Gripen E har flugit för första gången

FÖRSVAR. Försvars- och säkerhetsföretaget Saab genomförde idag en lyckad första flygning med nästa generations stridsflygplan, Gripen E. 

Klockan 10:32 torsdagen den 15 juni lyfte Gripen E för första gången. Flygplanet startade från Saabs flygfält i Linköping, med en testpilot från Saab. Premiärflygningen genomfördes i de östra delarna av Östergötland och varade i 40 minuter. Under flygningen kontrollerades flygegenskaper och grundläggande systemfunktioner. Landstället fälldes även in och ut.

– Flygningen gick smidigt och jag känner mig givetvis väldigt glad och nöjd nu. Flygplanet uppförde sig precis som förväntat och som vi har sett i våra simuleringar tidigare. Accelerationsprestandan är imponerande, säger Marcus Wandt, testpilot, Saab.

– Idag har vi för första gången flugit detta stridsflygplan, som är av världsklass. Vi gjorde det dessutom med en fullt ut kvalificerad mjukvara för det revolutionerande avioniksystemet. Detta kommer att ge våra kunder ett framtidssäkrat flygplan. Nu fortsätter vår flygprovverksamhet och under 2019 påbörjar vi leverans till både vår svenska kund FMV och Brasilien, säger Jonas Hjelm, Senior Vice President och chef för Saabs affärsområde Aeronautics.

-Pettersson ser att 60 plan av typen Gripen E som det svenska flygvapnet beställt beräknas kosta 35,6 miljarder kronor. et är oerhörd mycket pengar. Ungefär vad de 35.000 ensamkommande “barnen” som kom 2015 kostar under ett år…

SAAB

 

Här har vi den äldre Gripen som ska ersättas om några år…

Här har vi en nostalgitripp. -Pettersson gjorde lumpen i flygvapnen och arbetade med 32 Lansen…

14 thoughts on “Gripen E har flugit för första gången

 1. Det är många länder som har obligatorisk värnplikt. Muhammed A från Syrien smet iväg från värnplikten i sitt hemland som desertör. Vad ska vi göra med en sån?

  Att man inte kunnat göra en asylbedömning trots två år i Grekland är märkligt.

 2. Amerikansk teknologi som vi svenskar kan vara stolta över, funkar mot 3:e världen länder, men inget mot det tilltänkta målet ryssarna. Skrattretande.

  Vi kan lika gärna ställa oss som en SAAB

 3. Om SD får styra Sverige så kommer vi att ha nytta av detta fina plan.
  Om SD inte får styra Sverige så kommer muslimerna att ha nytta av detta fina plan!
  Men då måste muslimerna spara några otrogna, ickemuslimer, som kan flyga planet.
  Hjärntvättade muslimer har väl ingen möjlighet att klara något sådant.
  Jo, visst ja, Mohammed Atta kunde ju styra ett plan mot ett mål.
  Eller var det allah som styrde?

 4. Dom ger mej ingen oro för att mina familjemedlemmar skall angripas rånas eller våldtas på stan. Väl investerade pengar så långt.

 5. Det går även åt kulor och krut till plåtfåglarna , och med den kostnaden är frågan om försvaret har råd att beväpna dom .

  • Dom kan göra som Tyskarnas ekonomi tillåter, dom skriker pang vid övningar, eftersom dom inte har råd med lösa skott, eller riktiga.

 6. Sverige utvecklar toppmoderna vapen för försäljning. Men vad har man kvar? – Inte ens värnplikt!

 7. Så länge sverige är en sattelitstat till monstren i Washington kan jag inte känna någon glädje för detta. Gripen kommer endast användas för ondska.

Kommentera