Nyanlända behöver få undervisning på sitt eget modersmål


INVANDRING. Våren 2016 minskade andelen elever med godkända betyg över hela landet. En förklaring var att många unga ensamkommande flyktingar anlänt till Sverige och Göteborg och bara hade hunnit gå i svensk skola i max ett halvår.

Forskningen visar att utrikesfödda som anländer före skolstart lyckas bättre i skolan än de som anländer efter skolstart. En sammanställning från Göteborgs kommun från vårterminen 2016 visar exempelvis att 88,8 procent av de utrikes födda niorna, som invandrat före skolstart, klarade behörighet till gymnasiet. Motsvarande siffra för de som börjat svensk skola i årskurs 1-5 var 74 procent medan elever som börjat skolan i årskurs 6-9 landade på 30 procent.

Andelen nyanlända nior som gick ut med godkända betyg i år hamnar på 6,8 procent. 

– I Sverige utgår man ifrån någon form av svensk norm som funnits i flera hundra år och för att kunna fungera väl i skolan måste alla följa den. Men Sverige är inte samma land som för några år sedan.

Nyanlända behöver få undervisning på sitt eget modersmål eller det språk de talar bäst. Det är väldigt få skolor som erbjuder den tjänsten och det finns ett stort behov av studiehandledare på olika språk.

Läs artikeln på GP.se…

-Pettersson anser att någon är på rätt spår ”Nyanlända behöver få undervisning på sitt eget modersmål eller det språk de talar bäst”. Det är helt riktigt, men den undervisningen ska inte ske i Göteborg eller i Sverige utan i hemlandet. Det är bäst för alla parter…


10 responses to “Nyanlända behöver få undervisning på sitt eget modersmål

 • salrol

  Är de från vettet? Tillåter man undervisning på modersmål så kommer GARANTERAT ingen av invällarna kunna göras anställningsbara där det krävs svenska språket. En GARANTERAD väg mot livstids bidragsförsörjning. De invällare som är muslimer FÖRBJUDS ju dessutom av sina religiösa ledare att tala svenska eller över huvudtaget anpassa sig.

  En anledning till skolans misslyckande är alldeles för stor anpassning till nyanlända elever, i stället för att kräva av eleverna att de skall anpassa sig till Sverige och svenskarna, bl a språket. Och det är ENBART 5 minoritétsgrupper i Sverige som har rätt till modersmålsundervisning i sitt eget språk. Där ingår i princip inga invandrare.

  Gilla

  • naimlap

   Ännu ett av många (för många) bevis på swinjas låga IQ nivå. Det råder ingen tvekan om att, dumsvensken är jordens dummaste homo ”sapiens”. Om man kan räkna dem till den grenen av människor.

   Gilla

 • Trynbald

  Om politiker eller myndigheter fattar beslut så kan man ge sig fan på att det är precis tvärtemot vad jag tycker.

  Gilla

 • Argus

  Jag kan bara hålla med. De behöver undervisning på deras modersmål – i sina hemländer. Om detta inte är möjligt ska undervisning ske i Migrationsverkets regi och på särskild plats, i så kallade läger, för att förbereda dem för repatrieringen.

  Gilla

  • T

   Läger för asylsökare i Estland.

   Troligen har jag fått länken från Petterssons. Kanske bland kommentarer.
   http://www.youtube.com/watch?v=dR6iqSxXh9c

   Terrorstaten Sverige, under efterkrigstiden, har varit hemsk på ett slugt sätt. Staten har med olika administrativa styrmedel hindrat ordentliga, ambitiösa, Pursvenskar att få barn medan man föder upp mängder av fiendens barn. Både genom verksamhet i aprika och här hemma. / T

   Gilla

 • Adolf Nilsson

  Skall dom vara här skall dom lära sig svenska.Dom skall jobba så fort som möjligt,genom jobbet kan dom lära sig språket.Sluta att dalta med alla jävlar.Mvh Adolf

  Gilla

 • age

  En invällare, som säger att han/hon är hjärnkirurg och endast talar arabiska behöver alltså inte lära sig svenska. =
  Bara att börja operera – på arabiska.
  Eller, när ska invällaren lära sig svenska språket?
  Ska en arabisk läkare slippa svensk legitimation?
  Ska svenska legitimationen utfärdas på arabiska?
  Ska alla sjuksköretskor tvingas lära sig alla invällarspråk?
  Ska patienterna tvingas lära sig arabiska?

  Hur dum är den som föreslagit detta?
  Är det en invällare eller en muslim i regeringen?

  Gilla

 • Mary Agnes

  Och med ett sådant uttalande ERKÄNNER man att

  1) man har skapat främmande kolonier i Sverige och nu vill man permanenta det – what’s next? Nu när kolonierna metastaserat, ska kolonierna bli delstater i Sverige med egna lagar… nä visst, det har de ju redan. Sharia-poliser i Malmö kunde man läsa om härom dagen där de helt öppet fotograferat och instagrammar kvinnor i slöja som åt i dagsljus under ramadan…

  2) man säger att det är bättre för språkligt handikappade (kan inte/vill inte lära sig Svenska) att de bor i det land där de ”flydde” från.

  3) svenska är inte mitt modersmål, men jag fick lära mig den hårda vägen.

  Jag skulle ha svårt att gå i skolan i Iran…. kan inte ett ord och min klädsel hade nog stött på problem. Men jag tror inte att skolan i Irak hade låtit mig gå och erbjudit mig en skolgång helt på tyska och gå klädd i avklippta tajta jeans och en T-shirt.

  Problemet är enkelt att lösa: Lär dig SVENSKA, eller så dras alla bidrag in och du får ditt uppehållstillstånd indraget.

  STÄLL KRAV – för faaan. Svenska – eller inget.

  Gilla

 • gamgubben

  Är det inte lika bra att ta steget fullt ut, låt Sverige verkligen mångkulturellt.
  Varje land som har minst 10 personer bosatta i vårt land anses berättigade till att använda sitt modersmål, språket blir ett minoritetsspråk.
  Det torde utmynna i ca 150 olika språk i Sverige alla ska ha undervisning på sitt modersmål, all officiell information skall tryckas upp i 150 olika versioner. Alla med en mer än 10000 personers stor population ska ha laglig rätt till vad våra samer har idag. Alltså särbehandling parlamentsbyggnad o.s.v.
  Leve den verkliga mångkulturen!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: