Stäng

“Staten har lämnat walkover. De bryr sig inte om Sätra centrum“

INVANDRARVÅLD. Ica-handlare Andreas Bylger är en av dem i Sätra, södra Stockholm som fått nog och som nu ryter i mot den skadegörelse, misshandel och hot som gängen med arbetsskygga invandrarungdomar utsätter Sätra Centrums butiker för i stort sett varje dag.

“Staten har lämnat walkover. De bryr sig inte om Sätra centrum“, berättar Andreas för media. Allt större del av hans arbetsvardag går åt till att hantera butiksstölder och hot och misshandel mot de anställda i stället för att serva sina kunder. Bakom stölderna och hoten ligger ett gäng invandrarungdomar.

Det blir allt svårare för Andreas att driva butiken. Personalen känner sig otrygg och utsätts för hot och våld även på väg till och från jobbet. En anställd slutade nyligen efter att ha fått en glasflaska kastad i huvudet. Problemen har funnits länge men förvärrats det senaste året, berättar Andreas.

En orsak till att problemen ökat är enligt Andreas att de insett att de kan härja fritt, utan att det får några konsekvenser. Detta efter att polis och väktare lämnat området i sticket. I takt med att de andra intilliggande invandrartäta problemförorterna ökat kameraövervakningen och närvaron av polis och väktare har alltfler av de kriminella sökt sig till Sätra som Andreas beskriver som “en vit fläck på kartan” där brottslingarna kan operera ostört.

Andreas har, till höga kostnader får man förmoda, på egen hand försökt skydda sin butik, genom att utrusta den med bl.a. övervakningskameror och överfallslarm. Men det hjälper inte när gängen vet att väktare och polis inte rycker ut för att stoppa brotten och gripa gärningspersonerna. Man vågar helt enkelt inte. Våldspotentialen hos gängen är så hög att polisen har instruktioner att aldrig åka in på ett uppdrag med endast en bil, minst två bilar måste det vara och pga resursbrist finns det sällan att tillgå, varför polisen helt enkelt inte kommer. Väktarbolagen vägrar enligt Andreas helt att rycka ut till Sätra, oavsett hur många väktare man är.

I denna miljö som inte ens poliser vågar vistas i ska Andreas alltså försöka bedriva butiksverksamhet. Förutom de brott som direkt drabbar näringsidkarna förekommer också en omfattande narkotikahandel i och omkring Sätra Centrum. Även den kan pågå närmast störningsfritt. De kriminella invandrargängen har mer eller mindre tagit över den offentliga miljön i området.

Andreas beskriver utvecklingen av Sätra som “ett förfall” och är starkt kritisk till att ingen tar ansvar för situationen. Att rapportera brotten till polisen hjälper inte heller. De griper sällan någon av förövarna. Polisen erkänner att det är så och hänvisar till bristande resurser.

För att undvika att situationer eskalerar till öppet våld i butiken, tvingas Andreas och hans anställda inte sällan att titta åt andra hållet och låtsas att man inte ser butiksstölderna, något som Andreas säger att han upplever som ytterst kränkande.

Andreas har av polisen fått veta att “det inte är samhällsekonomiskt försvarbart” att lägga resurser på att gripa de gängkriminella invandrarungdomarna för de vardagsbrott de dagligen ägnar sig åt. Men även grövre brott som misshandel utreds inte eftersom polisen inte tror sig kunna bevisa uppsåt och få det att hålla i en rättegång.

Nu kräver Andreas, andra näringsidkare och laglydiga invånare i Sätra att något drastiskt görs. Man vill se permanenta ordningsvakter och kameraövervakning i centrum och att polisen rensar upp i gatukriminaliteten och lagför gängmedlemmarna. Man sneglar på de åtgärder som i ett pilotprojekt prövas i invandrardominerade no go-zonerna Tensta och Rinkeby på andra sidan staden.

Enligt uppgift har Sätras problem nu börjat diskuteras på lokalpolitisk nivå. Men de olika partiföreträdarna käbblar om vilka åtgärder som ska vidtas och det är oklart om några konkreta resultat är att vänta.

En av dem som motsätter sig poliser, väktare och kameraövervakning är vänsterpartisten Lorena Delgado som inte tror att sådana åtgärder hjälper. Hon har inga andra förslag på alternativa åtgärder som skulle kunna vara mer verksamma men säger ändå att hon känner förståelse för den frustration som Sätra centrums näringsidkare känner, och hon erbjuder sig storsint att träffa dem och prata en stund.

Andreas Bylgers tilltro till att politikerna ska göra sitt jobb och klubba igenom beslut om åtgärder som kan återställa tryggheten i Sätra är närmast obefintlig: “Det tror jag på när jag ser det”, säger han uppgivet.

– Pettersson noterar att bland annat hatmedierna Expressen och Dagens Nyheter har uppmärksammat situationen i Sätra men de glömmer nämna att de kriminella gäng som härjar i området så gott som uteslutande består av invandrarungdomar. Givetvis är det en reaktion på att de vill dölja följderna av det samhälle de varit med om att skapa…

29 reaktioner på ““Staten har lämnat walkover. De bryr sig inte om Sätra centrum“

 1. Undra om inte Leif-Ivan som äger centrum ska agera,kanske nå inhyrda som slår ihjäl skit skallarna

 2. Går numera ”armerad” om nånting händer i min närhet då får dom faen i mig ordentligt med stryk.när ingen uprätthålldelse av lag finns måste/tvingas man att gjöra sin plikt.
  Jag uppmanar alla hederliga att skydda sitt eget samhälle då/där inte lagen gjör det.Det är våran olikt som forälder,broder,syster,venn.m.m.

 3. Så här yttrar sig kulturberikningen.
  Gräsrötter ser samband mellan migrationspolitik och ökad brottslighet.
  Politiker talat för öppna gränser.
  En majoritet svenskar har röstat på detta och kommer förmodligen göra så i nästa val.
  Vi får gilla läget.

 4. MIN butik. Tyvärr är tunnelbanan under samma tak, vilket gör att man inte vågar åka hem/bort efter kl arton pä kvällen. Har inte gjort det de senaste sex-sju åren.

 5. Visst är det som Benny säger. Ett gäng riktiga poliser av rysk modell och inte svenska ”dialogpoliser” hade säkert gjort susen.
  Gängen skall naturligtvis låsas in direkt och snarast returneras till den plats de kommit,ifrån.
  Stäng våra gränser snarast.

 6. Hyr in ett tiotal riktiga poliser från Ryssland så ska ni se att de löser problemen men packet i Sätra på ett par dagar. En billig och bra lösning…samtidigt kan de undervisa svenska polis i hur man rensar upp bland drägget!

  1. Flesta länder har tuffare poliser än svergie och många bär inte enns på skutvapen.

 7. Å värre är det i miljonstaden Stockholm, är det bara halmhattar i konunga rikets huvudstad? folkets demonstration? och så få demonstranter, tror fan vi får i hop fler demonstranter i Borlänges 50 000 invånare.. SÅ ILLA SÅ MAN BARA SKAKAR PÅ HUVUDET.. ni sålde ert folk era hjärtan å ert konungarike!

  Fy fan så svaga å arroganta ni är!

 8. Sverige är utan styrande befäl. Jag förstår att kupper och kuppmakare finns eftersom det brukar vara krattat och klart med kaoset när ingen längre vill hålla i rodret. För övrigt har jag slut på ytterligare kommentarer.

 9. Detta är på ren och oförfalskad svenska för djävligt! Man känner en oerhörd sympati för den mycket hårt drabbade näringsidkaren och hans utsatta personal, samtidigt som man med all kraft slår näven i bordet och undrar hur innerst in i helvete detta kan få förekomma i ett land som Sverige. Å andra sidan är det just inom detta plågade rikes hank och stör som all världens vansinnigheter tillåts utspelas – till fromma och inspiration för den av etablissemanget så omhuldade kriminalimporten, men till största men för nationen – materiellt, ekonomiskt och säkerhetsmässigt.
  Skandalerna staplas på varandra, terrorn eskalerar och politikerpacket i bussiga klubben initierar dialoger.
  Andreas.

 10. Att landet ser ut som det ser ut beror stor del av att det finns såna som loredana delgado ,hon kan åka tillbaka till Chile eller Venezuela och vara kommunist där.Vi har tillräckligt med Stalins fascister, titta på dinamarka, Kawesa, pascalido ja ni hör bara otacksamma jävla flyktingar. Avgå steffe.Avgå. Mvh Adolf

  1. Jag är övertygad. Hålla sig på säkert avstånd från Malmö kommun och socialdemokrater.

 11. Hur många sådana områden Finns? Hur kunde det bli Så? När får vi ordning på säkerhet på gator och Torg? Många frågor ,men har vi svar ?Det är inte svar vi behöver utan lösning som inte våra folkvalda har klarat av,bara käbbel.Håller med ,svetsarn har vunnit världsmästerskap i att vara den sämsta statsminister någonsin.Avgå första maj, det passar fint på arbetarklassens största dag.Make my day steffe.mvh Adolf

 12. Troligtvis är det för sent, men det är bara att hoppas att Andreas lägger sin röst i rätt urna 2018!

  1. Alla siffror går åt rätt håll? Special Ed ovan hade 1 timma matematikundervisning i veckan på svetsutbildningen ”han” inte klarade av.

 13. Våra politiker arbetar målmedvetet med att utradera och förstöra vårt land.
  Men varför gör de detta? I vems ärende går de?
  Varför ställer vi dem inte till ansvar för vad de gör?
  Det måste bli en ändring nästa vala,

  1. För att 87% av dom boende i Sverige röstade för att det skall vara så! Svårare är det inte!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: