Byggboom

Det byggs som aldrig förr, men ändå räcker inte bostäderna till alla.

I kommun efter kommun byggs nya bostäder och nya bostadsområden växer upp. Så också i vår. Jag hade gärna velat publicera detta i lokaltidningen, men vet att delar av texten är för känsliga för läsarna att ta del av. Där av blir det en något längre text här istället.

Behovet av bostäder är stort, men också intresset av att locka till sig nya invånare. Det kan vara bra och givetvis är en befolkningsökning att föredra framför en befolkningsminskning. Det gäller dock att de nya invånarna är skattebetalande och inte bidragsberoende sådana. Effekten om så inte är fallet kan bli förödande.

Just nu lever vi en bubbla, där det är fördelaktigt att bygga, där behovet av nya bostäder är stort, där räntorna är låga och där vi just nu befinner oss i en högkonjunktur av sällan skådat slag. Dessutom finansieras kommunerna för sina kostnader efter 2015 års asylkaos.

Fast en bubbla spricker lätt och då sker det ofta med en knall. 2018 har staten slutat att skjuta till kommunerna för 2015 års asylkaos och då är det de själva som får stå för hela kalaset med allt vad det innebär. Efter en högkonjunktur kommer en lågkonjunktur och frågan är inte om den kommer, utan när. Räntorna kommer att stiga och i.o.m. detta blir det inte lika gynnsamt för byggbolag, bostadsbolag och bostadsbehövande.

Vi har sett det förut och i grannkommunen där man rev ett stort antal bostäder under förra krisen, talas det nu åter vitt och brett om nya bostäder och bostadsområden.

Det finns också andra aspekter på detta med bostäder och längtan efter nya skattebetalare. Vi ser det inte minst i vår kommun. För varje nytt bostadsområde som byggs, kryper man närmare välkända turistattraktioner och välbesökta naturområden. Vi har redan sett hur delar av den långa och populära Sörmlandsleden fått ge efter till förmån för välbeställda medborgare som vill kunna se vatten från tomten. Det finns också en landsbygd som i decennier fått se skolor läggas ned, butiker slås igen, arbetstillfällen försvinna och kommunikationer försämras. Av detta har också befolkningsutvecklingen stannat av och på sina håll minskat. Allt ska ske i centralorten och dess närhet. Landsbygden är som blindtarmen för våra politiker. Alla vet att den finns där, men ingen vill egentligen ha den.

En annan aspekt med mindre städer som växer stort, är att småstadscharmen som lockat många försvinner. När äldre och charmiga bostäder rivs och ersätts av nya och moderna komplex, försvinner det charmiga som de facto lockat människor till den lilla staden. Där asfalt och betong ersätter gräs och buskar, är man snart förvillande lik vilken storstadsförort som helst och varför ska då storstadsbor lockas att installera sig i dessa mindre städer?

Med en ökad befolkning följer också andra mindre roliga baksidor. Ju större städerna blir, ju fler av samhällets mörka sidor lockas att dra sig dit. Där människor finns, finns pengar att tjäna och inte minst då på de förtjänster som kallas ljusskygga.

Sverige ska växa, men inte så fort som nu skett, sker och väntas ske. Städer ska öka och inte minska sina befolkningar, men inte på bekostnad av landsbygden och de grönområden som är så viktiga för människors välmående.

Lagom är bäst och det gäller bostadsbyggandet och befolkningsökningen. Är allt lagom uppbyggt blir inte fallet lika hårt när bubblan väl spricker.

De här frågorna med landsbygdens förfall och kommunernas förmåga att bygga bort all charm och alla gröna ytor intresserar mig. För exakt två månader sedan skickade jag därför ett mejl till samtliga gruppledare för riksdagspartierna i kommunen. Jag ställde den enkla frågan om hur partierna lokalt ser på utvecklingen och kommunens uppenbart genuina ointresse för landsbygden och framtidens satsningar.

Två månader sedan och bara två av de åtta tillfrågade har bemödat sig med att svara. Det är Moderaternas och Kristdemokraternas gruppledare. Från de övriga har det varit tyst och det tänker jag ta med mig till valrörelsen när jag tänker befinna mig bland valstugorna och ställa frågor, om bl.a. kommunpolitikernas syn på landsbygden i vår lilla del av Sverige.

9 thoughts on “Byggboom

 1. Svennes religion är att fixa bostad till gruppvåldtäktsmän & pirater från Adenviken

 2. Ja nu byggs det bostäder åt alla utom Svenskarna. Men vi skattebetalare skall naturligtvis stå för hyreskostnaden till bla muslimer vilka många av dom som aldrig kommer att arbeta men bidrag o pension. Livet ut den Svenska modellen enligt Stefan……….

 3. Jag förstår inte varför en befolkningsökning någonsin skulle vara bra! Alla gånger när det har gått som bäst för Sverige är när befolkningen har minskat! Visst, det kan ha gått bra för Sverige någon gång när befolkningen har ökat, men detta är ingenting som har varat särskilt länge och alltid efterföljts av ett ras!

  • Ras ifieringen att alla som kan klia sig på pungen i Afrika ska anses vara Svenskar och ”ha rätt till bostad” enligt socialtjänstlagen.

 4. En byggboom men med flest minustecken, att bygga bostäder
  till människor som lever av bidrag är knappast en god affär
  utom för hyresgästen? Att idiotin inte stannar där ser man
  när flera städer till ex. Lund Och Malmö köper bostadsrätter
  till folk som inte har några inkomster utöver bidrag, detta är
  inget annat än en spottloska mitt i ansiktet på Svenska ungdomar
  som särbehandlas och blir förbigångna av ”minusfolket”.
  Jag hoppas att dessa ser till att rösta ut skitstövlarna i politiken
  vid nästa val.

  • Man skulle kunna tycka att, det är så, som du skriver att, svenska ungdomar skulle känna sig förbigångna. Men riktigt så är det inte, Jag misstänker att, det är precis tvärtemot. Om man studerar bilder från demonstrationer ute i landet så är de flesta deltagare och gaphalsar svenskingar och tillhör de sju sjuka. Vad, som än händer i Svenstia tycks de ha ett mycket starkt förtroende för dessa magiska ”stearinljus”, som tänds på alla håll och kanter. På andra håll i världen är det ungdomen där går i bräschen för att. få ändring till stånd. Men, så är inte fallet i detta lilla lustiga land utan här är det ett litet antal pensionärer, som står upp mot galenskapen. Medan den yngre generationen sjunger asylantismus lov!

 5. När fick du gratis boende senast?
  När fick ungdomar gratis boende senast?
  En god vän köpte en ny fin och dyr bostadsrätt , och till hennes förvåning flyttade en zigenarfamilj på ca 10 personer in våningen ovanför och ett nedgånget knarkarpar i lägenheten bredvid.
  I nästa trappuppgång flyttade ett par somaliska storfamiljer in.
  Min vän blev förtvivlad men svaret när hon klagade blev bara :
  Vi måste väl hjälpa dom som har det svårt.

  Hur är det möjligt? Jo kommunernas socialbostäder räcker inte alls till. Man köper allt fler bostadsrätter till sina ”flyktingar” socialfall och andra gratisboende.
  Byggarna vill bara snabbt sälja alla dyra nya lägenheter.

  Kolla alltid noga före köp så du inte åker på ditt livs blåsning.
  Äger kommunen några lägenheter, har kommunen köpt några lägenheter, har byggaren lovat kommunen att få köpa några lägenheter?

  • Jag skulle inte köpt en bostad idag med tanke på stundande kris… Bättre hålla fast vid hyresrätten & låta barnen bo kvar, hur illa det än är för alla parter. Vi lever i en mycket märklig tid…. Då rätt är fel & fel är rätt, där sant är falskt & falskt är sant…. Inte konstigt att folk är förvirrade & rädda!!!

Kommentera