Nästan varannan missnöjd med mediernas terrorbevakning


MEDIA. Medierna får godkänt för sin rapportering om terrordådet i Stockholm. 54 procent av svenskarna tycker att medierna gjorde ett mycket bra eller ganska bra jobb. Det visar en undersökning av Ipsos, rapporterar Dagens Nyheter. (Betalvägg så det blir ingen länk). 

En av fem tillfrågade ger journalisterna underkänt. Mest missnöjda är de som röstar på Sverigedemokraterna – bara 38 procent av dem tycker att medierna gjorde ett bra jobb.

En majoritet bland såväl rödgröna väljare (60 procent) som borgerliga (56 procent) ger medierna godkänt. Totalt får medierna godkänt av 54 procent. 

Föreställningen att det skulle finnas en utbredd misstro mot medierna är felaktig, enligt Ulrika Andersson, forskare på SOM-institutet vid Göteborgs universitet. Fem människor dödades i det muslimska terrorattentatet den 7 april.

-Pettersson undrar om det är ett skämt? I vilken annan bransch är man nöjd och slår sig för bröstet när 46 procent av kunderna inte ger produkterna godkänt?

 


5 responses to “Nästan varannan missnöjd med mediernas terrorbevakning

 • Billy Boy

  Om SOM-institutet vid Göteborgs Universitet (som nämns i huvudinlägget ovan)

  En färsk undersökningen som SVT stolt presenterade i Rapport på bästa sändningstid 25 Apr 2017 hade tagits fram av SOM-Institutet vid Göteborgs Universitet.

  Delcitat från SVT

  Högt och stabilt förtroende för SVT i SOM-undersökningen

  ”I SOM-undersökningen, som idag presenterades av SOM-institutet vid Göteborgs universitet, mäts förtroendebalansen* för olika mediers innehåll. För SVT och Sveriges Radios innehåll är förtroendebalansen + 74, och har legat på samma nivå de senaste åren.

  SVT:s vd Hanna Stjärne:

  – SVT har, tillsammans med Sveriges Radio, högst förtroende av alla mediebolag, och utvecklingen över tid har varit mycket stabil, vilket är otroligt glädjande. Denna mätning står i kontrast till en annan mätning som presenterades för några veckor sedan där förtroendet för så gott som alla medieföretag sjönk. SOM-undersökningen visar att förtroendet ligger stabilt, och det är en undersökning som är byggd på ett stort urval och har en lång insamlingsperiod. Även Novus-mätningen om svenska folkets förtroende för medier under terrordådet i Stockholm visade mycket positiva siffror för SVT.

  Slut delcitat från SVT

  Dessa undersökningar från SOM-institutet har länge varit ifrågasatta av många olika anledningar.

  1) SOM-institutet använder många föråldrade metoder bl a skickar man ut frågorna per post till de utvalda personerna som skall svara.
  Eftersom svarsfrekvensen ofta är mycket låg skickar man ut påminnelser i flera omgångar för att få upp antalet svarande. Trots detta når man ofta inte högre än c:a 50 – 60% svarsfrekvens vilket är mycket lågt jämfört med övriga konkurrerande institut på marknaden (t ex Sifo, Novus, Demoskop,Sentio, YouGov m fl). De något seriösare instituten skulle sannolikt inte publicera en undersökning med så extremt låga svarsfrekvenser som c:a 50 – 60%.
  Längst ned på en av SOM-institutets sidor bekräftar de den låga svarsfrekvensen. Länk till ”Insamlingsmetoder” här:

  http://som.gu.se/metodik/insamlingsmetoder

  2) En annan orsak till den låga svarsfrekvensen är att frågeformulären är alltför omfattande. Det kan t ex vara c:a 17 – 20 A4-sidor späckade med frågor som till antalet kan uppgå till 60 st eller t o m ännu fler … dessutom med tillagda delfrågor / svarsalternativ.

  D v s ett jättejobb att ägna manuell tid och energi på, vilket dagens i många fall stressade människor inte har tid med utan de helt enkelt struntar i att svara. På länken nedan finns ett exempel på hur en av SOM-institutets frågeformulär med svar kan se ut.

  Klicka för att komma åt 1624038_som-seminariet-2017-fm.pdf

  Allt detta + många fler felkällor gör att SOM-institutets rapporter har för många felkällor och kan därför inte betraktas som seriösa och trovärdiga. SOM-institutet kan också betraktas som vänstervridet … liksom SVT, DN m fl MSM-media … och vad dessa vänstervridna institutioner och medier i samarbete lyckas åstadkomma får nog betraktas som FAKE-NEWS & vänster-propaganda.

  Skulle vilja se mer detaljerad information om innehållet i Ipsos mätning för att kunna bedöma trovärdigheten i deras resultat.

  Gilla

 • Jhonsson

  SOM-institutet drivs institutionen för Journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs universitet. Med tanke på detta är resultatet av deras undersökning inte särskilt förvånade. Inte denna gången heller.

  Gilla

 • pettersonaxeagentlemansgentleman

  För Anderssonskans forskarinsatser och icke minst hennes skräddarsydda värdegrundsattityd, bevare oss väl. Frågan är som alltid vem som intervjuar och vilka som tillfrågas för att försäkra sig om det önskade svarsresultatet.
  Den som i dagsläget icke förmår inta en mycket restriktiv och kritisk hållning till det som rapporteras inom mainstream-media, kan jämte den politiserade persiflagepressen närmast betraktas som beklagansvärda idioter.
  Andreas.

  Gilla

 • Håkan

  PK-media=DDR-media

  Dom skall ut!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: