Det islamska sultanatet har återuppstått


ISLAM. I går var det val i Turkiet och den turkiska folkomröstningen kan ses som ett bakslag för demokratin, fördelen kan vara att vi slipper få in turkarna i EU. 

Turkiska folk som trängt in i det gamla kristna bysantinska riket under tidig medeltid skapade på 1300-talet Osmanska riket, som kom att växa till ett av världshistoriens mäktigaste imperier. Men likt alla imperier gick det osmanska väldet så småningom under. Den turkiska republiken, som grundades 1923, har haft en stormig historia med en ständig konflikt mellan demokratiska och auktoritära krafter.

För omkring 5 000 år sedan fanns tidiga kulturer i Mindre Asien och där utvecklades järnhanteringen. Mängder av folk har haft makten i området. Greker etablerade sig tidigt längs den västra kusten i nuvarande Turkiet. Där intog de Troja omkring 1240 f Kr och grundade städer som Smyrna (nu Izmir) och Efesos. På 300-talet f Kr erövrades Mindre Asien av Alexander den store för att senare inlemmas i det romerska riket. När detta delades 395 e Kr blev Mindre Asien kärnland i det östromerska (bysantinska-kristna) riket med Konstantinopel (Istanbul) som huvudstad.

På 1000-talet angreps det bysantinska riket av turkfolk under de muslimska seldjukernas ledning. I Anatolien fick turkarna från början av 1300-talet en stark centralmakt under en dynasti av sultaner, den osmanska ätten (som utgick från Osman I; den gamla benämningen ottomanska riket baserades på den arabiska formen Othman som nått svenskan via franskan). Hundra år senare behärskade Osmanska riket huvuddelen av Anatolien, norra Grekland och östra Balkan. För det bysantinska riket kom slutet 1453, då turkarna intog Konstantinopel, som varit kristet i över 1000 år, och gjorde staden muslimsk och till osmansk huvudstad under namnet Istanbul.

Osmanska imperiet nådde sin höjdpunkt på 1500-talet. Då erövrades bland annat Mesopotamien, västra Persien, Syrien, Palestina, Arabien med Mecka och Medina, Egypten, Cypern samt Medelhavets södra kust ända till Marocko i väster. I Europa behärskade turkarna nästan hela Balkan, Rumänien samt norra Svartahavskusten, och de ryckte fram genom Ungern. Men utanför Wien tvingades de göra halt år 1683 annars hade vi nog alla varit muslimer idag.

Medborgare i det Osmanska imperiet som inte var muslimer – olika kristna folk och judar – bildade slutna grupper med egna lagar och institutioner. De religiösa ledarna för varje sådant samfund, millet, svarade för att medlemmarna betalade skatt och fullgjorde andra skyldigheter till sultanen.

Under 1600- och 1700-talen försvagades Osmanska riket. På 1800-talet gick sönderfallet allt snabbare, trots reformer. Grekerna frigjorde sig 1829, och senare följde serber, rumäner och bulgarer. Krimkriget 1853–1856 slutade med att Moskva tvingades erkänna Osmanska rikets oberoende.

När första världskriget bröt ut 1914 ställde sig landet på Tysklands sida för att trygga sig mot arvfienden Ryssland. Kriget blev slutet för Osmanska imperiet. Turkarna drevs ut ur Palestina, Syrien och Irak. Efter Osmanska rikets kapitulation 1918 intog de allierade Istanbul och stora delar av Anatolien. Grekiska trupper tilläts ockupera Izmir och området däromkring.

Den siste osmanske sultanen tvingades i freden i Sèvres 1920 gå med på att landet inte bara skulle förlora alla sina besittningar utan även stora delar av Anatolien. Men sultanen hade inte längre makt att genomdriva fredsvillkoren, sedan upproriska turkiska nationalister bildat en egen regering i Ankara. I spetsen för nationalisterna stod Mustafa Kemal (senare kallad Atatürk, ”turkarnas fader”). Han var en officer som utmärkt sig i kriget mot de allierade. Efter hårda strider fördrev nationalisterna 1922 de sista grekiska ockupationstrupperna. Sultanen avsattes, och Atatürks regering förhandlade med de allierade om att ändra villkoren i Sèvresfreden. I Lausannefördraget 1923 fastställdes landets gränser som de i stort sett ser ut idag.

Den 29 oktober 1923 utropades Republiken Turkiet med Kemal Atatürk som president. Republiken skulle vara en modern nationalstat av europeisk modell. Atatürks tankar formulerades som en statsbärande ideologi, kemalismen, där grundstenarna var turkisk nationalism, sekularism, folkstyre och en stark statsmakt med statlig styrning av ekonomin. En modern författning infördes med allmän rösträtt till ett parlament. Men tills vidare var bara ett parti, Republikanska folkpartiet (CHP), tillåtet. I praktiken styrde presidenten landet med närmast diktatoriska medel.

Atatürks sekularism väckte starkt motstånd. ”Hattrevolutionen” 1925 ledde till protester när fezen, den traditionella huvudbonaden i Osmanska riket, förbjöds. Samma år utlöste kampanjerna för sekularism ett kort uppror bland religiöst konservativa kurder i sydöst. De styrande svarade med hårda repressalier och med att förbjuda det kurdiska språket.

När Atatürk avled 1938 efterträddes han av sin tidigare premiärminister Ismet Inönü.

Under andra världskriget deltog inte Turkiet i striderna, och varför de inte utnyttjade freden till att få snurr på ekonomin som exempelvis Sverige och Schweiz  gjorde är obegripligt.

Efter andra världskriget infördes flerpartisystem och i det första valet 1950 segrade Demokratiska partiet (Demokrat Parti, DP). Dess ledare Adnan Menderes blev premiärminister och hans partikamrat Celâl Bayar blev president. Menderes drev en väst- och företagsvänlig politik men gav också islam ökat spelrum.

1974 ockuperade Turkiet halva Cypern.

I september 1980 genomförde militärledningen under general Kenan Evren en statskupp. Till skillnad från tidigare militärregimer lämnade inte denna junta snabbt tillbaka makten till civila. Istället inleddes den dittills mest repressiva perioden i landets moderna historia. Parlamentet och de politiska partierna upplöstes och författningen avskaffades. Omkring 650 000 människor greps och 230 000 av dem ställdes inför rätta. Över 500 dömdes till döden och 50 människor avrättades. 171 uppges ha torterats till döds. Tusentals fråntogs sina medborgarskap och omkring 30 000 sökte asyl utomlands. Militärjuntan avgick inte förrän den drivit igenom en auktoritär och odemokratisk författning som till stora delar är i kraft än idag.

Sedan juntan avgått hölls parlamentsval 1983, men enbart nya partier godkända av militären fick ställa upp. Militärstyret ansågs nu vara över och Turkiet var på gränsen till en modern, demokratisk stat.

I går ändrades dock detta. Har vi otur så har vi en ny islamistisk diktatur och en stormakt styrd av en enväldig sultan med 80 miljoner invånare i Turkiet och runt fem miljoner miljoner utspridda i Europa. Sultanen har dessutom uppmanat sina undersåtar i Europa att skaffa minst fem barn per familj och att de inte ska integreras utan förbli turkar…

…men det tycker nog PK-etablissemanget är bra…


16 responses to “Det islamska sultanatet har återuppstått

 • hllviken

  Nyligen………..

  Gilla

 • Gunnar Perman, Göteborg

  Petterson, finner det bara fantastiskt, vilken kunskap Du har om det mesta som Du kommenterar. Undrar kanske var Du har inhämtat all denna Din kunskap. Bara skolan.?

  Gilla

 • Sven-Erik

  Dick Erixson kommenterar idag före dettingens närvaro i TV4. Dicks omdöme om Fredrik är både vass och skarp.

  https://samtiden.nu/2017/04/reinfeldt-smiter-undan-ansvar/

  Gilla

 • Kurt

  Det valet ha visat att Turkiet är ett delad land bara knappt 50 % röstade för Erdogan. Det kommer nog surt upp för för ”Führer” Erdogan Han sa bland annat att de som inte röstade för honom är alla ”Terrorister” so 49 % av Turkiets medborgare är Terrorister. Han påminner om Bagdad Bob

  Gilla

  • Lena

   De flesta rösterna gav de honom i innersta delarna av Turkiet, i Istanbul och kuststäderna fick han mycket färre.
   Lite upplysande ”Gates of Vienna”alltså i Österrike där röstade turkarna ja, de gjorde de också i Belgien och Nederländerna, vad betyder det ??
   I UK och Sverige fick han betydligt färre röster, många kurder eller ?
   Man kan spekulera och många gör just det !

   Gilla

 • Kurt

  I Tysk media beskrivs det låga valresultat för Erdogan som en förlust för honom då ha så gott som hälften stämde emot honom.
  Va förvånad hur tyst det är på AB om valet i Turkiet.

  Gilla

 • Kalasbetalaren

  Precis som i Sverigeistan är det lätt att gå på valfläsk och rösta fram galningar! Betydligt svårare att bli av med dom!

  Gilla

 • eva

  Historien upprepar sig! Vem kom till makten med hjälp av ett demokratiskt val? Jo, rätt, Hitler! Nu kommer Europa att ha en diktatur i form av en fejkdemokrati alldeles inpå knuten. Livet blir farligare och farligare här i väst.

  Gilla

 • age

  Tack för historielektion!
  Tank you ”Ragnar” for describing islam and the koran!

  Vilka fantastiska texter!
  Vi sitter och tittar på Lets dans och ser inte och förstår inte vad som väntar oss.
  Med de 87% av sveriges befolkning, som är ”dummare än snittet” blir nog inte rädda för de kan väl inte läsa engelska språket.

  Vi, Sverige, är mycket illa ute.
  Vi, Sverige, står inför en katastrof.
  Vi, Sverige, kan snart inte stoppa invasionen från islam.

  Känner du dig trygg?
  Jag är rädd!

  Gilla

 • Argus

  Mustafa Kemal Atatürk förde 1923 Turkiet 1 400 år fram i tiden och skapade ett modernt samhälle. Hundra år senare tar Recep Tayyip Erdoğan Turkiet tillbaka bortom medeltiden. Det är en sorgens dag för alla upplysta människor och Turkiet tillsammans med de andra mörkrets makter bör bojkottas och uteslutas ur gemenskaperna. Utan handel och teknik från modena stater kommer de sakta och säkert att återfalla i järnåldern där de hör hemma.

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Ett bedrövligt valresultat för den demokratiska världen.

  Nu väntar vi på att svensk media och ledande svenska politiker, har vissa åsikter, på den väg Turkiet har valt. I både styrningen av landet och även på det sätt, man låter religionen styra över människors vardag.

  Ni svenskar som ännu inte har förstått, att man inte semestrar i Turkiet.

  Har nu fått den ultimata signalen, till att byta semesterplaner för framtiden.

  Portugal är ett bra alternativ för er………..

  Gilla

  • Argus

   Portugal är ett bra alternativ men glöm för all del inte Grekland, Kroatien, Italien och Spanien. Det finns fortfarande muslimfria områden även i de länderna framför allt i Kroatien.

   Gilla

 • Ragnar

  Islamophobia is a word created by fascists, and used by cowards, to manipulate morons.

  Useful idiots, gullible ignorant people that help the advancement of Islam and supports the decline of the west.

  Extreme radical totalitarian terror ideology – ISLAM.

  Fact: in the 1400 year history of islam, muslims have murdered over 270 million people in their war of the mind.

  Fact: Since 911, muslims have committed over 23 thousand deadly terror attacks around the world.

  Fact: Islam can not and will not peacefully co exist with any other religion or culture known on earth. It has never done so in history and will never do so in the future.

  Fact: Where are all those so called “peaceful” muslims when the terror attacks occur? Why do they not stand publicly against the attacks as a religious group?

  Taqqiyya – Lying and deception. To lie in order to protect and advance Islam.

  Kitman – The art of lying to protect Islam.

  It goes against their koran. The reason is in the verses below.

  Koran 2:191 ”slay the unbelievers wherever you find them”

  Koran 3:21 ”Muslims must not take the infidels as friends”

  Koran (8:12) – ”I will cast terror into the hearts of those who disbelieve. Therefore strike off their heads and strike off every fingertip of them”

  Koran 8:12 ”Terrorize and behead those who believe in scriptures other than the Koran”

  Koran 4:80 ”Those who obey the Messenger obey Allah.”

  Sahih Bukhari (52:260) – ”…The Prophet said, ‘If somebody (a Muslim) discards his religion, kill him.’ ”

  Sahih Bukhari (84:57) – [In the words of] ”Allah’s Apostle, ‘Whoever changed his Islamic religion, then kill him.'”
  Sahih Bukhari (84:64-65) – ”Allah’s Apostle: ‘During the last days there will appear some young foolish people who will say the best words but their faith will not go beyond their throats (i.e. they will have no faith) and will go out from (leave) their religion as an arrow goes out of the game. So, wherever you find them, kill them, for whoever kills them shall have reward on the Day of Resurrection.'”

  al-Muwatta of Imam Malik (36.18.15) – ”The Messenger of Allah said, ”If someone changes his religion – then strike off his head.”

  Reliance of the Traveller (Islamic Law) o8.1 – ”When a person who has reached puberty and is sane voluntarily apostatizes from Islam, he deserves to be killed.” (o8.4 affirms that there is no penalty for killing an apostate).

  Takfir – the practice of one Muslim declaring another Muslim a non-believer.

  Kafir – a person who rejects or disbelieves in God and the teachings of the Islamic Prophet Muhammad, and denies the dominion and authority of God or otherwise does not heed the beliefs and prescriptions held by the set of ideas that is called Islam.

  Murtad – Disbeliever .

  Kuffar – A non-believer, ingrate or infidel – one who rejects Islam. A derogatory term used to insult unbelievers or apostates of Islam.

  Koran 8:60 ”Against them (kuffars) make ready your strength to the utmost of your power, including steeds of war to strike terror into the (hearts of) the Enemy of Allah and your enemy, and others beside, whom you may not know, but whom Allah does know. Whatever you shall spend in the Cause of Allah, shall be repaid to you, and you shall not be treated unjustly.”

  Koran 5:33 ”Maim and crucify the infidels if they criticize Islam”

  koran 5:54 ”O you who have believed, whoever of you should revert from his religion – Allah will bring forth [in place of them] a people He will love and who will love Him [who are] humble toward the believers, powerful against the disbelievers; they strive in the cause of Allah and do not fear the blame of a critic. That is the favor of Allah ; He bestows it upon whom He wills. And Allah is all-Encompassing and Knowing”

  Koran 8:12 ”Terrorize and behead those who believe in scriptures other than the Koran”

  Koran 8:60 ” Muslims must muster all weapons to terrorize the infidels”

  Koran 8:65 ”The unbelievers are stupid, urge all Muslims to fight them”

  Koran 9:5 ”When the opportunity arises, kill the infidels wherever you find them”

  Koran 9:123 ”Make war on the infidels living in your neighborhood”

  Koran 22:19 ”Punish the unbelievers with garments of fire, hooked iron rods, boiling water, melt their skin and bellies”

  Koran 47:4 ”Do not hanker for peace with the infidels, behead them when you catch them”.

  Koran 9:73 – “O Prophet! strive hard against the unbelievers and the hypocrites and be unyielding to them; and their abode is hell, and evil is the destination.”

  Koran 47:4 ”Do not hanker for peace with the infidels, behead them when you catch them”.

  The legacy of Jihad Soon coming, to a peaceful society not so long, near you with demands of building a mosque and implement sharia law.

  Religion that preaches peace you say?

  Read the verses above.

  Fact: Peace is needed for love to flourish, islam does not preach love. Islam preaches war and hate and are therefore bad for everyone!

  Truth fears now investigation.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: