Nu har det hänt – en kollega har dött


POLISEN. För några dagar sedan dog min poliskollega Pierre Nilsson i tjänsten. Nu får det vara nog. Ansvariga för polisverksamheten måste ge oss de förutsättningar vi behöver för att kunna utföra vårt arbete säkert, skriver polisen Mimmi Ekfeldt i Expressen. 

Till Dan Eliasson och Anders Ygeman.
Jag skriver detta till er för jag anser att det är följden av beslut som ni tagit, som lett fram till att det som hände natten mot tisdag kunde hända.
Jag ber er att ändra på det som står i er makt att påverka så det snarast sker en förändring. Försök att i största möjliga mån förhindra att någonting liknande händer igen.
Jag jobbar i lokalpolisområde Ängelholm sedan 2008. Min huvudsyssla är att bedriva ingripandeverksamhet, det vill säga köra utryckning. Vi är ett relativt stort område med fyra kommuner. I området inkluderas två motorvägar vilka är tämligen olycksdrabbade, speciellt vintertid. Varje pass rullar det ut en (1) polisbil i utryckningsverksamhet, vi är alltså två (2) poliser som förväntas täcka detta stora område. Det är inte tillräckligt eller rimligt någonstans.
Vi har ofta lång framkörning till de ärenden som ropas ut från larmcentralen. Och det är inte sällan det saknas radiobilar som kan åka på högprioriterade ärenden i den takt de rings in. För varje gång det saknas bilar blir en allmänhet lämnad utan hjälp. Jag har svårt för att förlika mig med det.

Resultatet av nästintill obefintliga resurser och snedvriden statistik blir att ambitiösa och lojala poliser försöker räcka till ändå. Jag kan bara tala för mig själv när jag säger att man står på för att hinna mellan ärenden och man försöker effektivisera allt man kan för att räcka till. Innerst inne inser jag att man ju gör sig själv och sina kollegor en björntjänst eftersom att vår ledning då kan fortsätta att visa upp goda resultat, medan vi stressar vidare med mindre och mindre resurser till följd.
Men natten mot tisdag hände det som jag länge haft på känn. Det som inte fick hända hände. Och det berör mig mer än jag först förstod.
Jag och min kollega arbetade från klockan 22 till 07. Vi fick ett ärende med trafikolycka och smitning där vi även misstänkte narkotika-, alternativt vapenbrott. Med utgångspunkt av vad vi ansåg vara ett bra spårningsläge bad vi om biträde av en tjänstehund. Det fanns ingen hund i tjänst i nordvästra Skåne. Det fanns heller ingen ledig hundresurs i vare sig övriga Skåne eller Halland. Vi blev informerade om att en hundpatrull från Kristianstad var budad. Vi tilldelades insatskanal 33 men under tiden vi fick klart med kanalen ringde jag personligen upp hundföraren. Han hette Pierre och lät otroligt trevlig, driven och vänlig. Jag drog ärendet för honom och han meddelade att han skulle köra från Karlshamn. Framkörningstiden visade, enligt bilens GPS, vara 2 timmar och 15 minuter. Han skojade lite om att han skulle försöka köra in lite tid, men vi enades om att han skulle ta det försiktigt med anledning av vilt.

Dödsfallet har drabbat mig hårt, eftersom jag länge haft en känsla av att någon skulle kunna mista livet till följd av polisens omorganisation. Att godhjärtade, lojala poliser utsätter sig för så stora risker att de till och med förlorar livet för att ställa upp för andra kollegor och allmänhet. Man känner sig tvungen att gasa på för att hinna. För att man vill göra skillnad.
Radioutropet kom om den voltade polisbilen, vår körsträcka dit kändes som en evighet, våra obesvarade utrop på insats 33 om att vi var på väg så fort vi bara kunde för att hjälpa, tystnaden och stillheten som rådde när vi väl kom till olycksplatsen.
Bland alla blinkande brandbilar, ambulanser och polisbilar var det enda jag hörde tjänstehunden som gnydde inifrån den demolerade polisbilen. Allt rullas fortfarande upp om och om igen i mitt huvud.

Någon måste ta ansvar för att det som hände kunde hända – och framför allt måste förändringar ske så att det aldrig händer igen. Det kan inte bara avfärdas med att varje förare bär ansvar för sin egen körning. Detta kunde varit vem som helst då majoriteten av alla poliser är otroligt lojala. Det måste förbyggas så det aldrig händer igen.
Det flaggas på halv stång, skickas hjärtan och styrkekramar, men nu måste något göras. Nu får det vara nog. Ge oss tillbaka de förutsättningar vi behöver för att kunna utföra vårt arbete på ett säkert och professionellt sätt. Rimliga transportsträckor, rimligt med personal. Öppna ögonen för verkligheten och ställ inte in skärpan på statistik som man valt att vinkla på passande sätt för en ickefungerande verksamhet.
Med önskan om förändring och upprättelse för min kollega Pierre Nilsson med tjänstehund.
Pierre blev bara 37 år gammal.
Värna om de goda och lojala. Gör svensk polis till något att vara stolt över igen. Fotfolket är fantastiskt, men från er, högsta ledningen, finns det mycket mer att önska.
Låt denna så fruktansvärt onödiga olycka bära med sig något annat än sorg.
Inga fler tomma ord och löften, utan börja i stället att arbeta för en förbättring. I dag.

Mimmi Ekfeldt
Polisinspektör, lokalpolisområde Ängelholm


25 responses to “Nu har det hänt – en kollega har dött

 • Ygeman: Ingen akut polisbrist, nu stor polisbrist i Stockholm i helgen | Petterssons gör skillnad!

  […] än i hela övriga Norden och antalet kriminella och kriminella områden blir fler och fler, stora delar av vårt land är obevakat bara för att nämna några […]

  Gilla

 • Är Ygeman värre än Arnstad och Lindberg? | Petterssons gör skillnad!

  […] än i hela övriga Norden och antalet kriminella och kriminella områden blir fler och fler, stora delar av vårt land är obevakat bara för att nämna några […]

  Gilla

 • Ulrika Bergström

  Tyvärr!

  Skriv, skriv och skriv. Det hjälper inte dugg. De som kan styra och avhjälpa detta bara gäspar.
  Alla poliser!! Sätt ner foten och säg: Vi kommer inte i morgon under alla dessa förutsättningar som nu råder!! ALLA stannar hemma. Vad ska de göra då?? Ska de dra flera tusen inför rätta för arbetsvägran? Just det!!!! Låt ansvariga ta smällen!!! Sedan,: vad hände egentligen vid denna tragiska olycka där Pierre dog? Vem orsakade olyckan? Vem kom på fel sida av vägen, eller vem körde för fort? Var det bara en ren olyckshändelse? Vem gör fel? Läs då återigen ovanstående!!!

  Gilla

 • Billy Boy

  Stefan Löfven (S) – Lovar polisen tillräckliga resurser (efter mordet på Alexandra i HVB-hemmet i Mölndal i januari 2016)

  Det finns ingen kris inom polisen, sa Stefan Löfven (S) i sept. 2016.

  Gilla

 • Torleif

  En död polis 🙂 Ha, ha, ha…

  Gilla

 • Lena

  När en ungdom kastar sten på ambulanser då är han inget offer , han är en brottsling.
  https://detgodasamhallet.com/2017/06/17/det-slarvas-med-klassanalysen/

  Gilla

  • Stenbock

   Lena:
   Vet att du liksom jag, håller dig informerad via olika europeiska dagstidningar.Har inte du också märkt hur det som nu sker i sin linda i Sverige,sedan år tillbaka skett/sker i alla länder som berikats av islamistiskt drägg ? Detta exakta mönster av brottslighet,och angrepp på olika myndigheter,kan inte vara en ren tillfällighet.
   Vill öppet påstå att detta är styrt av ett islamskt terrorstyre.
   En bild från dagens BZ visar hur det ser ut idag i en av Berlins stadsdelar efter nattens randaler:
   http://origin.hubber.me/wp-content/uploads/2017/06/berlin-friedrichshain-randale-in-520×293.jpg?b34a6e

   Gilla

   • Lena

    Stenbock
    Då för 30 år sedan så kunde jag i olika europeiska länder se vartåt det skulle gå galet, försökte att tala med släkt och vänner, de ville inte tala med mig……….de tyckte samtliga att jag var allt fult som slutar på —ist, då började jag skriva istället.

    Det känns inte det minsta skönt att mina tankar som jag formade efter att inte vara turist utan permanent boende och mamma, yrkesverksam samt gäst i de olika länderna med (långhistoria av utomeuropeisk invandring) nu är där i samma folks samhällen ( mobbarnas) och så länge som bidragen öses över problemen så ökar eländet !

    Det finns nu även hotet att om bidragen inte kommer så blir det våldet som talar sitt grymma språk. Precis så illa ser det ut utifrån min erfarenhet.

    Gilla

  • Stenbock


   Bilden ovan från dagens Morgenpost visar hur en av gatorna i centrala Berlin ser ut,efter att packet av kommunister,islamister och andra anarkister,ser ut dagen efter.Trots att det finns ett uppbåd med polis i staden kan ordningsmakten inte längre hindra dessa vandaler.På nytt skadas polis-,ambulans- ,och brandpersonal av skurar med gatsten,som kastas mot dem.

   Gilla

 • Stenbock

  En tragisk händelse,när som nu en arbetsolycka kostar liv….Vi som läser de ocensurerade fria sidorna,har sett denna utveckling som skett senaste åren,inte enbart inom polisen.Överallt skall ”sparas in”, för att de höga herrarna i toppen ,skall kunna föra över insparade medel för deras importerade avskum…
  När samtidigt framkommer,att hundratals välutbildade poliser med många tjänsteår bakom sig beslutar,att upphöra med polisyrket måste mycket inom kårens ledning gå/vara fel.
  Kan det möjligen ingå i Eliassons/Ynkeman & Co strategi,att avskaffa hela polisväsendet ? På så sätt underlättar man ju ytterligare,för den islamska invasionens övertagande av styret !!!!!

  Gilla

 • Grune

  Ni har förutsättningar! Ni har tjänstevapen, använd dom!!!!!!!!!!

  Gilla

  • Christer

   Precis!
   Det är bara för 1000-tals poliser att tåga upp till Rosenbad och nacka – avrätta avskummen på samma sätt som man gjorde i Rumänien med Causchesco. Fast här måste de ta med familjerna Bögier, Wallenbög, och ”eliten” inom ”rätt”väsendet, frimurarna och många många fler. För min del rör det mig inte i ryggen om de som försvarar denna skit och jobbar för det genomruttna systemet dör. Däremot de som skadas och dör hjältedöden när de genomför utrensningar av avskummen som förgiftar vårt land ska hyllas som hjältar, få statyer resta över sig etc.

   Gilla

  • Fredde

   Då blir de ju bara anmälda.
   Det ska f-n vara polis och inte få utöva sitt yrke på grund av en nolla till högsta chef och en nollkoll-minister som bestämmer…

   Gilla

 • Fredde

  Ja, detta är sorgligt. Inte bara för de berörda och närmaste, utan för hela Sverige där samma sak händer – poliser blir allt färre och finns allt längre från.

  Jag läser idag:

  Polisstation i Kista kan stängas

  Enligt flera poliskällor kommer Järvas
  enda polisstation med all sannolikhet
  att läggas ner.

  I Järvaområdet ligger Rinkeby, Tensta
  och Husby, områden som polisens
  nationella operativa avdelning (Noa)
  betraktar som ”särskilt utsatta’.

  Polisstationen i Kista ligger centralt
  och enligt poliskällor har stationen
  varit välfungerande. Polisen i Kista
  kommer nu att flyttas till Solna.

  -Att vi kommer närmare medborgarna
  kan man slänga i väggen, säger en
  polis som vill vara anonym.

  Gilla

 • Hans Nilsson

  För att få till en förändring inte bara för polisen krävs det att fotfolket reagerar med kraft. En bra början kan vara till valet 2018. Men tyvärr mina förhoppningar är inte stora att de konflikträdda gummiryggarna med gamnacke som är en stor del av det Svenska folket förstå hur illa ställt det är i vårt land. Så länge det finns psykofarmaka i form av pengar på kreditkortet att ta till när sanningen börjar göra sig påmind är det bara att shoppa runt lite för att döva den värsta ångesten.

  Gilla

 • ruben

  Gripande hur polisen utsätts för ovärdig behandling av sin egen myndighet, som indirekt kan bli orsaken till tragiska dödsfall. Ytterligare en av de ansvarstagande lojala poliser, som försöker förklara deras hopplösa arbetsförhållanden pga bristande resurser. Vad är det med Sverige och dess tondöva polismyndighet?

  Gilla

  • ruben

   Samma mönster, som när MSB lade ned forskningen om Islamisternas samhällshot, just för att Islamgrupper och vänster med inslag av hot kritiserade dem hårt. De som i forskningen var hoten blev tydligt bekräftat och bevisat. Hoten påverkade MSB så att den forskningen stoppas. Det skulle förstås ha identifierat alla hotfulla kritiker, registrerat dem i ett ”hotregister” och hållit stränga förhör och eventuell utvisning eller fängelse för aktiv farlig samhällsfientlighet. Den forskning de bedrivit om Islamhoten skall förstås upp på dagordningen som det mest akuta åtgärderna. Men inte då. Vilket hån mot Sveriges befolkning. Ungefär som Polismyndigheten sköter sin poliskår. Förräderi och nonchalans mot Sveriges befolkning. Det räcker och är nog!

   Gilla

 • age

  Jag har däremot svårt att förstå att individer, som Eliasson och Ygeman kan spela ett så tydligt falskspel, som de gör.

  Dessa individer gör sken av att representera vårt land, Sverige.

  Resultatet av deras ”arbete” visar dock motsatsen.
  De står tydligt inder påverkan av ockupationsmakten, islam.
  Detta bevisas av många handlingar, ett viktigt exempel är att de inte utlyser undantagstillstånd och tar tillbaka makten över alla ”no-go zoner.
  ”No-go zonerna” är områden i vårt land, Sverige, som är ockuperat av invasionsmakten, islam!

  När kommer invasionsmakten att ockupera Riksdagshuset?
  Sekten, islam, invasionsmakten har ju redan tillträde till huset.

  Jag är rädd!

  Gilla

  • Albert

   Någon läkare borde ställa en diagnos på honom (Ygeman), särskilt som han numera börjat titulera sig ”Sverige”. Något ju även Löfvén gjort tidigare med sitt ”Sverige har varit naiva”. Frågan är då om han syftade på sig själv eller Ygeman?
   Det hela är mycket förvirrande! ; https://nyheteridag.se/ygeman-sverige-underskattade-hotet-fran-den-valdsbejakande-extremismen/

   Gilla

  • Suzie

   En av rövarna i den kriminella 7 klöverligan ,inrikesminister (st)ygeman blåste en byggfirma på hyran då han hyrde en villa av företaget.(St)ygeman bedrev kollektiv där utan husägarnas vetskap,förstörde en hel undervåning med sina ligistkompisar,han vägrade betala och göra rätt för sig,inställde sig inte ens i rätten,och den fulingen förstörde ekonomiskt livet för byggföretagets ägare.Nu 25 år senare så säger (St)ygeman så här:

   ”Vad skulle du vilja säga till snickarna i dag?

   – Jag hoppas att de ska kunna lämna en händelse som hände för 25 år sedan bakom sig, säger Anders Ygeman.”

   Så talar en sann psykopat!

   https://unvis.it/expressen.se/nyheter/snickarnas-miljonskulder-25-ar-efter-braket-med-ygeman

   Gilla

 • Mm

  Det här är inte rätt, FEL, FEL, offra inte era liv, på politikens altare. Skitstövlarna i ledningen som beslutar om era begränsade resurser tänker bara på sig själva, förmåner, att synas i TV soffan. Ffa han som brukar kräkas på det mesta, knulla i Bangkok.
  R.I.P

  Gilla

 • Tussilago

  Pierre, vila i frid
  💜💜💜
  Till alla er poliser som slutar på grund av orimliga arbetsförhållande samt inkompetent ledning, D. Eliasson och A. Ygeman, vill jag bara säga….
  Ni har min fulla förståelse!!!
  Mvh! Jill

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: