Regeringen uppfyller trippelmördaren Salibas önskemål


INVANDRARVÅLD. Livstidsdömde trippelmördaren Martin Saliba, som flydde hem till Libanon i samband med rättegången mot honom, kommer inte att avtjäna sitt straff i Libanon i stället för i Sverige.

Kriminalvården hade föreslagit att Saliba skulle avtjäna straffet där, eftersom Libanon vägrat att lämna ut honom till Sverige. Men regeringen har valt att inte ansöka om så kallad överföring av straffverkställighet. Anledningen är att Saliba vägrar gå med på att avtjäna straffet i Libanon.

– I vårt ärende har vi varit i kontakt med Martin Saliba och fått uppgiften att han motsätter sig ett överförande. När den dömde då är svensk medborgare och motsätter sig åtgärden så kan man inte överföra straffverkställighet, säger Gustaf Marteleur på justitiedepartementet till P4 Väst.

Martin Saliba dömdes, tillsammans med sin bror Mark Saliba, till livstids fängelse för ett trippelmord i Uddevalla i mars 2015.

-Pettersson undrar vad Martin Salibas önskningar har för betydelse. Han har fått sina chanser i livet. Nu sitter han i varje fall inlåst i Libanon, där det så småningom ska hållas en ny rättegång.

TIDIGARE 2016-12-07. Kriminalvården: Låt Saliba avtjäna straffet i Libanon

INVANDRARVÅLD. Den dömde trippelmördaren Martin Saliba bör få avtjäna sitt livstidsstraff i Libanon, dit han flytt. Det föreslår Kriminalvården till regeringen, rapporterar SVT Nyheter Väst.

– Det är ett udda ärende, men det är under beredning nu, säger Cecilia Riddselius, chef på Justitiedepartements centralmyndighet, till SVT. Saliba har tillsammans med sin bror dömts för tre mord i Uddevalla i mars förra året. Brodern avtjänar sitt straff i Sverige.

-Pettersson tycker det är en bra tanke, och av humanitära skäl borde vi även skicka Martins storebror Mark Saliba dit så han får lite sällskap. Dessutom borde regeringen verka för att alla brottslingar med utländsk bakgrund får avtjäna sina straff i respektive hemländer, också av humanitära skäl.

De som dömts till fängelse och utvisning, ska om det inte är möjligt att låta dem avtjäna straffen hemma låsas in under enklast möjligast förhållanden. Det finns ingen anledning att kosta på rehabilitering för dem som ändå ska åka hem.

TIDIGARE 2016-11-23. Martin Saliba kan dömas i Libanon

Den dömde trippelmördaren Martin Saliba kan dömas enligt islamiska sharialagar i Libanon. Det rapporterar SVT Väst. Saliba är dömd för att tillsammans med sin bror Mark Saliba ha mördat tre personer i mars 2015.

svt_saliba

Han har flytt undan det svenska rättsväsendet genom att ta ta sig till Libanon. Landet har inget utlämningsavtal med Sverige, vilket tidigare uppgavs som en anledning till att landet inte ville lämna ut honom. Men nu har SVT tagit del av ett brev som Libanons justitieminister skickat till det svenska justitiedepartementet och Kriminalvården.

I brevet hänvisar Libanon till sin egen civilrättsliga lagstiftning och till sharialagen. Eftersom Saliba vid sidan av sitt svenska medborgarskap också är libanesisk medborgare ska han dömas enligt landets lagar, står det i brevet.

-Pettersson tycker det verkar en utmärkt lösning i detta fall. Offrens familjer kan kräva öga för öga – tand för tand.

UPPDADERAT: Martin Saliba ska inte dömas enligt sharialagar, det uttalandet berodde på en felöversättning. Saliba är åtalad i Libanon enligt libanesisk lag och det kanske räcker bra. Dödsstraff finns på straffskalan men har inte används på många år. Straffet för mord brukar ligga på minst 20-25 år och jag har en känsla av att Libanons fängelser inte håller samma standard som svenska…

TIDIGARE 2016-11-16. Libanon vägrar lämna ut Martin Saliba

Libanesiska myndigheter kommer inte lämna ut den efterlysta trippelmördaren Martin Saliba. Det meddelade polisen i dag.

Martin Saliba dömdes till livstids fängelse av hovrätten. Martin Saliba valde att medverka vid stora delar av förhandlingarna i hovrätten. Men den sista rättegångsdagen meddelade han via sin advokat att han var sjuk.

Det var då flydde han utomlands.

-Pettersson säger att det är ingen större förlust men eftersom Libanon får bistånd av Sverige så borde en uppgörelse kunna göras. Sverige fortsätter att betala bistånd och Libanon låser in Saliba så han av humanitära skäl får avtjäna sitt livstidsstraff i att arabiskt fängelse på hemmaplan, givetvis av humanitära skäl…

 

TIDIGARE 2016-09-26. Trippelmördaren Martin Saliba gripen i Libanon

Martin Saliba, som dömdes för trippelmordet i Uddevalla i mars 2015, har gripits i Libanon. UD bekräftar för tidningen att en internationellt efterlyst man i 25-årsåldern har gripits.

Storebrodern Mark fälldes i tingsrätten för trippelmordet i Uddevalla. Martin Saliba friades dock och försattes på fri fot. I hovrätten dömdes även Martin Saliba till livstids fängelse för morden, men då befann han sig redan i Libanon. Saliba har varit internationellt efterlyst sedan i januari, men Libanon har hittills vägrat att utlämna honom.

-Pettersson hoppas att Sverige inte försöker få honom utlämnad utan ber Libanon att Martin Saliba får avtjäna sitt livstidsstraff i Libanon, givetvis av humanitära skäl. Martin Saliba har kvar sitt libanesiska medborgarskap.

TIDIGARE 2016-06-22. Libanon vägrar lämna ut dömde trippelmördaren Martin Saliba

Dömde trippelmördaren Martin Saliba är internationellt efterlyst sedan i januari. Han lämnade landet innan den fällande hovrättsdomen var klar. Han befinner sig i Libanon, men myndigheterna där vägrar lämna ut honom. 

– Efterlysningen mot honom kvarstår, så han begränsas i sin rörlighet. Men vi har tömt de vägar vi har nu, säger Sten-Rune Timmersjö, chef för polisens enhet för grova brott i Fyrbodal.

Saliba dömdes till livstid i hovrätten.

-Pettersson tycker att lillebror kan stanna i Libanon och att vi med hot om indraget bistånd ser till att han får avtjäna sitt straff på hemmaplan.

TIDIGARE 2016-01-29. Lillebror döms till livstid för trippelmord idag

Klockan 11 i dag kommer Hovrätten för västra Sverige att meddela domen i trippelmordet mot de två bröder som misstänks för att ha dödat två män och en kvinna i Uddevalla en natt i mars för ett år sedan.

Den äldre 23-årige brodern dömdes till livstids fängelse i oktober av tingsrätten, medan den yngre brodern friades helt och släpptes.

Vi kan vara övertygade om att även den yngre brodern idag döms till livstid.

Mark (storebror) är född 1992 och lillebror Martin Saliba, född 1993 har libanesisk syriansk bakgrund.

Lillebror Saliba som frikändes av tingsrätten, försvann spårlöst under hovrättsförhandlingarna.

TIDIGARE 2016-01-12. Yngre brodern häktas för trippelmord i Uddevalla

Den yngre brodern som i tingsrätten frikändes för delaktighet i trippelmordet i Uddevalla i mars i fjol har häktats efter beslut av Hovrätten för västra Sverige. Beslutet kan tolkas som att en fällande dom är vänta.

Åklagarens inställning har under hovrättörhandlingarna varit att båda de misstänkta bröderna bör dömas för mord. Enligt åklagarsidan är det bevisat att både den dömde 23-åringen och hans ett år yngre bror, som frikändes i tingsrätten, begått de tre morden natten mellan den 6 och 7 mars i fjol.

TIDIGARE 2015-10-22. Arab får livstid för trippelmord i Uddevalla

Den äldre brodern, Mark Saliba, döms till livstids fängelse för trippelmordet i Uddevalla. Det meddelar Uddevalla tingsrätt. Den yngre brodern frias däremot från mordanklagelserna. ”Beträffande den yngre brodern har domstolen kommit fram till att det finns ett utrymme för tvekan när det gäller om han var på Bävedalsvägen när morden ägde rum”, skriver man i domslutet.

Åklagaren Per-Erik Rinsell yrkade i rättegången på livstid för männen och sade sig vara övertygad om en fällande dom. – Något annat än livstid kan inte komma i fråga, sa han i sin slutplädering, skriver GT.
Den yngre brodern, Martin Saliba, döms för narkotikabrott, ytterligare en man döms för grovt vapenbrott och narkotikabrott till fängelse i 1,5 år.

TIDIGARE 2015-09-04. Idag börjar rättegången mot invandrarbröderna som är misstänkta för trippelmordet i Uddevalla.

I dag inleds rättegången mot de två bröder som är misstänkta för trippelmordet, som skakade Uddevalla den 7 mars i år. Bröderna, som båda är i 20-årsåldern, har hela tiden nekat till mordmisstanken. Den yngre broderns advokat har kallat två vittnen som sägs visa att hans klient inte har kunnat vara på mordplatsen när skotten föll.

− Åklagaren påstår att bröderna har begett sig tillsammans på en motorcykel till brottsplatsen. Det stämmer inte, säger Claes Östlund. Förutom de misstänkta bröderna står ytterligare tre personer åtalade för brott som man utrett i samband med trippelmordet: En man åtalas för medhjälp till mord och narkotikabrott, en annan man står åtalad för narkotikabrott och en kvinna misstänks för vapenbrott.

SR

Invandrarbrödernas pappa hade rånats: ”Då mördade de tre personer”

TIDIGARE 2015-03-11. Bröderna som är misstänkta för trippelmordet i Uddevalla begärs häktade

INVANDRING/BROTTSLIGHET. De båda bröderna som misstänks för trippelmordet i Uddevalla begärs häktade, rapporterar P4 Väst. En häktningsframställan lämnades in till Uddevalla tingsrätt nu på onsdagsmorgonen och de båda begärs häktade på sannolika skäl misstänkta för mord.

– Teknisk bevisning och vittnesuppgifter binder de misstänkta männen till platsen och tidpunkten för brottet, säger chefsåklagare Daniel Edsbagge i ett pressmeddelande. – Den tekniska bevisningen består bland annat av att vi har analyserat mobiltelefonerna, det är ingen hemlighet. Det gör att vi kan säga att det sannolikt är så att de befunnit sig på platsen för mordet och även vid tidpunkten för mordet, säger Edsbagge

TIDIGARE 2015-03-08. Två bröder gripna misstänkta för trippelmordet

Två unga bröder har gripits av polis, misstänkta för delaktighet i trippelmorden i Uddevalla, bekräftar polis. Den ena brodern greps efter att tungt beväpnad polis slog till mot en lägenhet i staden. En halvtimme tidigare hade de gripit en bror utanför huset.

– Han kom gående tillsammans med två kvinnor när poliserna bad honom stanna. Strax efteråt hade fem eller sex poliser lagt sig över honom innan han fördes bort, säger GT:s reporter Kim Malmgren till tidningen.

De två gripna männen är enligt polisen på sannolika skäl misstänkta för mord. Det är alltså den högre graden av misstanke.

Vita händer på den gripne

Ljusa händer, inte afrikan, kanske arab

Mark (på övre bilden) född 92 och hans lillebror (nedre bilden) Martin Saliba, född 93 med libanesisk syriansk bakgrund. Båda är anhållna, misstänkta på sannolika skäl för mord. Både de misstänkta mördare och offren så när som flickan som tydligen valt fel umgänge är från Mellanöstern och det påstås att gärningsmän och offer var nära vänner. – Pettersson tycker det verkar vara ett konstigt sätt att visa vänskap på…

Bröderna är även kända och dömda för att handla med narkotika, den ene brodern på yrkesmässig nivå. Även de manliga offren är dömda för brott.

Mark (på bilden) och hans bror Martin Saliba från Libanon känns som kanditater

Film från skjutbanan

Martin_Saliba

Polisen

TIDIGARE 7 mars 2015. Trippelmord i Uddevalla

Tre personer har hittats döda utomhus, norr om ett sjukhusområde i Uddevalla. Polisen misstänker att det rör sig om ett trippelmord. Enligt ett tips till tidningen ska två personer ha hittats utanför en parkerad bil och den tredje i bilen. Enligt uppgifter ska personerna ha varit skjutna. Bland de döda ska det enligt polisen finnas både män och kvinnor.

Märtha Karlsson, boende i området, väcktes av polishelikoptern i morse. När hon tittade ut genom fönstret såg hon de stora avspärrningarna.

– Jag pratade med en person som också bor i huset och han hade hört tre smällar i natt. Det är hemskt det som har hänt, och läskigt. Men framför allt är det hemskt för de som drabbats.

Hon tycker att det är lugnt i huset som hon bor i, men i området i övrigt känns det inte lika lugnt. – Det är bilar som bränns och det skärs hål på däck, jag börjar bli van. Så jag är inte så sugen att gå ut själv på kvällarna längre.

”– De skriker att det var poliserna som dödar dem, berättar SVT:s utsända Hanna Nyberg.” -Pettersson menar att det är kaosblattar från Mellanöstern och förmågan att tänka verkar inte vara så god.

Syrianska står det på tröjan, det behöver inte betyda något men det skulle inte förvåna mig om vi inte hamnar i Södertälje innan kvällen.

2015-03-07_1214

SR Live

2015-03-07_1158

 

Från Sveriges Radio

Från Sveriges Radio

2015-03-07_1153

 

Dansk TV, opixlat filmklipp på stormningen.

-Pettersson tycker att personerna som försöker ta sig genom avspärrningarna ser mörkhåriga ut, och mannen i shorts verkar barfota. Sabotera en mordutredning och noll respekt för ordningsmakten, så som vanligt är det inte Uddevallabor eller svenskar även om media tänker påstå det…

Spännande sa Fredrik, berikande sa Mona, beställt sa 87:an. Tragiskt säger Pettersson.

Polisen

De mördade är

 • Ala’ Farraj, född 1993, medborgare i Jordanien, tidigare dömd brottsling
 • Rawand Aziz, född 1992, kurd med irakisk medborgarskap, tidigare dömd brottsling
 • Flicka, född 1996, född 1996, ostraffad.

Samtliga tre var boende i Uddevalla. Farraj på Anders Knapes väg 5B och de två andra sammanboende på Klippgatan 1.


6 responses to “Regeringen uppfyller trippelmördaren Salibas önskemål

 • age

  Vi har dom omkring oss, nära oss och bland oss.
  Polisen orkar inte med alla brott.
  De har flera identiteter och lurar till sig bidrag, ofta i milljonklassen.
  Vi släpper in dem i vårt fosterland utan granskning.
  Vi granskar dem inte för att vi inte kan.
  Vi kan inte granska dem för att de kommer från u- länder.
  U-länderna har ingen registrering = ingen kontroll på dem.
  De är uppväxta i u-landsmiljö.
  De tar för sig när de kan, ofta med våld.

  Kan vi känna oss trygga?
  När kan vi känna oss trygga?
  Var kan vi känna oss trygga?

  Ska vi låta utvecklingen med kaos och mot katastrof, fortsätta?

  Ingen kan göra allt men alla kan göra något!
  Håll Sverige rent!

  Gilla

 • Hönsmamman

  Först 25 år i Libanon? Sedan 25 år här?
  När han är 75 kan han ta sin rullator och känna på friheten.

  Hoppas Libaneserna have no mercy on him.
  Undrar hur han tänkte? Att han skulle dra t Libanon o glida runt lite?

  Gilla

 • Mia

  Jag tycker också att han borde få avtjäna straffet i Libanon.

  Men det är fel att säga att regeringen uppfyller Salibas önskemål när de i första hand följer den lag de själva har skapat.

  Gilla

 • gamgubben

  Hur f-n ska han ha det, flydde till Libanon för att undgå svenska rättvisan men vill tillbaka till Sverige för att sitta av tiden i lyx och ombonad miljö.
  Om det vore någon sorts stake i våra politiker så skulle ha fråntas vårt medborgarskap och vägras tillträde under 60 år.

  Gilla

  • Tony

   Tror fan att det är mer intressant att sitta av det som
   kallas straff på Hotell Hilton än i en rufflig håla i Libanon,
   och som vanligt går säkert Sverige med på begäran,
   frågan är om han blir hämtad med Regeringsplanet.

   utländska brottslingar gör inte någon nytta här men kan
   ju innebära en röst på sossarna vid val?
   Eller vad tror du Mia, du som försvarar allt som
   Sossarna företar sig?

   Gilla

   • Mia

    Jag tror det vore ganska onödigt att skicka regeringsplanet eftersom Libanon vägrar lämna ut honom.

    För övrigt har jag skrivit vad jag tycker här ovan,

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: