Stäng

En till anhållen som misstänkt för inblandning i terrorattacken

ISLAM. Den misstänkte gärningsmannen, Rakhmat Akilov, bakom terrordådet i Stockholm skulle utvisas från Sverige men utvisningen kunde inte verkställas, uppger polisen. Ytterligare en person har anhållits, misstänkt för inblandning i terrorattacken. 

Rakhmat Akilov, 39, från Uzbekistan, kom till Sverige 2014 och sökte asyl, han fick avslag 2016. Ärendet överlämnades från Migrationsverket till Stockholmspolisen då personen avvikit. Det följde då inte med några särskilda uppgifter från Migrationsverket eller Säkerhetspolisen. Den 24 februari efterlystes mannen som avviken.

Utredningen om möjliga medhjälpare till 39-åringen fortsätter men polisen ser ingen konkret risk för fler attentat.
– Det finns inget konkret just nu som innebär att vi förbereder oss för fler attentat. Man kan vara medhjälpare på flera sätt, säger polisens nationella kommenderingschef Jonas Hysing viden pressträff.

Det var två svenska, en belgisk och en brittisk medborgare som miste livet i terrordådet, uppger polisen. Deras identiteter vill polisen inte uppge.

Polisen har genomfört husrannsakningar och tagit in personer till förhör i utredningen av dådet, men polisen vill inte svara på om någon mer är anhållen. – Polisen har använt sig av tvångsåtgärder och utredningen fortgår, säger Jan Evensson, regional kommenderingschef hos polisen, vid pressträffen.

På frågan hur många som sitter frihetsberövade just nu svarar polisen ”ungefär fem personer”. Några fler detaljer vill man inte uppge.

Enligt Jan Evensson har polisen förstärkt bevakning på flera platser i landet. – Det är ett målmedvetet arbete i vår insats. Våra huvudpunkter är att förhindra nya brott och skapa trygghet, säger han. – Vi har gjort cirka 500 förhör, vi har ett 40-tal digitala bevis, främst filmer som kommit in.

Tio personer vårdades fortfarande med skador de ådrog sig vid fredagens terrorattack, uppger Stockholms läns landstings pressjour. Fyra är allvarligt skadade och två av dem vårdas på intensivvårdsavdelning. Sex, varav ett barn, vårdas för lättare skador.

20 reaktioner på “En till anhållen som misstänkt för inblandning i terrorattacken

 1. Löfven påstår sig vara ”frustrerad” över att terroristen inte utvisats.
  Hur kan han vara det? Han och Ygeman lovade i januari att 80 000 med avvisningsbeslut skulle skickas tillbaka. Hur många blev det? Vi kan ju fråga Löfven men jag tror han kommer att ljuga!
  Allt som har med invandringen att göra, verkar ju bara ett enda flum. Detta liksom så mycket annat i Sverige i dag. Vi ser hur kompletta nollor (Mona Sahlin och Alice Bah-Kunkhe) utsetts till att sköta om återvändande IS-krigare. Det är uppenbart att regeringen inte tar terrorismen på allvar.
  Det vilar ett stort ansvar på regeringen, ett ansvar som enligt min mening inte är vuxna att hantera. Flum och stora ord är allt, som de åstadkommer.

 2. Varför har man ”avidentifierat” terrorist nr 2??? Något för allmänheten känt namn?

 3. Men hur många har vi som går fria runt omkring oss? I vår närhet?
  Importen till den humana stormakten har antagligen varit av enorm omfattning.

 4. Ikea-morden i Västerås 2015 då två Svenskar blev slumpvis utvalda för att de var Svenskar och mördade av en som hyste besinningslöst hat mot Sverige. Ungefär samma situation, som den på Drottninggatan hade han blivit nekad asyl och utvisning, men kunde frivilligt vara kvar olagligt.
  https://ledarsidorna.se/2017/04/notis-reformera-avvisningsprocessen/
  Här finns nog en åtgärd med ganska hög förbättringspotential i Sveriges säkerhet, genom att låsa in dem tills utvisningarna genomförs.

  1. Ännu bättre är att inte släppa in dem alls. Men då behöver vi gränskontroller, vilket vi inte har. Regeringar borde för årtionden sedan med stöd av Utlänningslagen satt stopp för all asylinvandring. Frågan är varför de inte gjorde som Lööw och Carlsson 1989?

  2. ”Ruben” du nämde IKEA morden 2015. Då skrev Expressen ett mor och son var på fel ställe vid fel tidpunkt. Då skrev jag till denne journalist att han svamlar. Dom var på rätt ställe vid rätt tidpunkt. Dom var nämligen där för att handla. Mördaren var på fel ställe. Han var utvisad och skulle vara i Eritrea.Tror du att jag fick svar från denne jubelidiot till journalist?

  3. Sedan lång tid har det varit stor brist på förvar där man skulle kunnat hålla personerna inlåsta ända fram till tidpunkten då utvisning skulle verkställas. Läs detta:

   Delcitat

   Polisen tvingas släppa personer – eller köra 200 mil
   ”Ett stort problem”
   Polisen i Norrland tvingas släppa personer som ska in på förvar.
   Alternativet är att köra fram och tillbaka till Gävle i 25 timmar.
   – Det är ett stort problem. Vi får inte ihop det, säger Marcus Nilsson, chef på gränspolisen region nord.
   (Publicerad Lörd 05 mar 2016)

   Slut delcitat

   Hela reportaget kan läsas på länken nedan:

   https://unvis.it/aftonbladet.se/nyheter/article22383637.ab

   Det man nu kan konstatera är att regeringens och myndigheternas hanteringen av alla delar i flyktingpolitiken har utmynnat i ett enda stort ohanterligt kaos från början och de ansvariga har totalt misslyckats med att bringa någon ordning i det hela … trots att man inför allmänheten febrilt försökt ge sken av det fungerat bra.

   Utvisningarna har inte fungerat … och fungerar fortfarande inte. Därför kom fredagens terrorattentat i Stockholm som på beställning.

 5. Alltså ansvaret vilar återigen hos polisen och dess ledning, avviken vad gör polisen då? Söker, nja ”vi har ju så mycket att göra och inga resurser”
  Hade de gjort jobbet så hade vi förmodligen inte behövt uppleva tragedin på Drottninggatan.

  1. Hur illa jag än tycker om rikspolisgrisen vill jag inte lägga ansvaret på polisen. Ansvaret, som jag ser, vilar på politikerna och Migrationsverket. Man hade tillexempel inte ens adress att meddela polisen och de har ytterligare 3 000 individer på rymmen bara i Stockholm. Om man hade stoppat all asylinvandring innan det brakade loss, låst in asylsökande och varit raska med avslag hade vi inte haft denna situation och heller inte detta terrordåd.

 6. Juntaledare Löfvens ogärningar talar sitt tydliga språk.Löfvens mål är att,
  öka på massinvandringen från tredje världens värsta klankulturer med barbarisk kvinnosyn och totalitära islamska ideologi som hatar vår demokrati och allt vad väst står för,förutom att de använder sig av all teknisk uppfinning som västvärlden står för.Löfven gömmer sin ondska bakom floskler som humanitär stormakt och hjälpa människor som flyr för sina liv mm,men han skiter fullständigt i att när han är klar med sitt raserande av Sverige och folkutbytet vart vi svenskar skall ta vägen när hans islamimport tagit helt över vårt land.Ruinfeldt och Löfven kommer gå till historien som Sveriges genom tiderna värsta landsförrädare .
  Vet svenska folket att Löfven bakom folkets rygg planerat att ta in ytterligare en miljon bidragsmigranter från tredje världens värsta klankulturer inom sju år.Löfven uttalade sig att han måste sitta kvar som statsminister ytterligare fyra år för han är inte klar än så talar en diktator och skurk som låtit sig köpas för en pung med judas silverpenningar.

 7. Terrorattentatet i Stockholm har krävt minst 4 dödsoffer. Onödigt kan man tycka för vad hjälper det folket i Uzbekistan att köra ihjäl ett antal svenskar? Var inte oroliga manar Löfven. Jag säger, om man inte är orolig nu, när skall man då få lov att bara det? Ett land, där det för 15-20 år sedan rådde ordning och reda, lugn och ro, har Löfven och Reinfeldt omskapat till ett land, där folk snart inte längre vågar gå ut. Inte bara pga terrorhot utan för risken att bli utsatt för rån, våldtäkt, misshandel osv. Vi ser hur ”regeringarna” har låtit rättsstaten förfalla. Detta alltmedan man uppmanar medborgarna att ”inte vara oroliga”, vi blir bara ”tryggare pch tryggare” försöker de inbilla oss.
  För att riktigt spä på oron lovar man att invandringen helst skall fortgå som tidigare. S behöver väl utöka sitt väljarunderlag. Att i stället göra något, som förbättrar för svenskarna är inte aktuellt men att höja skatter går bra.
  Man pratar om att man skall ”vidtaga åtgärder” men som vanligt blir det väl mest prat och stora ord. Det är försent Löfven. Ett terrorattentat har nyligen skett och andra tidigare. Vi vill inte ha det så. Vi vill inte behöva snegla över axeln för att se vem som kommer ifatt oss. Man skall inte känna sig tvungen att gå in på en sidogata för att undvika möte med vissa gäng. Jag förstår att Löfven och & Co inte begriper detta, de har ju livvakter omkring sig. Men kanske skulle de lyssna på sitt oroliga folk.
  Terroristerna, våldsverkarna och importerad kriminalitet är redan här. Och svenskarna fortsätter att vara oroliga, när de ser sitt land förfalla.

  1. Och få jobba? Krävs inte arbetstillstånd längre? Och det borde då vara kopplat till uppehållstillstånd. Arbetsgivarna borde granskas. Vi kanske talar om en stor härva med svarta jobb, inte betald skatt etc.

   1. Ingen som kontrollerat dessa speciella ”industriområden” med importerade ägare,som finns i stort sätt i varje ort.
    Inte inbillar man mig att dessa chefer betalar moms och andra avgifter.De anställda är uteslutande svartarbetare som i stort lever som illegala ubåtar i landet.Förklara t.ex. hur de kan erbjuda en hel handtvättad bil för 60:-…Sedan finns det tusentals små bilverkstäder som utför reparationer till halva priset eller än lägre.Till slut skall vi inter glömma alla dessa små närbutiker som växer upp som svampar ur jorden.Alla skyltar med arabiska namn..

   2. Stenbock
    Svenskarna kämpar på och betalar skatt, de är i förvissningen att de ska få pengar när de pensioneras, arma själar……de enda som då kommer att presenteras pension är till de invällande för annars blir det hett om ”öronen” för skräpmakten.
    Vi måste ha skattestrejk, för oss gäller deklarationsstrejk, ge funktionärerna ett n-jobb !

 8. Det är ju trevligt att folk är empatiska och klottrar hjärtan, skriver kärleksbudskap och lägger ut blommor
  MEN
  det vore betydligt viktigare att dessa människor och övriga svenskar samlas i ett angrepp på de ansvariga, dvs regeringen som ytterst bär ansvaret för hittills 4 personers död och 15 skadade. Det handlar då om samtliga regeringar från Palmes tid 1975 och fram till idag.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: