Misstron mot medier är inte så konstig


MEDIA. Invandring är det ämne där mediekonsumenterna litar minst på medierna, enligt en ny undersökning. Mer än hälften av svenskarna anser att svenska medier inte säger sanningen om samhällsproblem förknippade med invandring. Samtidigt är folk som röstar vänster mer benägna att lita på journalisterna, enligt en ny bok från Institutet för Mediestudier.

”Misstron mot medier”, heter studien som redovisar resultat från SOM-undersökningar som visar att svenskarnas förtroende för journalister är på en bottennivå – åtminstone när det gäller rapporteringen i ämnen kopplade till invandringen.

Institutets föreståndare Lars Truedson nämner vissa av fynden i en debattartikel i Dagens Nyheter som ligger bakom betalvägg men som den intresserade kan läsa HÄR.

Studier som läggs fram i boken visar även att rödgröna väljare har störst förtroende medierna, medan förtroendet är lägre bland alliansväljare – och lägst bland SD:s sympatisörer. Kanske inte så konstigt när man vet att drygt 80 procent av journalisterna sympatiserar med de röd-gröna. 

Truedson, som tillhör de 80 procenten av journalisterna som har vänstersympatier har dock en viss självkritik. Han konstaterar att det nu är ”dags att på allvar diskutera” huruvida journalisterna åsidosätter den så kallade konsekvens­neutraliteten i sin rapportering kring ämnen som rör invandringen.

-Pettersson är inte speciellt förvånad, jag minns Metros kampanj för invandring, knappast konsekvensneutral journalistik…

…vi har också Sveriges Radio som öppet erkänner att de gör agendasättande journalistik tvärtemot deras uppdrag. Vi har också Peter Wolodarski, chefredaktör på DN som utan att rodna säger att hans tidning ska satsa mer på så kallad agendasättande journalistik.

Medierna och journalisterna erkänner alltså öppet att de vinklar, filtrerar och ljuger för att påverka och sedan är de förvånade över att människor inte litar på dem, inte så konstigt att Forskning visar: Journalisters hjärnor sämre än vanligt folks


9 responses to “Misstron mot medier är inte så konstig

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: