Nyanlända får dubbla bidrag – behöver inte betala tillbaka


INVANDRING. I glappet mellan att en asylsökande fått uppehållstillstånd och fram till det att olika bidrag börjar betalas ut, får den nyanlände ekonomiskt stöd som inte behöver betalas tillbaka. Effekten blir att dubbla bidrag betalas ut i onödan.

Nyanländas bidrag från Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan betalas ut retroaktivt, även för de månader då personen erhållit kommunalt försörjningsstöd. Inga system ska möjliggöra dubbla bidragsutbetalningar, istället ska vi ha strukturer för människor som leder bort från bidrag till egen försörjning. De dubbla bidragen är orättvisa. Gör om försörjningsstödet till förskottslån.

Tilliten till våra skatte- och välfärdssystem bygger på att medborgarna kan lita på att pengarna används effektivt samt att systemen bygger på rimlighet och rättvisa. Det är därför en självklarhet att bidrag inom det svenska socialförsäkringssystemet inte ska betalas ut dubbelt för samma period. Om misstag skett, ska återbetalning ske från den som erhållit mer av vår gemensamma kaka än vad som var avsett.

Men inom ett område förekommer ändå dubbla utbetalningar. Det är i det glapp som uppkommer när en asylsökande fått uppehållstillstånd och fram till det att de olika bidragen börjar betalas ut. Dessa bidrag omfattar etableringsersättning, etableringstillägg och bostadstillägg via Arbetsförmedlingen samt bostadsbidrag, barnbidrag och flerbarnstillägg från Försäkringskassan.

För att de nyanlända under den tiden ska klara sitt uppehälle går kommunen in och ger ekonomiskt bistånd som inte är återbetalningsskyldigt. Det innebär att nyanlända, när de olika bidragen väl börjar betalas ut, får retroaktiv ersättning för samma period de haft försörjningsstöd.

Utbetalning av kommunalt bistånd sker vanligtvis under några månader, och en uppskattning som vi gjort med hjälp av Stadsförvaltningens siffror visar att det för Stockholms kommun rörde sig om 21 miljoner kronor i månaden till nyanlända under år 2016. Det rör sig således om stora summor av skattebetalarnas pengar, som utan grund skänks bort istället för att användas till att täcka verkliga behov. Det är inte ett ansvarsfullt sätt att handha våra gemensamma pengar.

Läs mer på Dagens Samhälle…

-Pettersson är inte förvånad -flatheten med andras pengar har inga gränser…


22 responses to “Nyanlända får dubbla bidrag – behöver inte betala tillbaka

 • nosferatu

  Man börjar förstå varför regeringen vill höja skatterna.

  Gilla

 • Kurt

  Precise det pratade en kille från Eritrea om som är timanställd på Hemtjänsten för mig igår. Han förklarade för mig hur man som Asylant kan få maximalt bidrag. Bla. Sa han så länge han inte ta fast anställning kan ha plocka ut div. bidrag. Det bara ringde i öron på mig. Hans sista ord i ämnet ”Man måste se till att man få det bästa för sig”. Nästa gång han kommer ska jag försöka att spela in det och återkommer.

  Gilla

 • Lena

  Carina -Fina
  Det enda sonm kan få oss att fortsätta att skriva ………………..är att DE hatar oss !

  Gilla

 • ruben

  Tydligen är det Svenska fattiga som konserveras i utanförskap. Man kan undra om det finns en lömsk taktik bakom eller vad är det? Svenskar gillar demokrati och är vana att vänta på nästa val, men när man överskridit all anständighet… förlossningar i bilen, nedlagda vårdplatser, nedlagda vårdavdelningar, kommuner köper upp bostäder och ger bort till fd. flyktingar där ena hälften inte kommer att jobba närmsta 9 åren och andra hälften inte kommer att jobba alls fram till en godtyckligt beräknad pension som de aldrig tjänat in.

  Gilla

 • Jhonsson

  Sverige i ett nätskal.
  Ett land som styrs av dårar.

  Gilla

 • Levande tro

  För jävligt med dessa bidrag till invandrare och för jävligt när Jimmy Åkessons svärmor som blev politisk vilde och inte ville lämna riksdagsplatser när Jimmy sa till henne. Hon har lyft 64500 kr i månaden i flera år utan att lyfta ett finger för . Det enda riksdagspartierna är överens om är sina egna skyhöga bidrag. Det är ena jävla skojare alla politiker oavsett partifärg dom tänker bara på sig själva. Jag har tänkt rösta på SD men nu är jag så jävla trött på alla skojare

  Gilla

 • Stenbock

  Tänk om våra egna fattigpensionärer skulle få dubbelt utbetalt. Hade dessa också fått behålla pengarna ? En dum fråga,naturligtvis hade man begärt tillbaka dessa…..om så med fogdens hjälp ! 😦

  Gilla

  • Lena

   Stenbock
   Min käre vän………….Sverige är ett MINNE blott, må den ”som kan ta landet av daga” !
   Landet kommer inte ens att vara i historien, kanske en ”Miss Universium” eller någotv annat / annan vackert allt kommer att ingå i soras imperium!
   Den fule f*n.

   Gilla

   • Lena

    Då menar jag någon MELLANÖSTERNTYP / halvfigur som med mammons hjälp har förfört en vacker svenska !

    Gilla

 • Peter Skoglund

  Gillar att tidningen Dagens Samhälle verkligen låter debatten komma till tals, på ett normalt och demokratiskt sätt.

  Till skillnad mot vad AB, DN och Expressen presterar.

  Gilla

 • Lena

  OT
  De förbaskade muselmanerna håller oss ockuperade från att tänka på de som……..inte tycker om muselmanerna ……men inte om oss heller!
  Vi är dömda !

  Gilla

 • Argus

  Dubbla bidrag ger de med godhetsundrrskott dubbel eufori. Kan nog behövas då dessa, enligt Karl-Olov Arnstberg, upplever sig mindre goda än genomsnittet och därför måste posera i godhet.

  Gilla

 • pettersonaxeagentlemansgentleman

  En strategisk misshushållning med den svenska statens finanser i akt och mening att med alla till buds stående medel befrämja den arbetsskygga importen, vars enda motivation till närvaron på dessa nordliga breddgrader är det övergenerösa bidragssystemet, de friktionsfria infiltrationsmöjligheterna, samt det internationellt beryktade och gynnsamma kriminalklimatet. Ett bedrägeri initierat av makteliten och dess ekonomiska brottslingar i den humanitära stormaktens feministregim!

  Som tack för att vi skattebetalare möjliggör detta vanvettiga slöseri har vår tillvaro i flera avseenden begränsats och försvårats och man kan med största fog fråga sig hur länge denna kostnadskrävande självdestruktivitet skall tillåtas fortgå.
  Andreas.

  Gilla

 • perarvidsson

  Nä som nån sa, det är ju inte riktiga pengar det är ju bara skattepengar.

  Detta är ju förskingring som politiker och tjänstemän ska åtalas för.

  Gilla

 • ulsansblogg

  En liten resumé vad det gäller den turbulenta veckan som gått.
  Kommande veckor kommer vi få åse ett ytterligare ras i förtroende vad det gäller det politiska etablissemangets tillkortakommanden.
  https://ulsansblogg.wordpress.com/

  Gilla

 • ossie

  Men är du svensk så ska du jagas till gravens rand om du fått nåt felaktigt.

  Gilla

 • Lena

  Pettersson
  Hur orkar du ?????

  Gilla

 • Carina-Fina

  Jag orkar inte mer. Jag har just sett svt:s nyheter om hur mest synd det är om alla andra – precis som alla andra kvällar. Än om dom som betalar med blod svett och tårar – jag lägger mig ner och dör.

  Gilla

  • Lena

   Carina-Fina
   Du är inte ensam ,om det hjälper !
   Jag är också förtvivlad !!

   Gilla

  • Tussilago

   Carina-Fina
   Jag har för längesedan slutat titta på propaganda organet & håller mig till div fria medier på Youtube tex RedIceRadio. Är det någon serie som tex ”Fallet Kevin” kan man titta på playlist gratis via datorn, dessutom slipper du betala för övrigt elände 😀

   Gilla

   • Tussilago

    Carina-Fina
    ”Playlist” blev fel det ska vara svt play, även de andra kanalerna har play utbud 😀

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: