Dödshotade sin farbror men frias – tingsrätten vet inte hur kurdiska seder ska tolkas


INVANDRARBROTT. Hade en person sagt samma sak på svenska hade det varit straffbart. Men tingsrätten vet inte hur hotet ska tolkas på kurdiska. ”Jag ska avliva dig som en hund, som en hund, sedeslös, sedeslös unge, nolla, idiot”. Så sade en i dag 37-årig man till sin farbror som är bosatt i Västerås. Han lämnade flera hotfulla meddelanden med liknande innebörd, vilket fick honom åtalad för olaga hot.

Enligt mannens farbror var uttalandena ämnade att skrämma honom och hans familj. Det gjorde att han inte kunde sova. 37-åringen ska även ha sagt ”om du är en riktig man måste du ta livet av din exfru för att hon har lämnat dig”.
Västeråsaren har påpekat att 37-åringen inte förstår att det inte går att tala så till andra i Sverige – att lagen fungerar annorlunda här.

37-åringen har dock hävdat att hans farbror inte kunnat förväntas känna en allvarlig rädsla, då det använda språkbruket har varit vanligt förekommande i den kultur som de båda kommer ifrån.

Västmanlands tingsrätt avgjorde målet i veckan och friade 37-åringen. De ljudmeddelanden som har skickats innehåller uttalanden som objektivt sett utgör straffbara hot i lagens mening. Men tingsrätten kan inte avgöra om hoten har varit allvarligt menade. Det har inte framkommit exakt hur ljudmeddelanden ska förstås enligt det språkbruk som används i den kultur som männen kommer ifrån.

Från VLT.se

-Pettersson undrar hur tingsrätten resonerar? Jag trodde deras uppgift var att ta ställning till svensk lag men Västerås kanske är en del av kalifatet numera.

Intressant att en Tingsrätt i Sverige betraktar dödshot från en importerat kultur som tillåtet i Sverige. Vilka mer sedvänjor kan kulturberikarna ägna sig utan straff? Våldtäkt av de otrognas flickor?  Farbrodern kanske ska tillåtas slå ihjäl sin ex-fru också, det är inte så allvarligt i den kultur de kommer ifrån…


17 responses to “Dödshotade sin farbror men frias – tingsrätten vet inte hur kurdiska seder ska tolkas

 • pettersonaxeagentlemansgentleman

  Dessvärre utgör denna ur svensk och traditionellt rättsperspektivistisk aspekt synnerligen udda dom blott ett enstaka fall bland den icke kvantifierbara mängd oproportionerliga utfall till den importerade kriminalitetens fördel. Då det regeringsstyrda och allt annat än obundna rättsväsendet konsekvent tillämpar ett relativiserande resonemang där man utan att tveka hänvisar till gärningsmannens kulturella referenser och låter vederbörandes begreppsram bilda en avgörande faktor för påföljden, tillämpas icke längre svensk lagstiftning inom våra rättssalar.
  Andreas.

  Gilla

 • Tomas

  En liknande sak hände i Trollhättan. En pappa försökte få en släkting att ta död på mannens dotters två bästa kompisar. ”De hade dålig inverkan på dotter”. Släktingen gick till polisen. Pappan frikänd (givetvis).

  Gilla

 • jhonsson

  Tänk jag,trodde det var svenska lagar, som gäller i Sverige och inte kurdiska seder och bruk!

  Gilla

 • jhonsson

  Det är bara att ännu en gång konstatera att invällarna har
  rabatt – och frikort i domstolarna

  Gilla

 • martainkeillor@gmail.com

  Seder som innehåller våld,våldtäkter,mord,märkning o.s.v.skal och måste inte få vara okej i ett ”western country”?
  Det är inte okej att ha ned sig annan inhemsk lag till svergie?Det finns en lag här och det är Svergies Rikes Lag.Detta värkar det som att även domstolar,lagstiftare och domare inte fattar?Hur kan det ha sig att domare etc.ursäktar sig ned att dom inte förstår ” annan” lag?Annan lag gjäller inte i Svergie.
  Detta beddar för många andra med olika påstådda ”kulturer” att begå brott i kulrurens namn.Snart kommer e n ”annan” også att använda denna ursäkt och därmed ”smita” undan lagen som gjäller i laglösa Svergie.

  Gilla

 • gamgubben

  Nu går skam på torra land, igen! Vadå kurdiska? Fattar inte våra domare och nämndemän att vi befinner oss i Sverige?
  Sådana uttalanden ska naturligtvis uppfattas vad de är, dödshot och domen vara därefter.
  Samtliga vid tingsrätten som deltog i domslutet ska suspenderas och genomgå en liten sinnesundersökning!

  Gilla

 • Tobbe

  Det behöver se väl inte veta? Det här är Sverige.

  Gilla

 • Sara H. från Skåne

  Som skåning anser jag sålunda att ett eventuell fall av ”hets mot folkgrupp” mot en Tomelillabo avgörs vid Gällivare Tingsrätt för de ”’förstår inte skånsk kultur och vad det innebär”’ om en skåning skulle råka säga ”din lade fede najgårrrjävel…” ”…sicket blattefyle…” och ”…itt möahull …”

  Eller?

  Liked by 1 person

 • Ullabella

  Förbaskade idioter som inte klarar upprätthålla svensk lag! Vi har alltså två (eller kanske ännu fler) rättssystem numera? Tar mig för pannan.

  Liked by 1 person

 • tomtom

  Det är så här Sharialagarna tar över Svenskt rättsväsen.

  Liked by 1 person

 • hllviken

  Väl använd tid att lyssna på mer i detta tema:

  Gilla

  • Ullabella

   Mycket intressant! En 75 år gammal man som beskriver sin ilska och vad han varit med om och som ger uttryck för vad han känner i mail till några journalister och politiker döms för ”hets mot folkgrupp” utan att det ens står i domen vad det är han gjort! Han blir utsatt för husrannsakan av 4 poliser (ibland har ordningsmakten minsann resurser) och bärs ut ur sitt hus mot sin vilja. Som om han vore en terrorist. Inför lagen är vi tyvärr inte lika längre. Dessutom, det är oklart vad han döms för och troligen för att skrämma oss som har avvikande åsikt mot PK-etablissemanget till tystnad.
   Sverige är numera mer en diktatur än demokratur. Eller var jag bara lurad, det har förmodligen aldrig varit något annat. Det var lättare för makten att lura oss före internet.
   Låt oss se till att få in frisk luft, ljus och rättvisa i regering och i domstolarna!

   Liked by 1 person

   • Tussilago

    Det som skrämde mig var Ingrid’s sista fundering..
    ”Kan jag bli åtalad för att jag läste upp upp mailen?”
    Min undran:
    Kan jag bli åtalad för ”spridning” om jag länkar vidare till annan person?
    Jag är rädd för utvecklingen i Absurdistan… 😨😨😨

    Gilla

 • ruben

  Så enkelt. Skicka tillbaks dem till kurdiland där de får använda sitt önskade språkbruk. Vi skall inte belasta Svenskt rättsväsende med diverse främmande sedvänjor, som normalt är mot lagen. Förnekar de lagen så bör de utvisas fortare än kvickt.

  Liked by 1 person

 • Cirkus Sverige.

  Ta fast dom hemska, kriminella ur-svenskar, som slänger ett kola-papper, kissar på en buske, påpekar till en kultuberikare att han måste sköta sig, kör 95 km/h på 90 väg och parkerar 2 minuter över tiden.

  Dessa är såååå kriminella och måste dömas hårt.

  Allt medans dessa underbara kulturberikare, kulturberikar med våldtäkter, misshandel, rån, mord, bedrägerier, bränder, stöld m.m.

  Landet ding dong!

  Gilla

 • Blodsven

  Dumstolarna tillämpar tydligen sharia när det passar. Politiskt tillsatta hönsarslen snart sagt i varenda jävla myndighet…

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: