Sveriges största U-hjälpsmottagare köper en av Sveriges dyraste villor i Saltsjö Duvnäs

Afghanistan som är det land som får mest ”U-hjälp” av Sverige använder en betydande del av den Svenska ”u-hjälpen”  för att köpa en lyxvilla i Saltsjö Duvnäs.

Lyxvillan avser man att använda som ambassad.  Grannarna är dock inte speciellt glada åt att få en ambassad i deras fina villaområde. LÄNK  Grannarnas fastighetsägarförening har anmält saken till kommunen för eventuell åtgärd.

Fastigheten hade ett utropspris på 41 miljoner SKR, vad slutpriset vart får vi veta så småningom, men knappast mindre än 41 miljoner.

Villan som har 15 rum är på 644 kvadratmeter är byggd 1896, driftkostnaden uppges till  8333 Skr per månad.

 

”U-hjälpen” till Afghanistan uppgick för 2016 till 878 miljoner Svenska kronor.

Vid en internationell givarkonferens för Afghanistan i Tokyo åtog sig Sverige ett långsiktigt åtagande som sträcker sig fram till 2024. Vårt arbete genom Sida styrs av resultatstrategin för Sveriges internationella bistånd i Afghanistan 2014 – 2019, som omfattar 4,87 miljarder kronor. Totalt räknar Sverige med att stödja Afghanistan med 8-8,5 miljarder kronor under perioden 2015-2024. Länk

Bilden nedan är den tänkta användningen av Afghanhjälpen 2016

 

FjärranÖsternRedaktören tycker: Att det är mycket pengar för det mycket fattiga Afghanistan att lägga på en lyx-villa och det är väl knappast vad Sveriges skattebetalare förväntar sig att hjälppengarna skall användas till. Eller är det så att utrikesblondinen skjuter till extra pengar?

Man kan ju också fundera på om läget är det bästa för en ambassad?  Inte helt enkelt för en Afghan med dåliga  eller inga kunskaper i Svenska att ta sig dit från centrala Stockholm.

Skulle det inte vara förståndigare att inhysa Afghanistans ambassad i något av de  centralt placerade för ”flyktingar” avsedda modul barackerna?

 

24 thoughts on “Sveriges största U-hjälpsmottagare köper en av Sveriges dyraste villor i Saltsjö Duvnäs

 1. Det är ju fel även dom säger det är for”ambassad”,man kan undra hur många andra pengar har gått till annat än ”u-hjälp”?
  Länder som dom här har inte gjort sig rätt att få u-hjälp då det kan anses som forskingring an fonder och det innebär også korruption.Hur man kan kjöpa ägendom i svergie utan att redovisa är ju själv en gåta?Nu finns chansen att denna plats blir ” neutral” och dermed ett hjömställe för mölig terrorister och mördare.
  Idiotisk men man kan inte påstå att svergies lag och politik är ”smart”.

 2. På 1990-talet då jag bodde i Saltsjöbaden, fick jag besök av en god väninna från Rumänien. Jag visade henne runt i området och hon blev jätteimponerad av Saltsjö Duvnäs som hon jämförde med Sinaia, en pärla bland flera av Prahovadalens skid- och semesterorter i Rumänien. I Sinaia ser man vackra dyra villor främst Peles kungliga slottet som får hundratusentals turister på besök varje år.
  Saltsjö Duvnäs är ett exklusivt bostadsområde, Saltsjöbadens pärla, där inga afghaner får sätta foten ens, desto mindre bo där.
  Rumäniens ambassad och konsulat t.ex. ligger på Östermalmsgatan nr.36, i det hus er socialistiske Palme växte upp. Det är ju aspråkslöst boende jämfört med vad afghanska diplomater tycker att de gör sig förtjänta av.

 3. Oj … I den underbara idyllen Saltsjö Duvnäs har jag själv bott för många år sedan … nämligen med en adress på Kristinavägen …

  http://www.palten.se/arkiv/Image/Kristinavägen.jpg

  … som är en liten tvärgata till Strandpromenaden där 41 miljoners-huset ligger. Varje dag till och från arbetet passerade jag det vackra huset med sitt underbara läge och nu är det till salu.

  Jag är glad idag att jag flyttat därifrån och därmed slipper risken få en Afghansk ambassad som en nära granne mitt i den fridfulla idyllen.

  • Jag och min familj har vid ett flertal tillfällen bott bredvid ambassader då har det varit västerländska, ett säkrare boende är nog svårt att finna.

 4. Many of the younger Afghans who have sought asylum in Sweden have never lived in Afghanistan. Most come from the populations that first fled to Iran and Pakistan and eventually moved on, due to being marooned without formal recognition as refugees or a lack of stable opportunities. Almost all have not lived in Afghanistan for more than a decade and have no homes or local support systems to return to. But because they are Afghan by origin, the SMB passes blanket judgments of “voluntary repatriation.” There is little that is “voluntary” from the refugees’ points of view.
  https://www.newsdeeply.com/refugees/articles/2016/07/11/afghan-refugees-feel-a-sudden-chill-in-sweden

  It is weird. On the one hand Sweden gives huge money for Afghan way of life and on the other hand Kingdom of Sweden resetle almost 50.000 Afghans in short time to Sweden. Either stop give money or stop circus with ensamkommande.

  All Afghans I met came from Iran. Firstly child without family than whole clan alive and healthy. All i met had newest smartphones, expencive clothes, they were angry for one word they missunderstanded. Thus, 95% could not read and write but repeated ’ vi är alla samma i Sverige’ – equal. They could well Swedish laws, how to cheat system etc. Nobody came to work.

  Such atitude of stupid Swedes in need of children and sex go up to the top and results buying the house.

 5. Det bara skattepengar så nu blir den feministiska regeringen glad. Många blir nog bjudna på invigningsfest om man är klädd så att man tar seden dit man kommer.

 6. PK bara älskar att våra skattepengar används för ngt så gott syfte och inte slösas på våra egna gamla i form av svindyra ägg till frukost o dyligt slöseri.
  De goda innevånarna drygt 90% i Nacka röstade ju för just detta. Grattis o njut.

 7. PK bara älskar att våra skattepengar används för ngt så gott syfte och inte slösas på våra egna gamla i form av svindyra ägg till frukost o dyligt slöseri.

 8. De är smarta nog att låta ett annat lands skatteträlar svenskarna, ta hand om de sociala afghanska problemen i Sverige !

 9. Det är väl bara ”fickpengar” för en nation som har en gigantisk inkomst på att handla med droger, tveksamt om afghanistan har någon annan handel än just droger.

Kommentera