Stäng

28000 eritreaner fick PUT i Sverige – på grund av en 15 år gammal landinformation

INVANDRING. Asylsökande från Syrien har länge varit i centrum för medieuppmärksamheten och har kommit att associeras med den stora migrantvågen som kom till Europa i hösten 2015. Detta trots att de aldrig utgjorde en majoritet av asylmigranter. Det är dock inte svårt att förstå varför: det var helt enkelt lättare att sälja in ett narrativ om krigsflyktingar som flyr krig, död och tortyr när det handlar just om Syrien.

Den grupp som i stort sett förbisetts i mediebevakningen av migrantkrisen trots att den fick minst lika fördelaktig behandling som syrier är eritreaner. Sedan maj 2013 råder det ett verkställighetsförbud till Eritrea vilket innebär att eritreaner får uppehållstillstånd i Sverige per automatik. Inte nog med det: eritreanska medborgare är i praktiken undantagna från utvisning även i brottmål. Det senaste exemplet av detta kunde vi se i februari när en domstol har avslagit ett yrkande om utvisning för en eritrean dömd för en våldtäkt. Bakgrunden till den generösa särbehandlingen av just eritreaner brukar knappt ifrågasättas eller ens granskas i mainstreammedier: Eritrea är en hemsk diktatorisk regim. Det vet ju alla.

Migrationsverket borde dock ha lite tyngre grunder för sitt rättsliga ställningstagande om verkställighetsstopp till Eritrea. Och det har de – baserat på en 15 års gammal landinformation.  Migrationsverkets beslut ska – åtminstone i teori – stödja sig på en gedigen databas med landinformation. En stor del av den är offentlig och finns att tillgå på den här länken. I databasen ingår rapporter från olika källor som Migrationsverket bedömer som trovärdiga – bland annat från UNHCR, Amnesty, HRW, brittiska Home Office och skandinaviska systermyndigheter. Den högsta prio har dock Migrationsverkets egna landsrapporter som författas av LIFOS-enheten som består av så kallade landsanalytiker.

Landsanalytiker arbetar i princip som researchers. De ska resa till det land de ska undersöka, intervjua diverse människorättsaktivister och tjänstemän, undersöka exempelvis hur en diskriminerande lagstiftning tillämpas, vilka minoriteter finns där osv..  Sådana landsrapporter finns även för Eritrea. Problemet är dock att ingen landsanalytiker från Sverige har varit där i 10 år när automatiska uppehållstillstånd för eritreaner infördes.

Läs vidare hos Egor Putilov…

-Pettersson menar att grundprincipen måste vara att en ”flykting” ska återvända hem så snart som möjligt, och att ”flyktingen” ska fly så kort sträcka som möjligt. Det vill säga till närmast fredliga land.

Vill man komma hit för att arbeta ska bostad och arbete vara ordnat innan man kommer och arbetstillståndet ska vara tillfälligt och kontrolleras mot deklarerade inkomster och skattebetalningar…

 

6 reaktioner på “28000 eritreaner fick PUT i Sverige – på grund av en 15 år gammal landinformation

  1. Migrationsverket är med största sannolikhet kriminellt. Regeringen Löfven borde bytt ut ledningen och inte utsett aktivisten Michael Ribbenvik som tillförordnad GD.

  2. Sätt bocken till trädgårdsmästare om du vill förstöra din prunkande trädgård.
    Fel politiker gör snabbt detsamma med ett land. OBS! Då vet vi åtminstone vilka är skyldiga-väljarna!

  3. Jag undrar om det är någon generell skillnad på inflödet på invandrare nu, än på Dan ”kräks” Eliassons tid??? Hm….

  4. Islam är ur ett historiskt perspektiv fruktansvärd när det kommer till att plåga folk och tvinga dem att tro på Allah/Gud.

  5. Grundregeln i Sverige verkar vara att få hit så många som möjligt, man ser gärna mellan fingrarna eller är bara allmänt slapphänt när det gäller lagar och regler för att uppnå detta, man ser till att ge permanent uppehållstillstånd och medborgarskap så inte kommande regeringar skall skicka tillbaka dem när kriget (eller vad de nu flyr från) i hemlandet är slut.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: