SVT har dubbla budskap: de nyanlända är välutbildade och outbildade

INVANDRING. Språkintroduktion har blivit ett av gymnasiets största program, med 36.000 elever, men för många är det svårt att hinna lära sig tillräckligt mycket för att hinna gå klart gymnasiet, och nästan en fjärdedel av eleverna står utanför både studier och arbete efter några år.

Nästan var fjärde elev som började på språkintroduktion 2011 var varken i studier eller arbete fyra år senare, enligt statistik från Skolverket. Det handlar bland annat om elever som blivit för gamla för gymnasiet eller som inte har fått uppehållstillstånd och som därmed är utestängda från SFI, svenska för invandrare och Komvux.

Men två av tio lyckades lära sig svenska och få tillräckliga betyg för att klara ett vanligt gymnasieprogram.

– För dem som klarar av det är det förstås en jättebra prestation, säger Anna Österlund, enhetschef vid Skolverket. – Vi ska ju inte sticka under stol med att det är en stor utmaning om man kommer och kanske har en kort skolbakgrund.

– Pettersson undrar hur SVT ska ha det? För mindre än två år sedan vräkte det in välutbildade till Sverige, de nyanställda höjde till och med genomsnittsutbildningen i Sverige, nu låter det helt annorlunda.

Från juni 2015

27 thoughts on “SVT har dubbla budskap: de nyanlända är välutbildade och outbildade

 1. Enhetschefen inom Skolverket, Anna Österlund, hemfaller åt det infantila prefixet ”jätte” och generas ej heller över att begagna sig av eufemismen ”utmaning”, vars konsekventa nyttjande i dessa sammanhang borde kriminaliseras.
  De korrekta uttrycken för den massiva migrantinvasion för vilken vi aldrig varit kapaciterade, torde snarast beskrivas som påfrestningar och belastningar av sådan omfattning att det utgör ett direkt hot mot välfärdssamhället.
  Andreas.

 2. Det enda rätta vore att pensionärerna gick man ur huse och gick upp till sina respektive kommunalhus och gjorde klart för dom att f.o.m. i dag betalar inte vi någon skatt om ni inte kastar ut alla utomjordingar.

 3. SVT, politiker och annat löst folk ändrar väl på begreppen allt som det gagnar syftet med att propagera för mer islamsk invandring.

 4. Jag antar att en del som kommer hit är välutbildade och andra outbildade.

  Hur snabbt de lär sig svenska beror på åldern, ju yngre ju lättare att lära sig ett nytt språk.

   • Tony
    Det är detsamma som den giriga nomenklaturan- världen, där man skor sig på andras bekostnad och helt utan skrupler, för man saknar utbildning och uppfostran !
    Trasiga människovrak de där !

   • Hur kan det komma sig att nästan ingen av er har ett enda argument här?.

    Om jag skriver något så självklart som att det kommer både högutbildade och outbildade så kan du väl istället skriva att du tycker annorlunda och varför.
    Lyssna på en partiledardebatt eller debatt över huvud taget så kan du höra hur folk för fram olika åsikter.

    Att fråga vilken värld jag befinner mig i är bara trams.

  • Mia: Vad politikerna säger är en sak, verkligheten en annan.

   Åtskilliga gånger har det visats att merparten inte någon utbildning alls, att många inte ens gått ut grundskolan, de som börjar en utbildning här inte slutför den.
   Svenska myndigheters fjäskande gör att de inte sporras att lära sig svenska. Istället är det svenskarna som ska ”utbildas”, och allt mer information trycks på arabiska osv.

   Jo, det finns visst de som är utbildade, men i många fall är det mygel då de har falska intyg.

   Å andra sidan är ju svenska myndigheter inkonsekventa då de kastar ut dem som sköter sig, som har acklimatiserat sig, medan de kriminella stryks medhårs och kallas ”offer” och får stanna trots våld och övergrepp.

 5. En kristen person frågar: ”-Vad skulle Jesus gjort i denna situation?”

  En svensk röd/grön frågar: ”-Vad skulle Erich Honecker gjort i denna situation?”

 6. 17% har kanske grundskola, men denna grundskola motsvarar vad läroplanen kräver att man vet i årsklass 4.

  Jobbat som sjuksköterska kan betyda att dom jobbat i ett fältsjukhus uder inbördeskrig med noll utbildning, och enbart ”hands on” information hur man kan hjälpa till att rädda liv under väpnad konflikt.

 7. Beträffande ”välutbildade” så har vänsterextrema SVT naturligtvis samma uppfattning som ”husse” nämligen Stefan Löfven (S).

  https://petterssonorg.files.wordpress.com/2017/01/lc3b6fven-utbildning.jpg

  Att SVT nu råkade avslöja att nästan var fjärde nyanländ elev har stora problem att klara språkintroduktion och misslyckas också med att få några jobb … Ja, det får väl betraktas som ett fatalt misstag SVT gjort i sin annars konsekventa, skönmålande, falska och snedvridna vänster-propaganda.

  • Har Stefan Löfven själv gått ur grundskolan?
   Svårt att tro när man hör honom prata?

   • Ja, han har tydligen gått ut grundskolan och studerat lite till. Detta hämtat från regeringens hemsida:

    Utbildningar

    Fackliga utbildningar
    Socialhögskolan i Umeå, 1,5 år
    Svetsutbildning
    Ekonomiskt gymnasium, 2 år
    Grundskola, 9 år

    http://www.regeringen.se/49baf5/contentassets/c11ee65fedd64251af731f7d59c7b390/cv-stefan-lofven.pdf

    Men det är i tunnaste laget för att som statsminister kunna leda landet mot framgångar.

    Vi ser ju utvecklingen så här långt och det pekar ju tydligt på att Löfven och hans övriga ministrar leder Sverige mot undergång i stället.

  • Ett kul TV program vore om näsapan Löfven hade spelat ensamkommande barn i Iran och börjat tigga bostad, utbildning pengar och pass mm.

  • Den blicken säger allt om när tomheten ekar, gode tid rädda vad som räddas kan av landet Sverige !

 8. Jag antar att detta endast är en provokation.
  Vi lyckas ju inte ens lära invandrarna vårt språk.

  Hur skulle analfabeter från afghanistan och somalia kunna klara av att läsa till läkare och civilingenjör?

  • För vilken, som helst asylant, skulle det inte vara någon svårighet.Med endast två korta ord från asylanten ”Allah akbar” och den röda mattan rullas genast fram och högsta betyg kommer på posten. Idag vid ett tillfälle när jag gömt avstängningsknappen råkade jag lyssna till en swinja, som hade till uppgift att, ljuga och schönmale ett litet ensamkommande ”barn” på ett flygplan till sin ankomst stad Malmestan.. Svinskan var inte enbart dum utan en mycket sjuk människa.”me da mucha pena de todas estas chanchas”! – Det gör mig ont om alla dessa grisasuggor, som har fått i uppdrag att, till den milda grad misshandla sanningen. Det är mycket värre än vad det var i DDR, USSR. Jag tror att, t.o.m. N Korea ligger i lä. Som Julia Cesar skrev VÄRLMÄSTARNA. Det stämmer ingen kan slå swinja när det gäller röv slickning. Där är vi de givna mästarna.

 9. Som vanligt när det gäller propagandamaskinen SVT serverar man som vanligt mest lögner. Dvs Fake News och inget annat.

 10. Man undrar när just detta vansinne ska upphöra egentligen.
  Sverige verkar ha oändligt med resurser för att agera härbärge åt varje lycksökare i världen.
  Vissa har inte här att göra då de inte passar in.
  Kvittar hur mycket utbildning de har.
  Judar, svenskar, slaver, iranier, germaner, sydeuropeer osv kan det här med att plugga. De övriga nej!

  Sanningen är den att de flesta inte har den intelligensen som krävs för att klara en akademisk utbildning, särskilt de afrikanska invandrarna som har en iq kring 80.

  Så invandrande människor som inte kan anpassa sig står alltså högre i kurs än mig, som offrat 12 år av mitt liv till att försöka få så bra betyg som möjligt för att kunna äntra en drömutbildning på universitetet (som jag för övrigt inte kom in på).

  Däremot så minns jag inte när Jag fick ett enda dugg från staten senast utan motprestation.

  De har ont om pengar när det rör svenskar.

  Mer bekymmer och lidande för vanligt folk.

 11. Tilltagande kompetensregn

  Den andra myndigheten som hanterar utländska examina ser samma utveckling. Hos Socialstyrelsen, som har hand om legitimationsyrken som läkare och tandläkare har ansökningarna också ökat kraftigt. Bara mellan 2013 och 2014 ökade ansökningarna där med 36 procent. Socialstyrelsen fick nyligen mer pengar av regeringen för att snabbare kunna ta hand om utländska examina. På UHR ser man inga tecken på avmattning i det kompetensregn som just nu faller över Sverige.

  – Vi är fortfarande inne i ett läge där det ökar, säger Lars Petersson.

  • Frågan är inte hur många ansökningar som kommer IN, utan hur många blir GODKÄNDA….
   Finns en bra serie, hör & häpna, på SVT som heter ”DOLD” där finns den ena hårresande historien efter den andra. Bla en afrikansk man som påstod han var sjuksköterska med falska intyg, en man som gjort teori provet för körkort ca 60 ggr…. en man med falskt läkarleg jobbar som ”läkare” m.m m.m m.m

   • PS. Finns en öppen sida på Facebook där du kan köpa allt från pass till läkarexamen…

  • Grava språkproblem i vården har funnits under mycket lång tid i Sverige. Inte bara i sjukvården utan också i hemtjänsten, äldreomsorgen o s v. Både jag själv och mina anhöriga och vänner har drabbats mycket svårt. Läs SR-reportaget nedan:

   Delcitat

   Språket skapar problem i vården
   (Publicerat onsdag 27 januari 2010)

   Socialstyrelsen slår nu larm om att allt fler läkare är för dåliga på att prata och förstå svenska. Lukman Ersan som själv kom till Sverige som 18-åring och som sedan dess utbildat sig till läkare, håller med om att många av hans kollegor inte är tillräckligt bra på svenska.
   Problemen med att läkare inte kan tillräckligt bra svenska ökar, har Socialstyrelsen påtalat för regeringen. SKL ska titta närmare på frågan.
   -Det händer allt oftare att det uppstår fel i vården på grund av att läkare från andra länder inte kan kommunicera på ett fullgott sätt, säger Karin Hedner, tillsynsläkare på Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Malmö, till Dagens Medicin.

   Slut delcitat

   Fortsätt att läsa och även lyssna på ljudfilerna på länken nedan:

   http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=159&artikel=3401511

Kommentera