Stäng

Påskdagen

Påsken är den största högtiden under det kristna kyrkoåret och firas till minne av Jesu Kristi lidande, död och uppståndelse. Den kristna påsken är till sin natur, både genom händelser och tidpunkten när den infaller, kopplad till den judiska påsken, vilken firas till minne av Bibelns berättelser om judarnas uttåg ur Egypten efter år av slaveri. Högtidens svenska namn kommer också från dess hebreiska namn ”פֶּסַח” (pesach), vilket betyder ”passera” eller ”gå förbi” och tydligast pekar på den judiska innebörden av högtiden.

Påskhögtiden har, liksom julen och andra högtider, i en del länder förlorat mycket av sitt religiösa innehåll och blivit en sekulariserad familjehögtid där gammal folktro och kristna traditioner blandas.

Påskparaden har varit en tradition i USA i över 100 år, där fint folk klädde upp sig på påskdagen för att beundra varandra på avenyn. De mindre bemedlade fick nöja sig med att betrakta det senaste modet. I Sverige har fler och fler städer börjat anordna påskparader av olika slag under senare år.

Nedan från filmen Easter Parade från 1948…

…och när vi ändå här inne på parader så tar vi Hair – Let the Sunshine In från 1969…det var en härlig tid…

6 reaktioner på “Påskdagen

 1. Video: 25 topptraditioner enligt kristna tron.
  Under långa kommunistiska styret var Påsken samt Julen icke offentliga helger. Sedan 1990-talet har det blivit fritt fram med kristna traditioner som härstammar från antikviteten, som ni vet. Ni ser varför kristna tron är nu hemma igen hos folk i östeuropa.
  Man behöver ingen översättning av videon för att förstå att, att måla ägg har blivit en konst och att vackra ’kärlek’-begreppet tar första plats i relationerna mellan människor. Det får vara oss huld särskilt i kärva tider när världen kryllar av fiender. Glad Påsk till er alla ! Hälsningen idag är, som bekant:
  JESUS ÄR UPPSTÅNDEN!
  JA, HAN ÄR SANNERLIGEN UPPSTÅNDEN!!!

  https://youtu.be/HuK_kaCkApg

 2. Intressant, men ett faktafel. Den kristna påsken är inte kopplad i tid till den judisk/bibliska. På kyrkomötet i Nicea år 325 som initierades av kejsar Konstantin bröt man medvetet med den judiska påsken och bestämde att påskdagen skulle infalla första söndagen efter första fullmåne efter vårdagjämningen. Judendomen följer en helt annan kalender än den kristna och pesach infaller alltid den 14:e dagen i månaden Nisan.

   1. Nej, pesach har inget med vårdagjämning att göra. Den judiska pesach infaller alltid den 14 Nisan och det är en månkalender som justeras utifrån solåret. Den judiska kalendern och den gregorianska kristna kalendern är två helt skilda saker.

 3. Här kommer ett kort TV-reportage om socialcentret i Dumbrava Luminata (=ljusa ängen), Alba länet, administrerat av kyrkan, klostret Dumbrava och prästen Vasile Crisan. Om länken inte funkar googla gärna nyckelorden Vasile Crisan 300 copii (=300 barn). Allt jag berättat om igår kan ses i videon.

  Împarte speranța. Vasile Crişan, preotul dăposteşte 300 de copii …
  tvhappy.ro/…/imparte-sperana-vasile-crisan-preotul-daposteste-…
  Översätt den här sidan
  för 13 timmar sedan – Împarte speranța. Vasile Crişan, preotul dăposteşte 300 de copii abandonaţi de părinţi şi părinţi abandonaţi de propriii copii …

Kommentera

%d bloggare gillar detta: