tilläggsanslag i sin budget för att möta behoven. Det är inte sant!

    Läs här hur kanslichefen för polisregion Stockholm beskriver situationen utifrån verkligheten. T ex. Det råder akut brist på pengar. I stort sett alla polisregioner räknar med ett underskott i år. Antalet våldtäktsärenden som läggs ned under 2017 har ökat till i snitt 13 per dag osv, osv.

    Delcitat

    Polisens extramiljoner åts upp av lån – tung chef larmar.
    Regeringens polissatsning på 700 miljoner kronor gick främst till civilanställdas löner och är redan slut. Trots tillskottet går samtliga polisregioner back. För att hålla budget skulle Stockholmspolisen behöva säga upp anställda.
    – Hur tycker du att det rimmar med de politiska ambitionerna? Inte alls, säger Jan Evensson, högt uppsatt polischef, till SvD.
    (Publicerat 18 juni 2017)

    Slut delcitat

    Läs gärna hela reportaget på länken nedan:

    Polisens extramiljoner åts upp av lån – tung chef larmar

    https://unvis.it/svd.se/polisens-miljardhal-vaxer–tung-poliskritik-mot-regeringen

    Skrämmande!

      • @ larsson

        I ett avsnitt i sin debattartikel skrev Eva Franchell följande i Aftonbladet för några dagar sedan:

        Delcitat

        Nu visar verkligheten att Sverigedemokraterna hade fel för flyktingarna kom och Sverige går bättre än någonsin.

        I går konstaterade finansminister Magdalena Andersson att regeringen 2017 lägger 30 miljarder mer på välfärden än 2014. Under nästa år kommer ytterligare minst fem miljarder att gå till välfärden. Sverigedemokraternas eländesbeskrivning håller inte längre.

        Slut delcitat

        Påståendet skulle behöva hårdgranskas. Både Franchell och regeringen skulle avkrävas konkreta faktauppgifter d v s redovisa krona för krona vad de bygger uppgifterna om överskott på:

        Så här skrev utrikesminister Margot Wallström (S) häromdagen i en kommuniké om Sverige ekonomi:

        Delcitat

        ”Svensk ekonomi är stark. Trots höga kostnader för invandring redovisade Sverige ett överskott i de offentliga finanserna under 2015 och prognoserna pekar på att överskottet förstärks till år 2020. Dessutom har Sverige under de senaste två åren haft en av Europas högsta tillväxttakter”

        Slut delcitat

        Hur stora i miljarder kr var de påstådda överskotten i de offentliga finanserna åren 2015 och 2016? Vi är nu vid halvårsskiftet år 2017 och man måste snart kunna visa hur det ser ut ekonomiskt i Sverige även vid halvårsskiftet.

        Att prognoser pekar på att överskottet förstärks till år 2020 är inte någon faktauppgift eftersom läget är osäkert och snabbt kan förändras / försvagas och vändas till stora underskott i stället.

        Man talar bara om överskott. Men det finns ju underskott, d v s områden som är i akuta behov av pengar för att samhället skall fungera tillfredsställande. Här några exempel på flera eftersatta områden i dagens Sverige:

        Försvarets upprustning (Anskaffning av materiel + värvning och utbildning av militär personal)

        Infrastruktur (Upprusta järnvägar, vägar, flygplatser, telekommunikationer & IT, bygga ut bredband mm)

        Vård, skola & omsorg (Höja kapacitet och kvalité genom att rekrytera och utbilda personal samt investera i nybyggnation. Allt för att ta bort köerna och minska det utbredda missnöjet. Sjukvårdsministern är för närvarande sjukskriven för utbrändhet )

        Pensioner (Särskilt till fattigpensionärer samt stänga skatteklyftan mellan alla pensionärer och alla löntagare som beror på att jobbskatteavdragen fortfarande lever vidare. Ju längre man förhalar detta desto fler gamlingar hinner avlida innan ekonomisk rättvisa skipas)

        Rättsväsendet (Inkl. polis, domstolar, kriminalvård mm. Ineffektivt och kraftigt underfinansierat)

        Bostadsbyggandet (Öka takten för att avhjälpa den svåra bostadsbristen)

        Detta var vad jag kunde komma på i all hast, men det finns naturligtvis mycket mer att nämna. Att finansminister Magdalena Andersson (S) repeterar sitt mantra om överskotten och visar stolthet varje gång hon nämner det är en falsk beskrivning.

        Sen har vi alla kraftigt ökande utgifter för kommuner och landsting när de efter de första två åren skall ta över försörjningsansvaret för alla nyanlända som beviljats uppehållstillstånd i Sverige. Det blir exempelvis kostnader till försörjningsstöd, bostäder, skolgång, hälsovård mm.

        Om alla behoven jag nämnt ovan skulle tillgodoses på kort tid … Ja, då skulle regeringens högt upphaussade tal om överskott på ett ögonblick vändas till ett mycket kraftiga underskott i statsbudgeten i stället.

        I förlängningen kommer samma sak att hända för kommuner och landsting när stödet från staten upphör efter de 2 första åren efter att flyktingarna kommunplacerades.

        Så läget ser inte alls så ljust och skimrande ut som sossarna Eva Franchell, utrikesminister Margot Wallström, finansminister Magdalena Andersson och hela regeringen vill påskina.

        Länkar här på Petterssons:

        Aftonbladet är en helt onödig tidning

        https://petterssonsblogg.se/2017/06/29/aftonbladet-ar-en-helt-onodig-tidning/

        Utrikesdepartementet sprider falska nyheter och skapar polarisering

        https://petterssonsblogg.se/2017/06/27/utrikesdepartementet-sprider-falska-nyheter-och-skapar-polarisering/

  6. Hur är det möjligt. Kan brottslingar fabulera hur de vill och bli trodda? Sitter det barn i domstolarna? Eller vad är på gång i Sverige? Alla dessa bränder, som misstänks anlagda, men ingen får någon klarhet i. Det framgår inte om de här gärningsmännen var invandrare/immigranter, men ett visst mönster, i bl.a. strafföljden tyder på det. Jag vill inte höra om allt förfall vind för våg. Kent Ekeroths brott var tydligen mycket allvarligt och skadade samhället mer om man jämför straffen och uppmärksamheten. Det gör ont, speciellt när man tänker på hur lång tid det är till nästa val, det kanske gör mer ont än Kent E:s örfil?

    • Det är ju bara för dig att klicka på länken här ovan så får du höra åklagaren mycket noggrant förklara hur han resonerat.
      Det handlar inte om en anlagd brand, det är litet komplicerat.

      Om personen ändå skulle haft ett straff går ju att diskutera.

  7. Som jag tidigare här har påpekat, så har de svenska rättsvårdande myndigheterna kollapsat.
    Dock icke så om du är svensk (dvs ursvensk) och har kört för fort.

  8. Hur grovt ska ett misstag va för att man ska bli åtalad ???
    Rättsskipningen i Sverige är ett grovt skämt handhas
    av tydliga pajasfigurer, men en eventuell lusing utdelad
    av en SD man , ja då blir det fart på pajasfigurerna??
    Då plötsligt finns det straffskalor?

  9. Uppriktigt sagt, jag begriper ingenting! Vad är det som händer i landet? Människor blir upprörda och har förhoppningen att SD skall återföra lag och rätt!

KommenteraAvbryt svar