Det går inte att få invandrarna att sluta skjuta så vi får vänja oss

INVANDRING/BROTTSLIGHET. Drygt 80 miljoner kronor har polisens särskilda insats för att komma till rätta med skottlossningarna i Göteborg kostat under ett år. Polisen betraktar projektet Trygg i Göteborg som en framgång, men skjutningarna har fortsatt i oförminskad takt och antalet de två senaste åren har passerat 100.

– Vi är som en Alvedon som lindrar för stunden. Det krävs breda insatser från samhället om vi ska komma till rätta med det här, säger Robert, områdespolis i den hårt drabbade stadsdelen Biskopsgården.

Områdesgruppen, som är en del av Trygg i Göteborg, skapades redan 2010 och har växt till nio poliser. Uppgiften är koncentrerad på att skapa trygghet och relationer till dem som bor här och stoppa nyrekryteringen till de kriminella gäng som ligger bakom de allra flesta av skjutningarna.

Poliserna har blivit ansikten invånarna lärt sig att känna igen. Tony talar arabiska, vilket han haft mycket nytta av i svåra situationer. Adam är till vis del uppväxt i Biskopsgården och känner många.

– Man måste komma ihåg att det bor 30 000 människor här och det är en väldigt liten del av dem som ställer till problem, säger Jimmy och förklarar att han trots alla skottlossningar tycker att situationen i Biskopsgården förbättrats sedan gruppen skapades.

Våldsverkarna är väl kända av polisen. I det stora stabsrummet i polishuset i centrala Göteborg sitter kommissarie Pål Sjölander, insatsledare för den särskilda händelsen, vid en dator och visar gängkrigets Göteborg och den särskilda händelsen i siffror.

Antalet bekräftade skottlossningar i Storgöteborg 2013: 57 – åtta döda, 31 skottskadade.

Antalet bekräftade skottlossningar i Storgöteborg 2014 per den 7 september: 46 – fyra döda, 19 skottskadade.

Alla skjutningar är inte gängrelaterade, men den dystra trenden håller i sig och statistiskt verkar inte polisens massiva insats haft någon effekt.

– Vi ser ett nytt Sverige med en allt grövre och mer organiserad brottslighet och det håller inte att bekämpa det här genom att bara höja dosen av medicinen. Vi måste tänka i nya banor, säger Magnus Lindgren, före detta polis och numera kriminolog och generalsekreterare i tankesmedjan Tryggare Sverige.

-Pettersson läser nedan ”Alla har invandrarbakgrund” och undrar varför problemet med skjutningarna inte går att lösa…

DN

TIDIGARE 2014-04-22. Biskopsgården är i dag polisens stora sorgebarn.

GÖTEBORG. Intressant och ovanligt öppen artikel i Göteborgsposten. Hela HÄR, men några detaljer nedan

 • En polis talar arabiska med några grabbar och det är alltid lättare att kunna prata med föräldrarna på deras hemspråk när något går snett.
 • De är unga och oerhört aggressiva, med ett högt våldskapital och saknar impulskontroll. Alla har invandrarbakgrund och de har också det gemensamt att de har haft det oerhört svårt i skolan.
 • De missbrukar cannabis och säljer amfetamin för att finansiera sitt eget missbruk, säger Pål Sjölander.
 • 27 av de 43 unga män polisen har koll på i Biskopsgården var alla fällda för brott redan som 15- eller 16-åringar. Endast två var över 20.
 • I dag bekämpar minst 75 poliser per dygn de uppskattningsvis 100 unga männen i gängen.

Satsningen ”Trygg i Göteborg” har sedan september gett 16 automatvapen, 67 pistoler och fyra gevär, 30 kilo sprängdeg, 40 kilo amfetamin och en mängd kikarsikten och elpistoler. Hittills har ”Trygg i Göteborg” kostat skattebetalarna 80 miljoner kronor.

Och när de skadade kommer in på akuten med en kula i magen vill de inte ens gå med på att de blivit skjutna.

– Vem som helst förstår att det här inte är brott som är lätta att lösa, säger Pål Sjölander.

-Pettersson undrar om du räknat in dessa 80 miljoner i vinsten Myten? ”Alla har invandrarbakgrund!!”

21 thoughts on “Det går inte att få invandrarna att sluta skjuta så vi får vänja oss

 1. Vi måste nog hyra ett fängelse hos Putin där vi kan inhysa den nya kulturen. Strippa dem på ev medborgarskap och uppehållstillstånd. Efter avtjänat straff kan de skickas hem eller försöka övertala Putin om att de behövs för att bygga Ryssland.

 2. Långt innan Iraq föll samman bodde jag i Bagdad drygt 2 år. Fastän Saddam och hans hejdukar höll landet i strama tyglar rapporterades så gott som varje natt om skottlossning i de områden där nattklubbarna låg.
  Den kulturen och liknande har vi nu importerat till vårt land allt i mångkulturens namn.

 3. “Tänka i nya banor”, säger Magnus Lindgren, före detta polis och numera kriminolog och generalsekreterare i tankesmedjan Tryggare Sverige.

  Förmodar att han tänker på att bygga nya banor på Liseberg.

  För något annat kan han väl inte MENA ?

 4. En stor apebur att samla in packet i allteftersom! När den är full tömmer vi den i Somalia! Är dom snälla under resan och ber svenskarna om ursäkt kan vi landa innan buren öppnas!
  Vad är problemet?

Kommentera