Ryskt stridsflyg flög ”anmärkningsvärt nära” svenskt signalspaningsplan

FÖRSVAR. Ett ryskt stridsflygplan flög i måndags mycket nära ett svenskt signalspaningsplan över Östersjön. Händelsen får regeringen att kalla upp Rysslands ambassadör till UD. 

Det ryska flygplanet uppträdde på ett sätt som ”måste betraktas som anmärkningsvärt, bland annat var avståndet mellan flygplanen stundtals väldigt kort”, skriver Försvarsmakten i ett uttalande.

Om Försvarets signalspaningsplan

Nyligen flög ett ryskt jetplan en och en halv meter från ett amerikanskt flygplan över Östersjön, rapporterar Fox News.

Det ryska planet var ”provocerande” i sina flygmanövrar, enligt en amerikansk tjänsteman.

-Pettersson var inte med incidenterna så jag vet inte om det i själva verket var det amerikanska planet som flög nära det ryska…

10 thoughts on “Ryskt stridsflyg flög ”anmärkningsvärt nära” svenskt signalspaningsplan

  1. Provokationer åt något håll är aldrig bra, i sådana här sammanhang, men Sverige och Krigsmakten skall vara ärliga och säga som det är:
    Sveriges flygvapen provocerar, de också och har tradition i det då de sedan VK II:s slut både kränkt och provocerat Sovjet/Ryssland.

    Det har skrivits böcker om det. Dessutom var det en bidragande orsak till nedskjutningen av DC3:an och Catalinaplanet på 50-talet och allt har fortsatt på den vägen från båda håll under alla år.

    Svenska ubåtar kom att kränka Sovjetiskt vatten, likaså tvärtom. Och så vidare.
    Tyvärr.

  2. ”För bara några dagar sedan skickades svenska flygvapnets incidentjakt upp över Östersjön – för att möta världens största bombplan, ryska TU-160, som befann sig i internationellt luftrum nära Sverige”

    Om jag förstår det rätt så är det OK när Sverige gör det, men en provokation om ryssarna gör det. Nu framgår det ju inte hur nära det svenska jaktflyget var bombplanet. Men faktum är ju att bombplanet var på internationellt luftrum och utgjorde inget hot mot Sverige. Så lika för lika och Hultqvist ska göra somk Röde Börje, packa ihop och dra hem till Borlänge

  3. För egen del får Putins mannar mer än gärna patrullera av östersjön och notera vilka länders flygvapen som finns i luftrummet nära våra gränser.

KommenteraAvbryt svar