I Sverige går det inte att dra in medborgarskap, men i Norge, Danmark, Finland går det bra…

MEDBORGARSKAP. Inför valet 2010 gick moderaterna till val på en politik som krävde väsentligt hårdare invandringspolitik med självklara förslag som: Sverige som invandrarland måste se sanningen i vitögat.

 • I Sverige gäller svensk lag.
 • Medborgarskap som getts på felaktiga grunder, exempelvis genom falsk identitet, hot eller mutor ska återkallas.
 • Den som får avslag på sin asylansökan ska inte kunna stanna kvar i landet.
 • Utländska medborgare som dömts för grova brott ska utvisas.
 • Invandrare ska inte ha rätt att fritt välja bostadsort.
 • Tillräckliga kunskaper i svenska måste bli obligatoriskt.
 • Vägen till Sverige kan inte enbart bygga på asylsökande och deras anhöriga.

Som ni vet gick det bra för Moderaterna i valet, de fick drygt 30 procent av rösterna och bildade en alliansregering. Men i stället för att infria sina vallöften ovan gjorde regeringen Reinfeldt upp med Miljöpartiet om invandringspolitiken och lämnade gränserna i princip obevakade.

Nu hoppar vi till nutid, i veckan släppte Rättsmedicinalverket i Sverige sina första åldersbestämningar av så kallade ensamkommande flyktingbarn. 76 procent av de undersökta visade sig vara vuxna och ha ljugit om sin ålder och kanske även identitet och bakgrund.

Det väckte naturligtvis frågan om dem som redan fått asyl och uppehållstillstånd. Har de också ljugit? Svaret är givet, några av dem har givetvis ljugit, kanske många men den svenska regeringen tänker inte riva upp de uppehållstillstånd som fattats på felaktiga grunder, sade finansminister Magdalena Andersson under en frågestund i riksdagen i torsdags.

– När man har fått ett beslut så gäller det. Och har man fått asyl, ja då har man rätt att stanna i Sverige, svarade Magdalena Andersson när hon utfrågades av Sverigedemokraternas Paula Bieler.

Den svenska regeringen påstår att det inte går att dra tillbaka medborgarskap, men det går i andra demokratiska länder och enligt Europadomstolen.

I Norge har Migrationsverket, UDI, dragit tillbaka både medborgarskap och uppehållstillstånd som beviljats till somalier som fuskat med sina id-handlingar. UDI hade granskat ett hundratal personer som uppgett att de kommit från Somalia. Granskningen visade att flera av dem egentligen kom från grannländer som Djibouti, varför deras uppehållstillstånd drogs tillbaka.

Mahad Abib Mahamud, kom till Norge år 2000, fick medborgarskap 2008, skaffade familj och jobb och skötte sig men när det efter 17 år kom fram att han ljugit så var det tack och hej. Han fick dessutom permanent inreseförbud rapporterade Aftenposten.

 

Enligt norska UDI kan det finnas olika orsaker till att ett medborgarskap dras in, däribland nya uppgifter om en persons identitet. Förra året drog Norge in 65 medborgarskap och i januari sade UDI att man utreder ytterligare 500 medborgarskap som kan dras tillbaka.

Sverigedemokraterna är idag det enda parti som driver att även ett svenskt medborgarskap ska kunna upphävas om det beviljats på felaktiga grunder.

-Pettersson menar att SD borde driva det kravet hårdare, så att det även omfattar dem som kanske är födda eller uppvuxna i landet men åker till Mellanöstern för att slåss för terrororganisationer.

Självklart går det att dra in medborgarskap om man vill, finns det någon lag som hindrar så ändrar man lagen. Det är åtta år sedan moderaterna hade det som vallöfte…

Kastas ut – ljög vid asylansökan 2002

Bokhandlaren blir av med sitt medborgarskap

Europadomstolen: det är rätt att ta medborgarskapet för islamister

Medborgarskap dras tillbaka

19 thoughts on “I Sverige går det inte att dra in medborgarskap, men i Norge, Danmark, Finland går det bra…

 1. De som ljög kan skickas hem pga följande:
  ”Medborgarskap som getts på felaktiga grunder, exempelvis genom falsk identitet, hot eller mutor ska återkallas.”

  I fall M. Andersson säger annat då följer hon inte lagen i landet. Var god och tillrätta henne.
  Tack!

 2. Det ät för att i svergie är regering och politikere ”kjöpta” av Iran och Saudi arabien.
  Altså kriminälla som demonterar ner svergie och forstör den svenska befolkningen med sin ”kärlek” till Islam.Svergie är ju det mest pathetiska landet i världen.Dom bringer ”hotet” inn till svergie och säger att det är Ryssland som hotar?Hur korkad kan en ledare och en förebild vara?

 3. Här kommer det snart bli möjligt att till och med dra in medborgarskapet för svenska politiker och journalister. Saker kommer att förändras fort när bollen fått upp farten.

 4. Och glöm nu alla ni som tänkte rösta på SD inklusive mig så tänker SD föreslå en moderat regering, de skulle varken stödja sossar eller moderater SD, i så fall så är det ett svikar parti som stödjer moderater som tillsammans med sossarna har ställt till röran som är i vårt fosterland

  • Visst gäller det att ha en levande tro (om SD). Men vad är alternativet inför valet (och efter)? AKB är inte min smak, men att ersätta henne innan valet medför att fler m-väljare går till c, kd och lib än de som går till sd. Kd sannolikt under 4 % och hoppas, hoppas även mp. Cs och Libs väljare stannar hos matte och husse som väljer att promenera med den röde taxen, som för övrigt är en ras som rasar.
   Birgitta Olsson är blodhunden som ser sin chans. Med fyra damer på valdagen kan det bli fyrtal i damer som tar hem potten. Östermalmsråttan (knähund) som flyttat in från landet ser sin chans att präda den stora tyska tiken (synonymt ord hynda) vid de alltför ofta förekommande europeiska hundparaderna. Jag tror på den starke ledarhunden Husky med namnet Jimmie och blir inte förvånad om det spannet kommer först i mål. Men, pokalen får Jimmie inte eftersom alla de andra blir knähundar till den röde taxen som har flera tikar vid sin sida som alla bjäfsar strunt.

 5. Svenska politikers signum är flathet, flathet och ännu mer flathet.
  Vi vill inte ha en regering, som målmedvetet arbetar på att utplåna sitt eget folk!

 6. Körkort på falska grunder kunde man visst dra in i alla fall, alltid något 🙂

 7. Man kan slå fast en gång för ALLA 7 Klövern går ej att lita på de är kappvändarpartier hela bunten.

 8. Som vanligt, när det gäller politiker, är det mest bara prat och stora ord.
  Handling och agerande är det mera tunt med.
  Det gäller ju i första hand för dem att få vara kvar i närheten av köttgrytan och då måste de först kolla med media, om det de tänker göra är OK.
  Därför är det som det är i Sverige just nu.

 9. Beslut om medborgarskap är ett myndighetsbeslut. Myndighetsbeslut går att ändra.

 10. I våra grannländer så har vi riktiga politiker som inser att de är valda av allmänheten och ska företräda deras intressen.

 11. Vad berikarkramarna inte fattar,är att de som ljuger sig in i Sverige alltså är kriminella och som sådana ska behandlas som kriminella.
  Inte som offer och hjältar.

  För vad blir annars följden?
  Ingen bryr sig om lagar och regler.

  Man kan strunta i trafikregler, göra inbrott när det passar, dödar nån man inte gillar.. allt i samklang med de nya reglerna som verkar gälla i Sverige.

 12. Varför alla blattar viftar utomlands med svenska pass?
  Jag vill tillägga att jag aldrig samtalat med en intelligent blatte . Allmänbildningen är brutalt låg i jämförelse med den svenska.
  Och min uppfattning är tyvärr att de flesta är arroganta okunniga dryga skitstövlar som trots detta tycker sig vara förmer. Inavel måhända.

 13. envis kommunist kvinna på SU som föreläser i offentlig rätt har hittat på att det inte går att återkalla, trots att domarna i EU-DOMSTOLEN funnit det ok t. ex. för terrorister med EU pass.

 14. Moderaterna ljög då och de ljuger nu. De kan möblera om hur mycket som helst i sitt parti, det kommer inte att hjälpa. Samma folk som då förutom quislingen Reinfeldt, så att hålla sina vallöften är väl inte aktuella vid detta val. De kan vara tacksamma om de uppnår 4% och får sitta kvar i riksdagen.

Kommentera