Pensionslavinen – uppföljningen


Längst ned på sidan kan ni läsa Johan Westerholms uppföljning av hans, med egna ord, mörkaste inlägg han publicerade. Tro mig, uppföljningen får er att drömma fler mardrömmar.

Johan Westerholm på Ledarsidorna kallar artikeln för den mörkaste som har publicerats på sidan.

Dessa ord gör knappast att man möter dagen med ett brett leende. Vi som har följt Ledarsidorna under en längre tid vet att Westerholm publicerat många dystra bilder av Sverige och att han haft kusligt rätt i sina spådomar (baserade på kontakter han har i den politiska och diplomatiska världen). Vad handlar då denna mörka artikel om? Jo, våra pensioner.

Den 12:e maj publicerade tre forskare en rapport om betydelsen av ålderssammansättningen på de som väljer att migrera till Sverige. Studien visar att en stor del av de som kommer hit efter det att de fyllt 40, aldrig kommer att arbeta och därmed aldrig kommer att betala skatt till vår gemensamma välfärd.

”Resultatet visar att andelen personer som migrerar till Sverige efter fyllda 40 har ökat under de senaste decennierna, och att stora andelar av dessa aldrig kommit in på arbetsmarknaden överhuvudtaget”

Westerholm tar fasta på studien och belyser de konsekvenser detta kan få på svensk ekonomi och i synnerhet pensionssystemet.

Alla med lite intresse och kunskap vet hur dagens pensionssystem är uppbyggt, kontra det som Göran Persson avskaffade 2005. Dåvarande pensionssystem byggde på de 15 bästa inkomståren. Det nuvarande bygger på ett snitt av 40 yrkesår. En rejäl skillnad som innebär att vi måste jobba längre och spara vid sidan om de pengar som avsätts av arbetsgivare och staten.

”Jag är säker på att det vi gjort inte kommer att vara populärt om 20 år när de som går i pension ser vad vi gjort”.

Så sade vår dåvarande statsminister i en intervju och följde upp detta med att…

”Nu har vi ett system som är knutet till den ekonomiska utvecklingen och demografin, och nu har vi framför oss en period då vi åldras som nation”

Westerholm ser problemen när garantipensionen går in och finansierar alla de som inte uppnått 40 yrkesverksamma år. Det kommer att slå mot både staten, pensionssystemet som sådant och också samhällsekonomin när köpkraften hos denna stora grupp minimeras. Redan idag vet vi att antalet utlandsfödda utan arbete är skrämmande stor och inte blir det bättre av att hundratusentals anhöriga väntas hit inom ett par år, många av dessa har säkerligen passerat 40 och kommer aldrig att bistå till vår gemensamma välfärd och pensionssystem.

Johan Westerholm med sina kunnighet och insyn i den politiska sfären ser dystert på framtiden. Borde då vi se ljusare på den?

Ledarsidorna

Jag vill avsluta med en vädjan och en fundering, baserat på dessa ord ur studien.

”Att ingen svensk studie tidigare undersökt sambandet mellan ålder vid migration och arbetsintegrering är något som förvånar forskarna”

Förvånar det er? Nej, givetvis inte. Vi vet alla varför detta inte tas upp i partiledardebatter eller valrörelser. Vi vet alla varför svensk media inte tar i frågan ens med tång. Vi vet alla vad detta beror på, eller hur?

Därför ska ni visa Johan Westerholms artikel för vänner, bekanta och arbetskamrater. Skicka gärna en insändare till lokaltidningen, till fackförbundens medlemstidningar och till era lokalpolitiker. Ställ frågan hur de tänker hantera detta framöver och om man ämnar ta upp den i valrörelsen 2018. Be om en återkoppling, oavsett vilket svar ni får och oavsett om mottagaren tänker agera eller kasta er fråga i papperskorgen.

Uppföljningen – ”Samhällskontraktet vi ärvde”

Jag tänker inte göra en större analys av texten. Den får ni läsa själva, men ni ska få en kort aptitretare som säkert får er att sätta kaffet i halsen.

Den studie som nyligen publicerades och som Johan Westerholms förra inlägg bygger på och de tre forskarna bygger främst sin studie på den migrantvåg som kom till Sverige i samband med Balkan-kriget.

De som då kom från länderna i forna Jugoslavien, kom från kulturer lik vår egen. De religiösa, etniska och kulturella skillnaderna var få. Dessutom hade de en utbildningsnivå som inte var långt efter den svenska. Trots detta har många av de som då kom från Balkan haft svårt att etablera sig på arbetsmarknaden. De migranter som kommit till Sverige sedan Alliansens migrationsuppgörelse finns INTE med i studien i någon större utsträckning.

Westerholm skriver att 90-talets politiker efterlämnade ett stressat samhällskontrakt till oss som idag finansierar välfärden och han fortsätter…

”Förutsättningarna för dagens migranter som helhet, de som kommit sedan 2011, är ännu sämre än för de som vi fick i arv av våra föräldrar”

Framtiden är därför skrämmande, mycket mer skrämmande än vad någon velat tillkännage. Frågan återstår således. Varför tas inte denna studie upp i nationell media och i de politiska debatterna?

Ledarsidorna

Studien finns för övrigt att ladda ned här. Den är på engelska och i pdf-format.


13 responses to “Pensionslavinen – uppföljningen

 • Mia

  De så kallade fattigpensionärerna kommer att bli färre i och med att svenska kvinnor idag jobbar så mycket mer än tidigare.
  Men fattiginvandrarna kommer att bli desto fler eftersom många inte hinner jobba i 40 år.
  För övrigt borde alla som kan ha ett eget sparande till sin pension för att öka på ålderspensionen.

  Gilla

 • Erik Bergman

  Politikernas pensioner fraan stat, landsting och kommun bör anpassas till det allmänna pensionssystemet, saa att inte de ansvariga för pensionsproblemetsjälva slipper undan konsekvenserna av sitt handlande.

  Gilla

 • finnjävel

  Det blir nog många som kan investera sina pensionspengar i en månatlig glasstrut – det är ungefär det vad de kommer att räcka till.
  I stället för pensionering så får vi jobba så länge benen bär en och då de ger upp så får man krypa till ättestupan för att inte ligga samhället till last.
  Så – fortsätt att rösta på sossarna och miljöpartiet!
  Jättebra!

  Gilla

 • Galten

  Framtida generationer kommer med all säkerhet att ha sin pension tryggad, det kommer de här ”ljushuvudena” att se till. Det är i vart fall vad som utlovats av fullkomligt kompletta idioter.

  http://static-cdn.sr.se/sida/images/87/1713724_1200_675.jpg?preset=article

  Gilla

  • Sven-Erik

   @Galten, Go bild med det exotiska inslaget som brinner för nykter trafik. Absolut rätt – Ingen sprit vid ratten bara katt 😑.

   Gilla

 • angelicaplacet

  Journalisterna måste väl stå för ett av de stora sveken mot samhällsmedborgarna att de inte utförde granskning av makten som är en journalists huvuduppgift.

  Gilla

  • ann-Charlotte löwgren

   Ja och nu för tiden är ju journalister utbildade vid folkhögskolor. Ett flagrant exempel på detta är vår högt ärade Försvarsminister Hulqvist som inte ens gjort lumpen. Överbefälhavare Michael Byden har krävt 2 miljarder mer i försvarsanslag men där stöter han på patrull

   Gilla

 • Billy Boy

  I den ”solidariska” sosse-styrda Stockholms kommunen:

  Delcitat

  Pensionärer har inte råd att köpa mat

  De ideella verksamheterna i Stockholm upplever att läget blivit så allvarligt att många äldre inte ens har råd att äta. Andelen fattiga pensionärer i Stockholm blir allt fler. För många har det blivit så illa ställt att de inte ens har råd att köpa mat. Räddningen för många har blivit ideella hjälporganisationer.

  Köttbullar, potatismos, lingonsylt och gröna ärtor. Tjugo kronor och då får gästerna kaffe på maten. Elisabet Servaeus är en av alla de pensionärer som den här dagen besöker Stadsmissionens äldrecenter i Stockholm för att få sig ett mål mat. Hon är också en av landets drygt 231.000 pensionärer som idag lever under fattigdomsgränsen.

  – Man får gå tilll Stadsmissionen där man kan äta för 20 kronor. Annars hade jag aldrig klarat mig. Det hade jag inte gjort, säger Elisabet Servaeus.

  Slut delcitat

  (Publicerad redan 21 juli 2016 d v s för snart ett (1) år sedan och läget har inte förbättrats)

  Läs vidare och kolla SVT-videon på länken nedan:

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/pensionarer-har-inte-rad-att-kopa-mat

  Gilla

 • age

  Hur många av ”87%:arna förstår vad de ställt till med?

  Min uppfattning: Inte många!

  => Vi måste göra Sverige svenskt igen om Sverige ska förbli Sverige!

  Gilla

 • Billy Boy

  Delcitat från artikeln i Ledarsidorna:

  ”Studien från Göteborgs universitet visar att en stor del av de personer som invandrat till Sverige efter fyllda 40 ALDRIG KOMMIT IN PÅ DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN”

  Men Stefan Löfven (S) upprepar ideligen sitt genomfalska mantra:

  ”Därför det blir en förtjänst för samhället lite längre fram”

  Gilla

 • Nisse

  Alla problem som har Sverige har i dag och i framtiden är 7klöverns massimport där den största delen kommer att leva på skattebetalarna resten av livet…………

  Gilla

 • compulsoryunion

  Allt i världen har lägre rang jämfört med att socialister ska få hit fler som röstar vänster till varje pris.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: