Utsatta stadsdelar i Göteborg domineras av kriminella invandrare


INVANDRARVÅLD. En rättegång om en misshandel vid Göteborgs tingsrätt har satt ljuset på långt större problem med utbredd kriminalitet i nordöstra stadsdelarna av Göteborg. Det handlar om kriminellt belastade människor från samma släkt som dominerar området och skrämmer andra boende.

Det är ett exempel på de parallella rättssystem som beskrivs i polisens rapport om särskilt utsatta områden i landet.

– Jag har själv varit med och jobbat ute på gatan när de skrikit till mig att det är de som bestämmer i Angered och inte polisen. Det är ett modus man använder att man samlar ihop flera personer för att skrämma upp och behålla sitt våldskapital, berättar Ulf Merlander, polischef i Angered när han vittnar i rätten.

Ulf Merlander, polisområdeschef i Angered är kallad av åklagaren som expertvittne till Göteborgs tingsrätt. Rättegången handlar om grov misshandel och grovt övergrepp i rättssak, alltså att de misstänkta försökt förhindra brottsoffren att anmäla händelsen till polisen.

De anklagade är fyra män som tillhör samma släkt och åklagaren har i rättegången satt ljuset på ett mycket större problem i nordöstra Göteborg än den enskilda händelse som förhandlingen handlar om.

Ulf Merlander vittnar under ed och är mycket tydlig när han beskriver den stora släkt som dominerar området. Släkten består av cirka 120 personer varav ett 40-tal är män över 15 år. Av dem finns cirka med i 30 polisens register.

– De brott som familjen är kända för är mord, utpressning, grov kvinnofridskränkning, narkotikabrott med mera. Med tanke på familjens brottsliga historia har de stor negativ inverkan på lokalsamhället, förklarar Ulf Merlander under sitt vittnesmål.

Johan Wilck, distriktschef på allmännyttiga Bostadsbolaget, står på torget i Hammarkullen. Bolaget äger de flesta hyresrätter i stadsdelen.

Totalt är det fem stadsdelar i nordöstra Göteborg som i en polisrapport pekats ut som särskilt utsatta områden med hög kriminalitet, låg tillit till rättsamhället hos de boende och egna parallella rättsystem.

Som ny förvaltare kämpar Johan Wilck med att få kontroll över bostadsbeståndet.

– Vi som har hand om områdena, vi är ibland bifigurer för det är andra som bestämmer här, säger han.

De anklagade nekar alla till brott och försvarsadvokaterna är starkt kritiska till polisens beskrivning.

– Om man säger att någon är dömd och att alla därmed är brottslingar, det kan man inte säga om en hel släkt. Det är fel man kan inte dra alla över en kam. Man måste bli upprörd, måste bli arg. Det är att chikanera en hel familj, säger Edip Samuelsson, försvarsadvokat.

Ulf Merlander ger å sin sida en bild i rätten av hur det pågår en kraftmätning mellan polisen och det kriminella nätverket. Och för att rättssamhället ska få tillbaka kontrollen krävs att alla samhällsfunktioner samarbetar menar de inblandade.

– Vi måste ta tillbaka initiativet i vissa bostadsområden och det ska man göra med stort hjärta och kall hjärna säger Johan Wilck på Bostadsbolaget.

-Pettersson tycker det är bedrövligt att statliga och ”opartiska” Sveriges Radio kan göra ett ambitiöst reportage utan att nämna invandringen och de problem den har medfört.

Följande stadsdelar i exempelvis Göteborg är kartlagda, men det ser likadant ut på många håll i Sverige:

Backa
Södra Biskopsgården
Norra Biskopsgården
Majorna Göteborg
Västra Frölunda
Bergsjön
Gårdsten
Hammarkullen
Hjällbo

”Bilden som framträtt består av lokala kriminella nätverk med tydlig geografisk förankring som har betydande påverkan på lokalsamhället. Det stora genomslaget i lokalsamhället framstår vara knutet till den sociala kontexten i de utsatta områdena”

Läs gärna polisens utredning om Kriminella nätverk med stor på verkan i lokalsamhället

Det är också egendomligt att även polisen har svårt att tala klarspråk, det är nästan uteslutande babbar som ställer till med det grova våldet,utpressning, osv.

År2013-2014 fick polisen 80 miljoner extra till en satsning ”Trygg i Göteborg” då skrevs en intressant och ovanligt öppen artikel i Göteborgsposten. Hela HÄR, men några detaljer nedan

 • En polis talar arabiska med några grabbar och det är alltid lättare att kunna prata med föräldrarna på deras hemspråk när något går snett.
 • De är unga och oerhört aggressiva, med ett högt våldskapital och saknar impulskontroll. Alla har invandrarbakgrund och de har också det gemensamt att de har haft det oerhört svårt i skolan.
 • De missbrukar cannabis och säljer amfetamin för att finansiera sitt eget missbruk, säger Pål Sjölander.
 • 27 av de 43 unga män polisen har koll på i Biskopsgården var alla fällda för brott redan som 15- eller 16-åringar. Endast två var över 20.
 • I dag bekämpar minst 75 poliser per dygn de uppskattningsvis 100 unga männen i gängen.

Satsningen ”Trygg i Göteborg” har sedan september gett 16 automatvapen, 67 pistoler och fyra gevär, 30 kilo sprängdeg, 40 kilo amfetamin och en mängd kikarsikten och elpistoler. Hittills har ”Trygg i Göteborg” kostat skattebetalarna 80 miljoner kronor.

Och när de skadade kommer in på akuten med en kula i magen vill de inte ens gå med på att de blivit skjutna.

– Vem som helst förstår att det här inte är brott som är lätta att lösa, säger Pål Sjölander.

Det går inte att få invandrarna att sluta skjuta så vi får vänja oss


10 responses to “Utsatta stadsdelar i Göteborg domineras av kriminella invandrare

 • Nisse

  Vad är de utsatta för? Sig själva?

  Gilla

 • BingoBerras

  Var kommer slöddret ifrån..??

  Gilla

 • ruben

  Ja det är ju detta migrationsverket jobbar febrilt med att skapa. Den här typen av kriminella klaner härjar ju ofta fritt där de kommer ifrån och kan ha tvingats fly undan rättvisan. De förgiftar miljön där de verkar. Med alla dessa brott, borde de varit utvisade för länge sedan eller sitta fängslade. Hur stort är mörkertalet för den här typen av maffiastyren? Hur långt sträcker sig den här makten? Kommunanställda kan vara lätta offer i hotbilden. Nej nu känns tiden hopplöst lång till nästa val.

  Gilla

 • jhonsson

  Det är bara att gratulera göteborgarna för den berikande mångkulturen, som staden får uppleva. Jag tycker att ni skall skicka tackkort till regeri gen, som ju ordnat det hela.

  Gilla

 • gamgubben

  Om detta stämmer ” De brott som familjen är kända för är mord, utpressning, grov kvinnofridskränkning, narkotikabrott med mera”.
  Varför är de då på fri fot, sittande i cell borde de inte kunna påverka lika lätt som om de är på fri fot.
  Vems är felet? De kriminella, Polisen, Åklagarmyndigheten eller rentav Kriminalvården.
  Det måste väl våra s.k. myndighetspersoner kunna reda ut och vidta lämpliga åtgärder. Kanske det måste till en enmansutredning utförd av någon avdankad politiker i hopp om att medborgarna ska glömma.

  Varför tar allt i vårt land så lång tid från orsak till verkan nu ska ett monument över Tsunamins offer 2004,byggas på Blockhusudden blir väl färdigt 2018. När, var, hur ska vi göra,14 år av vånda, signifikativt för vårt land.

  Gilla

  • Ståfräs

   Det är PK´s fel som röstat för våldet och tycker det är helt OK bara för dom är minsann inte rasister. Grattis

   Gilla

  • Luntan

   Skärp straffen!
   Vistelse i Svenskt fängelse skall för deovannämnda innebära total isolering av typ tukthus! Inte ens kontakt med föräldrarna i någon form. För arbetsvägrare typ zigenare skall arbetsläger med hårt fysiskt arbete byggas. Vägrar de att arbeta skall maten dras in!

   Gilla

 • eva

  Kulturberikning? Aningslöst, för det var väl inte sådant här man ville få in.

  Gilla

 • ossie

  Boka en familjebiljett till tjotahejti för dessa avskum.

  Gilla

 • Falken

  Tvinga Mona Muslim med sin livvakt bosätta sig där det kan verkligen göra skillnad hon skulle få en mening med livet och ta in sina vänner Efva Attling och andra flater kunde ha magdans på torget som kulturberikare för inte tala om Monas korpsvarta hår och höknästa som verkligennglr sig mot natthimmeln

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: